Leta i den här bloggen

måndag 28 januari 2019

Jetro Reguel Midianilainen pappi ja nykyajan druusit

Jetro arkoittaa hänen ylhäisyytensä. Mistutta a nimeä Abram, korkea isä, korkea-arvoinen isä.
reguel  nimi tarkoittaa Jumalan ystävä (ReuÉl). Abrahamista sanottiin myös että Aabraham oli Jumalan ystävä.
Midian oli Aabrahamin  vaimosta Keturasta syntynyt poika, joka sai kolme poikaa:  Eefa, Eefer,  Hanok,  Abida ja Eldaa ( I M. 25.
Keturastqa syntyi  Midianin lisäksi Simran, Joksan, Medan, Jisbak ja Suuah.
Joksanille syntyi Seba ja Dedan. Dedanin jäleläisi ovat assurilaiset, letusilaiset ja leummilaiset.

Aabraham läehtti  nmä kaikki  ja myös  midianilaiset itään Kanaanin maasta. Se on siis  Keturan lasten korkein auktoriteettialue, Aabrahamilta määräytynyt.  Sitä tarkoitaa että Aabrahamin alueita on  Eufratiin asti.    Ismaeleille annettiin  etelään suuntautuvia alueita ja olihan hän lisäksi äidin puolelta  egyptiläinenkin.
 Jaakobille annettiin Kanaanin maa Israel.
Mutta oli tapahtunut Mooseksen aikaan mennessä, että midianilaiset olivat lähteneet  sieltä idästä  omasta integriteettialueestaan invasoitumaan  länteen Siinaille  ja  Jetron perhekunta tavataan Siinaissa lähellä Hoorebia.  Heillä on uskoa Jahveen ja aabrahamilaisia tapoja kuten ympärileikkaus. Tämän suoritti Zippora omalle esikoiselleen.  Mooses  ei ollut ympärileikkauttanut  omia poikalapsiaan.   Ilmeisesti Zippora oli  niin paljon tietoinen  aabrahamilaisesta traditiosta,  että hän  katsoi  Jumalan vihan olevan perheen päällä, jos tuota  Aabrahamin  ajalta periytyvää lakia ei noudateta. Genesis 17.
Jetro  tuli merkitsemään  paljon Moosekselle vielä  siinä vaiheessa, kun Mooses tuli takaisin Egyptistä suuren kansanjoukkonsa kanssa. Mooses kutsui appeansa liittymään kansan vaellukseen mukaan.  Se ei tapahtunut heti, mutta sittemmin havaitaan joukossa Jetron sukulaisista  keeniläisistä tietoja. Kaikki midianilaiset  eivät suinkaan olleet Jetron  perhekuntaa.
Mooseksen kirjasta käy ilmi että Jahve oli tarjonnut Moosekselle  ja hänen perhekunnalleen  mahdollisuutta tulla yksin Hänen valituista  valituksi kansakseen , mutta Mooses rukoili kaikkien heimojen puolesta ja lepytti Luojaa.  Se saattoi olla niitä Mooseksen kiusauksia, joista myös kerrotaan että Jeesuksella oli erityisiä kiusauksia  saada suuri valta jo heti maapallolla- ilman koko maailman sovitusta ensin- -  jos  tekee sellaisen  sovinnon  pimeyden kanssa, joka soveltuu  sielunvihollisen suunnitelmien.
Ehkä sellainen  Egyptin  pimeys kävi Mooseksen kimppuun Egyptiin päin palatessa  ja silloin Zippora  auttoi Moosesta palautumaan  ikivanhaan luvattuun ja   tulevaisuuksiin asti  johtavaan Liittoon Jumalan kanssa-  joka tuli olemaan kansakunnissa ilmenevän uskon, Aabrahamin lapseuden liitto.
Sittemmin keeniläisistä mainitaan  toinenkin  vahvahenkinen nainen, Jaael, keeniläisen Heberin vaimo.
 Saul aikoinaan neuvoi keeniläisiä vetäytymään syrjään amalekilaieista kun  tuli sota Saulin ja amalekilaisten kesken ( amalekilaiset olivat tunnettuja äärimmäisestä julmuudestaan  ja kavaluudestaan  sodankäynnissä - he  hyökkäsivät  heikoimpia kohtaan, jälkijoukkoja kohtaan.

On  lähi-idänä  traditionaalista tietoa, että druusit ovat keeniläisiä, Jetron jälkeläisiä ja  vastikään he ovat viettäneet Jetroa muistelevan juhlan.https://www.youtube.com/watch?v=amoUTjg0i5A
 https://www.youtube.com/watch?v=wDeqIva2Jmo
He ovat  Lähi- idän alueen paikallinen heimo, jolla on vahva sisäinen koheesia ja intrastruktuuri ja  uskonnollinen knnioitus  jumalaa ja profeettoja kohtaan ja hekin odottavat Messiasta, druusien messiasta.

 






Inga kommentarer:

Skicka en kommentar