Leta i den här bloggen

lördag 1 mars 2014

Muistiinpalautusta vanhoista artikkeleista Ukrainan osalta Gvozdavka-1 kylä Odessan lähellä

Ukrainasta 2007 löydetty eräs niistä sadoista joukkohaudoista, joihin II maailmansodan aikana haudattiin surmattua juutalaisväestöä.

 https://www.jewishvirtuallibrary.org/jsource/Holocaust/MassGrave.html
Toukokuussa 2007  löydetyssä joukkohaudassa arvellaan olevan tuhansittain vainajia, kertoi juutalaisen seurakunnan edustaja tiistaina 4.6.2007 Etelä-Ukrainasta. Löytö tehtiin sattumalta, kun rakentajat olivat kaivamassa maakaasuputkelle uomaa Gvozdavka-1- kylässä Odessan lähistöllä, kertoi Roman Shwartsman, sikäläisen juutalaisen seurakunnan puhemies. Natsit olivat tehneet kylän lähelle kaksi ghettoa II maailmansodan päivinä ja toimittaneet sinne juutalaisia alueelta, joka on nykyistä Moldaviaa, ja myös Ukrainan alueilta, joihin kuului Odessa. Marraskuussa 1941 natsit pystyttivät keskitysleirin alueelle ja surmasivat siellä noin 5000 juutalaista. Löydetyssä haudassa oli tuhansittain natsien teloittamia, kertoi Shwartsman sanomalehden edustajalle. Juutalainen seurakunta on tiennyt teloituksista, mutta ei ole tiennyt, minne vainajat oli haudattuna. Jizhak Arad, Holokaustin asiantuntija ja Jad Va-Shem Holokaustin dokumenttimuseon ent. johtaja Jerusalemista mainitsi, ettei hän ollut mitenkään yllättynyt löydöstä, sillä asianomainen kylä todettiin olleen juutalaisten massateloituksen paikka. Hän kertoi, että 28 000 juutalaista oli kuljetettu sille alueelle ympäristöstä marraskuussa 1941, heistä surmattiin 500 päivää kohti. 
 
Holokaustin asiantuntija Efraim Zuroff, Simon Wiesenthal Keskuksen Israelin konttorin johtaja sanoi, että hän ei palauta mieleensä niin erityisemmin Qvodzdavka-1- kylää , mutta ei ollut hämmästynyt raportista. Löydöistä voi arvioida sen mittaamattoman laajan annihilaatiosuunnitelman, joka natseilla ja heidän kanssarikollisillaan Itä-Euroopassa oli.Ukrainassa on satoja joukkohautoja ja todennäköisesti moni niista on edelleen löytämättä, Zuroff sanoi. Ukraina oli tavaton tappotanner, satoja tuhansia juutalaisia murhattiin siellä, kertoi Zuroff. 
 
Ukrainan holokaustitutkimusten keskuksen johtaja Anatoly Podolsky mainitsi natsien okkupaatioajalta olevan 250-350 massahautaa, joissa 1.5 miljoonaa Ukrainan juutalaista vainajaa haudattuna, sekä niitä, jotka on surmattu lähellä kotejansa että niitä, joita on kuljetettu leireille. Podolsky mainitsi useimpien hautojen paikkojen olevan jo tiedossa varsinkin vuoden 1991 jälkeen Neuvostoliiton alettua pirstoutua, mutta useita ei ole vielä löydetty. 
 
Ilia Levitas, Ukrainan juutalaisen neuvoston johtaja asettaa juutalaisten massahautojen määrän yli 700:ksi.
Shwartsmannin mukaan 93 juutalaisen nimet on voitu identifioida Gvozsdavka-1 -.ssä surmatuista. Juutalainen paikallisseurakunta koettaa alkaa tunnistaa vainajia tästä vastikään löydetystä paikasta, koska identifioimiseen on velvoitus vainajia kohtaan. Odessan päärabbiini Shlomo Baksht on kohottanut ääntään sen puolesta, että paikka voitaisiin aidata ja sinne voitaisiin pystyttää tänä vuonna muistomerkki.

Ukrainan juutalaisesta historiasta on tunnetuinta Holokaustin aikaiset Babi Jarin rotkon tapahtumat Kievin ulkopuolella: rotkoon teloitettiin noin 34 000 juutalaista kahden päivän kuluessa syyskuussa 1941.
Odessan alueella natsit murhasivat 240 000 juutalaista Shwartsmanin mukaan . Hän mainistsi myös viime vuonna löydetystä joukkohaudasta siltä alueelta . Haudassa oli n 3500 vainajaa.

LÄHDE: Jerusalem Post 5.6.2007
Mass grave of Jews killed by Nazis found
Muistiin 22/03/2008 uudelleen  blogiin  1.3. 2014.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar