Leta i den här bloggen

måndag 14 januari 2019

Viikunapuun opetuksia 1

VIIKUNAPUU, TEINA (Figtree)

Raamattu mainitsee useaan otteeseen viikunapuusta.
Sain kerran jerusalemilaiselta ystävättäreltäni TuBeshvat- päivän vihkosen. Se kertoo Luonnon Uuden Vuoden aikana muisteltavista hedelmäpuista. Useasta jalosta hedelmäpuulajista on traditionaalista tietämystä ja opetusta. Koetan kääntää muutaman viikunapuuta käsittelevän asian.

  • ”Perek Shira” kirjasta opimme, että Viikunapuu sanoo näin: ”Se joka vartioi hyvin viikunapuuta saa syödä viikunanpuun hedelmää”.
  • Eräs rabbi selittää tarkemmin: Puun viikunat eivät kypsy kaikki samassa vaiheessa, vaan siitä poimitaan päivittäin kypsät viikunat. Sen takia - jos haluaa nauttia viikunoista, tulee vartioida niitä hyvin ja päivittäin käydä niitä tarkkaamassa”.

Viikunapuun hedelmää verrataan myös Tooraan, Mooseksen opetukseen.

  • Tässä tapauksessa ”Joka hoitaa viikunapuuta, saa syödä sen hedelmää”, ei puhuttu kuningas Salomonin sanoista - rauha hänelle - vaan tarkoitettiin Lain sanoja. (Snl. 27:18) . Miksi verrattiin Tooran sanoja viikunapuuhun? Mitä tämä viikunapuu tarkoittaa? Joka aika kun ihminen on riippuvainen viikunapuustaan ja tulee sen luoke, hän löytää siitä viikunaa; sen takia että viikunat eivät kypsy yksivaiheisesti, vaan pieni määrä on kypsänä tänään ja pieni määrä huomenna ja joka aika soveltuu viikunan nauttimiseen. Niin on myös Tooran sanojen laita. Joka hetki kun ihminen halajaa niitä, hän löytää niistä hyvää mannaa.

  • Ja edelleen on sanottu:
  • Miksi Lain opetusta (Toora) verrataan viikunapuuhun?
  • Sen takia koska monien puitten hedelmäsato korjataan kertakorjuulla. Öljypuun, taatelipuun ja viiniköynnösten sadonkorjuut ovat sellaisia, mutta viikunasato korjataan vähitellen. Niin on myös Lain opetuksen, Tooran kanssa: tänään opitaan vähäisen ja huomenna opitaan vähäisen, kunnes on opittu Toora kokonaan.

  • Ja vielä on sanottu:
  • Miksi verrataan Lain opetusta viikunaan?
  • Eikö kaikissa hedelmissä ole jotakin hyödytöntä osaa? Taateleilla on kivensä. Rypäleillä on siemenensä ja granaattiomenilla on kuorensa. Mutta viikuna on täysin syötävissä. Niin on myös Lain opetuksen sanojen kanssa - ei niissä ole mitään hyödytöntä osaa, kuten on kirjoitettu Mooseksen kirjan 5. luvussa 32:47. Jae 46a: Painakaa sydämeenne kaikki nämä sanat. Jae 46. Ei ole turha sana, joka ei koskisi teitä, vaan siinä on teidän elämänne ja sen varassa elätte kauan siinä maassa, johon te menette Jordanin yli ottamaan sen omaksenne.



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar