Leta i den här bloggen

måndag 9 december 2013

Luonnon uusi vuosi

Israelilaiset viettävät luonnon uutta vuotta aivan erikseen  muusta  uudesta vuodesta.
 Kymmenien vuosituhanten aikana  toistuva luonnon antama merkki uudesta  kasvukaudesta on kyllä järkevä maapallon uuden vuoden merkki jonkin kohdan suhteen, kuten tässä Israelin pienen maan suhteen. 

 Kirjoitusta  vuodelta 2010
http://www.jpost.com/PromoContent/Article.aspx?id=166476
29.1.2010 Tu BShwat
http://www.kkl.org.il/kkl/english/main_subject/tu%20bishvat%202010/seder%20tu%20bishvat.x
13.1. 2010. Kristikunta täällä Ruotsissa viettää Knuutin päivää Tjugundedag Jul, joka lopettaa joulun ajan vieton ja joulukoristeet puretaan.


Vuoden 2010 Tu-BeShwat päivä, Puitten Uusi Vuosi lähestyy jälleen.
Mitä sanoisikaan tästä vuodesta 2010 . On hieno asia että pohjolassa on normaali kylmä talvi ja vedet jäätyvät. Puut ovat lumisia, eivätkä silmuile liian aikaisin. Luonto saa todellisen oikean lepoajan eikä mikään idä liian aikaisin. Nyt on sydän talvi ja syksyn sumut alkavat karkota. Taivas saa safiiriset,  pastelliset sävyt kuten talveen kuuluu ja hanki kimmeltelee ja aurinko on huimaavan kirkas. Talvi on hyvä. Täällä Göteborgissa nättää ihan kuin tavalliselta hämäläiseltä talvelta, jopa vieläpä. Ja ihmiset voivat hiihtää eikä vain harrastaa sauvakävelyä.

Israelin subtropiikissa kuitenkin vietetään Tu BeShwat 30.1. 2010, 15. Shewat kuuta 5770.

Keren Kajemet, joka perustettiin vuonna 1901 on maailman vanhin ekologinen organisaatio. Tästä lähtien Israelin aavikoitumista on estetty tehokkaasti istuttamalla yli 200 miljoonaa puuta ja suoalueita ojittamalla. Ihmiset ympäri maailman ovat auttaneet juutalaista kansaa valtionsa rakentamisessa Keren Kajemetin avulla.

USA on puitten istuttaja maa.  Myös Suomeen on puitten istutus tullut tärkeäksi alaksi.

www.mhy.fi/askola/metsanhoito/fi_FI/uudistaminen/
Muistiin 9.11.2007

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar