Leta i den här bloggen

lördag 1 mars 2014

Muistiin aiempia kirjoituksia Ukrainasta: Chernivtsi

Ukrainan alueen tapahtumia. Ukraina kuului Neuvostovenäjään, kun II maailmansota riehui.

CHEREMOSH-joki,
http://www.shtetlinks.jewishgen.org/sadgura/JQHarding.html

CHERNOVTSIN juutalaisväestön historiasta.
http://en.wikipedia.org/wiki/Chernivtsi
 Itävalta-Unkarin imperiumin rajalla sijaitsi Chernowitz Karpaattien kukkuloitten juurilla. Se oli yliopistokaupunki ja kuuluisa siitä, että väestö oli monikulturellia. Siellä oli tieteellisiä väittelyitä. Kahvilat ja kirjakaupat olivat suosittuja.  Sen katujen sanottiin olleen ruusuilla lakaistuja ja sen tomusta  nokki kanat runoutta. Vuonna 1919 oli puolet kaupungin väestöstä juutalaisia.  He kukoistivat kaupungin toleranssin ilmapiirissä ja antoivat oman panoksensa yhteiskuntaan kaupan, politiikan, akatemian, musiikin, taiteen ja kirjallisuuden alalla. Vuonna 1940 siellä oli 78 synagogaa joisa oli mös loistokas kupolinen ja torninen Reformisynagoga, missä oli joka viikko kuorolaulua. Köyhät juutalaiset asuivat kaupungin pohjoisosassa ja puhuivat jiddishin kieltä. Varakkaammat juutalaiset olivat  saksaa puhuvia ja heillä oli liikkeitä ja teollisuutta ja he olivat rakentaneet monet niistä rakennuksista, joita vielä tänä päivänä on kaupungissa pystyssä.  Täällä shtetl kohtasi Euroopan pääkaupungin ja muodosti hämmästyttävän synteesin. Kaupunki Chernivtsi  oli todellinen  Pruth-joen rantamien  Jerusalem.
Nykypäivän Chernivtsi on Ukrainan läänikaupunki ja asukkaita on 263 000. Maa on ollut nyt yli 10 vuotta itsenäisenä Neuvosto-Venäjän ajoista. Natsien tallatessa  maaperää oli tehty juutalaisille ghetto 1941 ja kaksi massahautaa, joista toinen sijaitsee juutalaisella hautausmaalla ja toinen Prutjoen varrella. Näistä  on tullut vuosittainen pyhiinvaelluskohde.

STARYK ja juutalaisväestö
http://books.google.se/books?id=hyYGOyX1IQUC&pg=PT328&lpg=PT328&dq=Staryk+and+Jewry&source=bl&ots=DY0vIiP0BA&sig=OqRcIYlLPMzefx0GkwQH7mmPS0A&hl=sv&ei=uOAjS8fRE4vbjQfu2tXgBw&sa=X&oi=book_result&ct=result&resnum=3&ved=0CBEQ6AEwAg#v=onepage&q=&f=false

UKRAINAN KARTTA http://www.flygresor.se/ukraina/karta.html
UKRAINA menetti kansalaisia sodassa enemmän kuin muut Euroopan valtiot, noin 10-13 miljoonaa. Kuolleitten on vaikea kirjoittaa omaa historiaansa. Ukraina tarvitsee tukea oman historiansa esillesaamiseen II maailmansodan ajalta.
http://www.infoukes.com/history/ww2/page-17.html

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar