Leta i den här bloggen

måndag 9 december 2013

Israelin historiasta sukellusveneestä Dakar

1968 Tammikuu 26 Dakar sukellusvenekadonnut 

Israel osti vuonna 1965 Englannilta sukellusveneen. Se kävi  matkalla Englannissa ja palasi tammikuussa 1968  takaisin kohti Haifaa. Dakar-sukellusvene katosi matlkallaan Englannista Israeliin  ja lopulta löytyi syvästä syvänteestä Kyproksen ja Kreetan väliltä.

 Päivällä 13.1.1968 se pysähtyi Gibraltarissa ja lähti yöllä 13-14.1. suoraan Haifaa kohti.

 24.1. kuitenkin tietoliikenneyhteys laivaan katkesi. Sukellusvene ehti antaa tiedon, että kaikki normaalitdetaljit yhtäkkiä puuttuvat. Ein Kol Prati´im Regilim. Ei mitään normaalia yksityiskohtaa jäljellä. 


Vuonna 1969 löydettiin El-Arishin rannoilta Siinaista tämän sukelluslaivan poiju matalikolta. Tämän takia venettä etsittiinkin  matalasta tasosta  pitkät ajat. 

Mutta laiva pystyttiin paikallistamaan vasta 1999 kesällä. Sukellusvene oli mennyt keskeltä kahtia ja takaosa oli kymmeniä metriä syvemmällä kuin etuosa. Hylkysyvyys oli miltei 3 km. Osien irtoamispinta oli komentosillan takaa läpi kohtisuoraan tykkilaitteiston kohdalta. Torpedotilan kohta takana oli irronut erilleen.

11. lokakuuta 2000 nostettiin Dakarin komentosilta ja etureuna ja asetettiin Haifan laivaston museoon.
Laivan myötä upposi 69 merisotilasta, upseereita, konemiehiä, teknikoita, ja tietoliikenteen palveluksessa olevia henkilöitä.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar