Pauli Huhtala kirjoittaa ( sivulla 274; (+ karttaluonnos saksalaisten hyökkäyksen kehityksestä syyskuun 1941 loppuun mennessä on vastapäisellä lehdellä)
SAKSA YLI ITÄRAJAN 1941
"TAISTELU ALKAA 22.6. 1941 aamuhämärissä melkein 1000 kilometrin levyisellä vyöhykkeellä "( Sivulta 270).
YLI RAJAN
" Saksalaiset tunkeutuivat nyt syvälle vihollisen selustaan ja loputtomat vankijonot alkoivat vaelluksensa kohti länttä."
"Venäläiset joukot taistelivat sitkeästi, muta ne heitettiin nopeasti taaksepäin" (Sivulta 271)
Vasemmalla sivustallla etenevässä Ritter von Leebin armeijaryhmässä ...) ( Ritter von Leebin armeijaryhmä).Eestin alueiden “puhdistus”
suoritettiin elokuun loppuun mennessä. Leningrad saarrettiin
täydellisesti etelästä päin”.---
"Von Bockin armeijaryhmä meni Bialystokin-Minskin kohdalta Moskovaan päin ensi tavoitteena Stalin linja (komentajat von Kluge, Strauss, Hoth, Guderian, Kesselrink)."
"Von Rundstetin armeijaryhmän ( komentajat von Reichenau, Stuelöpnagel, von Kleist, Löhr; + Unkarin Karpaattiarmeija ja Slovakian armeija) hyökkäys suuntautui keskialueelta kaakkoon Ukrainan suuntaan, Rokitnon soiden eteläisestä maastosta aina Mustaanmereen saakka
ulottuvalla alueella. Tällä hyökkäysalueella sijaitsi suoalueen
lounaispuolella linnoituskolmio Luck- Dubno- Rovno ja sen eteläpuolella
lujasti varustettu Lemberg (Lvov) . Taistelu tällä alueella oli
kovaa venäläisten tehdessä voimakkaita vastahyökkäyksiä. Von Reichenaun
6. armeija sai vihdoin 2.7. haltuunsa Dubnon ja suuntasi sitten hyökkäyksensä suoraan Kiovan
suuntaan, minkä länsipuoliseen maastoon se tuli 12.7. 1941.
Samanaikaisesti oli v. Stuelpnagelin 17, armeija kesäkuun viimeisenä
päivänä vallannut Lembergin (Lvov), minkä jälkeen sen hyökkäys jatkui yhä enemmän kaakkoiseen suuntaan.
Rintaman eteläisimmällä osalla marsalkka Antonescun romanialainen
armeijaryhmä (komentajat Dumitrescu, Giuperca, Schobert) ... oli ollut keskitettynä Prut-joen länsipuolelle, mistä se
vasta heinäkuun ensimmäisellä viikolla 1941 lähti hyökkäämään kohti Dnestr-jokea.
Heinäkuun loppuun mennessä romanialaiset olivat miehittäneet koko
Bessarabian alueen. Venäläisten joukkojen tehdessä tällä suunnalla,
Dnestr- ja Bug-jokien maastossa sitkeätä vastarintaa ilmaantui
saksalaisille mahdollisuus täälläkin päästä saarrokseen. Lembergin (Lvov) ja
Kiovan välisestä maastosta suunnattiin vahvoja saksalaisia voimia
nopeaan hyökkäykseen Bug-joen suuntaan, missä niiden tuli katkaista
tämän joen länsipuolella taistelevien venäläisten divisioonien yhteydet
taaksepäin. Tämä tavattomalla nopeudella ja suurin voimin suoritettu
saarrostus onnistui, ja Umanin maastoon motitettiin 6.
ja 12. venäläinen armeija sekä osia 18. venäläisestä armeijasta. Umanin
saarrostustaistelun päättyessä elokuussa saksalaisarmeija oli saanut
kosketuksen Mustaanmereen, ja Dnesterin suussa sijaitseva Odessa saarrettiin."
Simon Wiesenthalin elämäkeraa kuvaavassa kirjassa kerrotaan sen vuoden 1941 heinäkuun toisesta viikosta.
"Kahdenkymmenen kuukauden kuluttua siitä, kun Saksa ja Neuvostoliitto olivat allekirjoittaneet hyökkäämättömyyssopimuksen, Hitler hyökkäsi Venäjälle Kesäkuun 22. päivänä 1941. kahdeksan päivää myöhemmin lähtivät viimeiset puna-armeijan yksiköt Lvovista ( Lembergistä), ja pian nähtiin kaupungin kaduilla ensimmäiset saksalaiset univormut. Niihin pukeutuneet miehet kuuluivat ukrainalaisiin apujoukkoihin. He olivat paenneet aikaisemmin Neuvostoliitosta Saksaan ja heidät oli koulutettu siellä. He juhlivat Lvoviin( Lembergiin) paluutaan järjestämällä vainon, joka kesti kolme päivää ja kolme yötä. Kun verilöyly oli ohi, kuusituhatta juutalaista oli surmattu. Sunnuntaina heinäkuun 6. päivänä 1941 Wiesenthal oli piiloutunut talonsa kellariin ja pelasi siellä shakkia Gross-nimisen juutalaisystävänsä kanssa. Kello neljä iltapäivällä ukrainalaisiin apujoukkoihin kuuluva poliisi, joka puhui juutalaissaksaa, tuli pidättämään heidät ja vei Brigidikin vankilaan. Noin neläkymmentä juutalaista lakimiesta, lääkäriä, opettajaa ja insinööriä seisoi pihalla. Keskellä pihaa oli suuri pöytä, jolla oli votkapulloja makkaraa, zakuskyä , (puolalaisia alkupaloja), aseita ja ammuksia. Juutalaiset komennettiin asettumaan pitkään riviin kasvot seinään päin ja nostamaan kätensä niskansa taakse. Jokaisen miehen takana oli tyhjä puulaatikko. Eräs ukrainalainen alkoi ampua. Hän alkoi pitkän rivin vasemmasta päästä ja ampui jokaista niskaan. Parin laukauksen jälkeen hän meni takaisin pöydän luo, joi kulauksen votkaa ja söi vähän zakuskya, ja toinen mies ojensi hänelle uuden aseen. Kaksi ukrainalaista heitti jokaisen ruumiin laatikkoon ja vei sen pois. Laukaukset ja kuolevien miesten huudot lähestyivät Wiesenthalia. Hän muista, kuinka hän seisoi ja tuijotti harmaata seinää näkemättä sitä. Äkkiä hän kuuli kirkonkellojen äänen, ja joku ukrainalainen huusi:_ Jo riittää! Iltamessu!_ Ammunta lakkasi. Eloon jääneet seisoivat vapisten ja katselivat epäuskoisina toisiaan. Jäljellä oli noin kaksikymmentä juutalaista. heidät vietiin kahteen suureen selliin, ja ukrainalaine vartija otti joaiselta vyön ja kengännauhat. Juutalaiset asettuivat lavitsoille ja lattialle. - Wiesenthal torkahti- Seuraavaksi hän muistaa tuijottaneensa taskulampun valokeilaan ja kuulleensa puolaa puhuvan äänen: Wiesenthal , mitä te täällä teette? Wiesenthal tunsi erään entisen esimiehensä, jonka nimi oli Bodnar. Hänellä oli yllään siviilivaatteet ja käsivarressa ukrainalaisen apulaispoliisin nauha.- Minun täytyy saada teidät pois täältä tänä yönä, Bodnar sanoi Wiesenthalin korvaan. Tiedätte, mitä he tekevät huomenna..." .
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar