Leta i den här bloggen

måndag 12 maj 2014

Valkovenäjän rasismista

Tämän aamun radiouutisia kuunnellessani  tuli mieleen tuo Eeva Huberin kertomus  Minskistä kotoisin olevan juutalaismiehen historiasta, kuinka hänen kaksi lastaan surmattiin  antamalla koirien elävältä repiä lapset  invalidi-isän  silmien alla Minskin kaupungissa-
ja  täällä Ruotsissa kerrotaan että nyt alkaa olla  väestöllä ns Kamphund- koiria  yhä enenenevässä  määrin samlal kun rasismi kasvaa -ja  ihmiset antavat niiden kulkea hihnattakin kaduilla.  Samaan henkoseen uutiset kertoivat,  että tänään  voi katsoa joka toisen ruotsalaisen olevan rasistinen ajattelultaan.  Se sukupolvi joka pelasti kaikki Tansskan juutalaiset, alkaa olla jo  muuttanut iäisiin majoihin vanhurskaiden lepoon ja nyt on kasvamassa sukupolvi joka on kasvatettu ilman uskontoa ja Raamattua.
 Täällä alkaa olla  saturaatiopisteen rasismia  ja ei ole mahdotonta että tuollainen Minskin tapaus voi toistua Ruotsissakin. 

Katson vielä Minskin ja Valkovenäjän tunnetun juutalaisvastaisuuden ja rasismin  muita raatomaisia  piirteitä.
 Wikipedian  tietoa suomeksi.  Artikelissa ei ole suomalaista tekstiä valmiina  Otan engl.  sisällysluettelon talteen. :
  • Juutalaiset olivat  Valkovenäjällä kolmanneksi laajin etninen ryhmä 20. vuosisadan alkupuolella. ennen II maailmansotaa oli juutalaisia yli 40%  Valkovenäjän kaupunkien ja kylien väestöstä- Sellaisisa kaupungeissa kuin Minsk, Pinsk, Mohilov, Babruijsk, Viciebsk ja Homiel  oli yli 50% juutalaissyntyisiä.  Vuonna 1897 oli Valkovenäjällä  724 548  juutalsita eli 13.6%  koko väestöstä-  Holokaustin aikana  juutalasiväestöstä surmattiin 90%,  n.  800 000 ihmistä Vuoden 2009 väestönlaskennassa on vain yksi promille Valkovenäjän väestöstä juutalaisia , 12 926 henkilöä.  Valkovenäjällä ovat syntyneet  Marc Chagall, Mendele Mocher Sforim, Chaim Weizman ja Menachem Begin, Jizhak Shamir. 

  • Main article: Holocaust in Belarus
    Pääartikkeli  Valkovenäjän alueen Holokausti 
    Julmuudet juutalaisväestöä kohtaan Saksan voittamilla alueilla alkoivat miltei välittömästi  natsien insatsiryhmien alkaessa  metsästää  ja ampua  juutalaisia.  Paikalliset antisemitistit kokosivat voimiaan ja tekivät omia pogromeitaan.  Vuoden 1941 lopulla oli  yli 50 000  ryhmää  antaumuksella  metsästämässä  ja tappamassa juutalaisia. Tappamisen asteittainen  tehdasmaiseksi tekeminen  johti Hitlerin "loppullisen ratkaisun"  omaksumiseen ja  ns Operaatio Reinhardin kuolemanleirien.perustamiseen, Holokaustin koneistoon.  . Kaikista Neuvostoliiton juutalaisista jotka surmattiin, Valkovenäjän juutalaisten määrä oli 800 000, mikä oli noin 90 %  Valkovenäjän kaikista juutalaisista. 
  • 9 Late 20th century to modern days
  •  1900-luvun lopulta meidän aikoihimme
  20. vuosisadan loppupuolella tapahtui suuri alija, Valkovenäjn juutalaisten muutto Israeliin 1970-luvulla.  Muutoa oli myös Amerikkaan päin.  Vuonna 1979 oli Valkovenäjällä 135 400 juutalaista ja kymmenen  vuotta myöhemmin  heistä oli 112 000 lähtenyt maasta.  Neuvostovenäjän luhistuminen ja Valkovenäjän itsenäistyminen oli vaihe, jolloin  suurin osa Valkovenäjän  juutalaisyhteiskunnasta ja entisen Neuvostoliiton juutalaisväestöstä  siirtyi Israeliin. (Maastamuutto Venäjältä  Israeliin 1990-luvulla).
Väestönlaskennassa 1999 arvioitiin, että  Valkovenäjälle oli jäänyt  vain 29 000 juutalaista.. Tosin paikalliset arvioivat  määrän suuremmaksi ja juutalaisvirasto vielä suuremmaksi jopa seitsenkymmentuhantiseksi. Puolet maan juutalaisista asuvat Minskissä. Huolimatta  hallituksen antisemitistisestä politiikasta on juutalainen yhteiskunta muodostanut  normaalit organisaationsa ja instituutionsa (kansalliset  järjestöt, paikalliset  kulttuuriryhmät, uskonnolliset koulut, avustusjärjestöt,  sotaveteraanien huollon ja Holokaustista eloonjääneitten huollon). .Suurten muuttoaaltojen jälkeen on ollut  jonkin verran jatkuvaa muuttosuuntaa Israeliin.

10 Notable Belarusian Jews
Tässä  henkilöluettelossa on Israelin valtion historialle  kriittisesti tärkeitten  henkilöiden nimiä.
11 See also
12 References
13 External links






Inga kommentarer:

Skicka en kommentar