Leta i den här bloggen

lördag 21 december 2013

Suolameren tilanteesta


Kuivuvaa Kuolluttamerta yritetään pelastaa
 
Aishi Zidan,  Helsingin Sanomat 
Ali Jarekji / REUTERS
Uimarit kahlasivat Kuolleessameressä Jordaniassa marraskuussa 2011.
Jordanialla, Israelilla ja palestiinalaisilla on valmisteilla harvinainen yhteistyöprojekti.
Tarkoitus on aloittaa jättimäinen vesihanke, jolla helpotetaan alueen kroonista vesipulaa. Samalla valtiot yrittävät pelastaa kuivuvan Kuolleenmeren.
Viime viikolla esitellyn suunnitelman tarkoitus on pumpata Punaisestamerestä merivettä, joka käsitellään juomakelpoiseksi. Ylijäävä suolavesi laskettaisiin 180 kilometriä pitkää putkea pitkin Kuolleeseenmereen, kertoo brittilehti The Guardian
Maailman suolaisimpiin kuuluvan vesialtaan tila on ollut murheenkryyni jo vuosia. Kuolleenmeren pinta laskee yli metrin vuosivauhtia. Muun muassa Maan ystävät -järjestö on ennustanut, että Kuollutmeri voi kuivua lähes kokonaan vuoteen 2050 mennessä.
Suunnitelma on ehtinyt herättää vastustusta ympäristöjärjestöissä. Maan ystävien Lähi-idän-osaston mukaan seuraukset Kuolleellemerelle olisivat arvaamattomat.
"Ei tiedetä, millaisen kemiallisen reaktion suolaliuos aiheuttaisi. Kuolleeseenmereen laskee tavallisesti makeaa vettä", järjestön tiedottaja Mira Edelstein sanoo puhelimitse HS:lle.
Edelstein pelkää leväkukintoja ja bakteerireaktioita, jotka voisivat muuttaa esimerkiksi Kuolleenmeren värin. Alueen valtioiden pitäisi hänen mukaansa puuttua kuivumisen syihin.
Syyria, Israel ja Jordania rohmuavat Jordanjokea niin, ettei vesi pääse laskemaan kunnolla Kuolleeseenmereen.
"Miksi meidän on esimerkiksi pakko viljellä banaaneja aavikolla? Voisimme viljellä jotain, mikä vie vähemmän vettä", Edelstein selittää.
Suolanpoistolaitokset rakennettaisiin Jordaniaan. Uutiskanava Al Jazeeran mukaan Jordania on lupautunut viemään vuodessa 50 miljoonaa kuutiota laitoksissa käsiteltyä vettä Israeliin. Lisäksi se käyttäisi Punaisenmeren vettä itsekin.
Israel puolestaan veisi Jordaniaan saman verran vettä Genesaretinjärvestä.
Aavikkoisessa Jordaniassa on ollut jo pitkään pulaa vedestä. Israelilaisen tutkijan mukaan Israelin tavoite on pitää Jordania vakaana.
"Hankkeen päätarkoitus on saada juomavettä Ammanin kaupungille. Se on kasvanut viime vuosina nopeasti etenkin pakolaisaaltojen vuoksi", arvelee Ben Gurionin yliopiston luennoitsija Yaakov Garb HS:lle.
Jordaniaan on tullut 2000-luvulla satojatuhansia pakolaisia ensin Irakista, sitten Syyriasta. Jordaniassa on YK:n arvion mukaan yli puoli miljoonaa syyrialaista.
Israelilaiset sitoutuisivat suunnitelmassa myymään aiempaa enemmän vettä palestiinalaishallinnolle.
Yli 20 palestiinalaista kansalaisjärjestöä vaati lokakuussa, ettei palestiinalaishallinto allekirjoittaisi sopimusta. Ne pitävät sopimusta epäedullisena.
Edelstein uskoo, että palestiinalaishallinto taipui allekirjoittamaan suunnitelman, koska vesipula Länsirannalla on niin paha.
"Palestiinalaisten ei pitäisi joutua ostamaan vettä. Heillä pitäisi olla oikeus saada sitä enemmän muutenkin", sanoo Edelstein.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar