Leta i den här bloggen

söndag 27 januari 2019

Tänään on Holokaustinmuistopäivä. Katson Norjan tapahtumia

Katson ensinnäkin Norjassa olleiden pidätysleirien lukumäärää ja missä päin niitä sijaitsi. mutta niitä on niin lukuisasti, että täytyy rajata tällä kertaa Finnmarkin alueeseen ja siitäkin vain pieneen itäiseen kolkkaan, koska siitä minulla on oma  Suomen kartta, ja muutama paikkakunta on  nimeltä tuttukin, koska isän veli (keuhkolääkäri) oli Petsamossa töissä ennen sotaa 1930-luvulla , ja esim kävi vastaanotoilla Vaitolahdessa asti ja hammaslääkäriin piti  mennä Petsamosta Kirkenesiin asti joskus aikamoisissa pohjoisen myrskyissä.   Tästä johtuen hänen isoveljellään (isälläni KJ Uotilla)  oli kyllä Petsamon karttakin, vaikka hän ei  sinne asti matkaa tehnytkään itse.  Tämä kirja  on kyllä  1940 jälkeen ja  sodan aikana 1943 painettu, koska  punaiseksi värjäämäni alue oli mennyt  Moskovan rauhassa 1940 jo Suomelta pois ja kartta mainitsee sen rajasta:
Tuosta Norjan keskitysleirien  ( keskitysleireille johtavien pidätysleirien ja  tappoleirien) luettelosta löysin  Finnamarkin  vapautuksesta  sitten yhden  artikkelin
https://en.wikipedia.org/wiki/Liberation_of_Finnmark
 https://www.nordkalottradet.nu/slaget-om-nordkalotten/
 ja  vankileiriluettelon listasta  useita   erilaisia joukkomurhapaikkoja.
https://en.wikipedia.org/wiki/Nazi_concentration_camps_in_Norway

Yllättävä löytöni oli että jugoslavialaisia oli kuljetettu euroopasta tuonne Pohjolan perukoille nääntymään pakkotyössä tuhansittain- ilman talvivaatteita ja  ravintoa- tekemään teitä  natseille, mutta tässä Finnmarkin koillisessa ja itäisessä pienessa alueessa ei mainittu  jugoslavialaisista uhreista.
Karttanimiä tässäkin paljon . Asetan viisi nuppineulaa  tähän näkyviin. mainitsen niitä  Kirkenesin ympäriltä  myötäpäivään aloitaten  pohjoisempana olevasta Leirpollen-nimisestä paikasta. Se on  vuonon rananlla (Bökfjord, joka avautuu Jäämereen).
Idempi Jäämeren vuono on Jardjord. Vuonon  etelämi jakso on nimeltään Rautavuono. Siinä on  lahti Storbugten:  Vuonon itävarsilla on Storskog ja Jarfjordbugten.
kirkenesistä kaakkoon on Elvenes.
Kirkenesistä lounaiseen on  Sandenes.
Jäämeren Bökfjord- vuono jatkuu sisämaahan syvälle etelään ja silloin sen nimi on Langfjord.
Näiden vuonojen yli johtaa  silta.  Toisella puolella on niemimaa ja sen länsipuolella myös vuono: Korsfjord.
Korsfjorden tyvessä  on Hobugten.
Tässä kartassa ei näy  Norjan Näätämö eli Neiden, se on  hieman kartasta  länteenpäin

Finnmark

In 1943 eleven prisoners were bludgeoned to death.[3]
There were concentration camps for teachers at

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar