Leta i den här bloggen

söndag 21 maj 2017

Matka Israeliin 2.5. -14. 5. 2017


Matkakertomus lyhyesti 2-14. toukokuu 2017 iIsraelin matka


söndag 21 maj 2017

Matka Israeliin 2.5. -14. 5. 2017

Matka on 70 vuotispäivälahja perheeltäni. Täytin viime vuonna  70 v.  Kanssani matkustaa tyttäreni Elisabeth.
 (Göteborg) • HOLSTEBRO -KÖÖPENHAMINA
1.5. 2017 Maanantai.
 Lähdemme Kööpenhaminaan junalla. Samme tietää, että Ben Jehuda hotelli Tel-Avivissa ei ole meidän käytettävissämme ja joudumme viime tingassa joa kauan ennen tehtyä varausta vain varmistaessamme etsimäänkin toista hotellia ja saamme Haifasta Eden hotelliin varauksen. Tulemme illala Kööpenhaminaan ja meillä on siellä kabinetti matkustajahotellissa. Käymme sitten syömässä kaupungissa turkkilaisessa ravintolassa.

 • KÖÖPENHAMINA, KASTRUP .  BENGURION,  HAIFA HADAR
2.5. 2017 Tiistaina
 varhain lähdemme Kastrupin kentälle. Lento alkaa 6.00 aikoihin. Olemme Lyddassa puolelta päivin. Matkustamme junalla Haifaan ja kävelemme hotelliin, joka sijaitsee Shemarjahu Levin -kadun varrella. Israelissa on itsenäisyyspäivä. Paljon lippuja. Illalla kävelemme alas kaupunkiin ja etsimme ruokapaikkaa. Löydämme Ben Gurion- avenuelta. Päätämme tulla myöhemmin katsomaan kaunista Bahai-puutarhaa, joka alkaa sen kadun yläpäästä.

 • HAIFA, KARMEL , KABABIR, HADAR
3.5. 2017 Keskiviikkona
 kävelemme Haifassa. Katsomme Bahai-puutarhaa. Alaportilla on vartija ja laukkujen tarkastus. Kerrotaan,  että sisempään temppeliin ei siihen aikaan päässyt,  mutta ulompaa puutarhaa voi katsella. Nousemme Karmelille taksilla. Karmelin keskustasta kävelemme Kababir alueelle ( jossa asuin Rose Warmerin luona 1 kk vuonna 1972)  ja sen alaista rinnepolkua.  Nousemme takaisin Ra´anan - kadulle ja otamme Lotus-kahvilassa kahvit. Kuljemme läpi keskuksen Panorama hotellille ja sen kautta vuoren pohjoisrinteelle, josta näkyy Haifan lahdelle (Mifraz) . Kuljemme Jafe Nof- katua myöten.
Käymme Mane Katz taidenäyttelyssä. Saamme vapaaliput toiseen galleriaan Hadarilla, mutta emme tulleet käyttäneeksi niitä vapaalippuja.  Jatkamme Jafe Nof- katua ja laskeudumme vuorelta suurta katua ja rappusia myöten alakaupunkiin asti. . Kuljemme Bahain- puutarhan alta kulkevan tunnelin kautta. Syömme Ben Gurion- kadun ravintolassa, toisessa kuin edellispäivänä.

 • HAIFA, TIBERIAS, KINNERET;  KAPERNAUM, TABGHA, HADAR

4.5. 2017 Torstaina 
 lähdemme bussilla Tiberiaaseen. Kävelemme Syväntöjen entisen talon tiehaaraan ja uimme lähellä sitä niemeä, jossa aiememin oli puita ja puskia ja  vapaa uimaranta (1970) . Siinä on  nyt valvottu uimalarakennus. Päivä oli hehkuvan helteinen. Päälaki aivan tuli kipeäksi ja otsa punotti. En käyttänyt lakkia, koska ajatelin, että aika, jonka olen saava aurinkoa on häviävän lyhyt. Mutta ilmeisesti vedestä tullut heijastus vielä lisäsi pään päällä paistavan auringon vaikutusta. Tosi kuuma oli niin että pieni uinti haaleassa järvivedessä kyllä virkisti. Vesi ei ollut kylmää ollenkaan. Rantakivet olivat hehkuvan kuumia. Ja ruoho kuivaa. 
 Ilmassa tuntui kyllä kaupunkiin tullessa -kun Haifan  linja-autosta tuli ulos- makean veden tuoksu, verrattuna merenrantailmaan, mutta ilma oli silti kuivan tuntuista ollakseen järven läheistä ilmaa. Vain muutama pikkuinen hohtava cumulushattara oli sinisessä taivaassa pään päällä. Ja lopulta vain Kapernaumin suunnassa pohjoistaivaalla oli pilvijonoa ja  sinne  päin sitten lopuksi menimmekin.
Ensin palaamme kuitenkin   bussilla Tiberiaan kaupunkiin nuo 3-4 km . Syömme gluteenittoman liha-aterian El-Rancho ravintolassa. Sitten otamme bussin Kapernaumin junktioon (Zomet KfarNahum) asti ja käymme Tabghassa. Palaamme nr 90-tietä kulkevalla bussilla takaisin Tiberiaaseen ja sitten heti otamme Haifan bussin ylös Kinneretin laaksosta ja matkustamme Galilean kautta Mifraz HaMerkazit - linja-autoasemalle Haifan lahteen. Emme ehtineet juoda mitään siinä välissä. Ostimme juotavaa vasta Mifrazissa. Vahingossa menemme Merkaz haMifrazissa 3 - linjan bussissa väärään suuntaan pohjoiseen Kerajotiin ( Kirjat- kylärykelmä) päin ja vasta Rafaelissa hyppäämme pois ja otamme bussin päinvastaiseen suuntaan ja tulemme Hof ha Carmelille päin alakaupunkiin ja sieltä kävelemme kotiin Hadarille  auringon laskettua. Löydämme useita poimuttelevia rappusia ylös Hadarille.

 •  HAIFA,  NAHARIA, ACHSIV, VÄLIMERI, HADAR

5.5. 2017 Perjantaina 
  lähdemme uimaan toisen uintimme Välimeren rantaan Asserin sukukunnan Achziviin, jossa tiedän olevan hyvän rannan.( ystäväni Moshe N. neuvoi tämän minulle 1969, kun asuin kuukauden Kirjat Mozkinissa Flinteillä).
Otamme bussin Nahariaan, koska juna ei nyt sillä kertaa kulkenutkaan, ja sieltä otimme toisen bussiin Achsiviin. Siellä on hieno vartioitu uimaranta. Eukalyptuspuita on mahtava viidakko nyt olemassa! Takaisin palattiin edullisilla  Sherut-takseilla, kun bussia ei kuulunut pohjoisen suunnasta. Päästiin Hadarille asti aivan lähelle hotellia. Tämä oli toinen uintikerta. 

 • HAIFA, WADI NISNAS, HOF HASHAKET

6.5. 2017 Lauantai . 
Sapatti. Kuljemme Wadi Nisnasin kautta. Tämä syvällä sijaitseva kapeakatuinen alue on vanhinta Haifan kaupunkia. Havaitsemme siellä myös gluteenittoman ravintolan. Kävelemme rantaan Hof HaShaket, joka on Rambamin edessä. Kolmas uintikerta. Palaamme sieltä Wadfi Nihnasin gluteenittomaan ravintolaan syömään illallista.  Olen ollut aiemmin 1972   Bethesda seurakunnassa mutta nyt en tunnista sen sijaintia. Pitää kysyä Avilta.
Perheystävämme A.K. soittaa Tel-Avivista ja sovimme siellä käynnistä, kun saamme vuokra-auton. Lisse tekee datatyötään illalla. 

 • HAIFA; AKKO, MEROMIN RINNE, SAFED, TIBERIAS, HADAR 

7.5. 2017 Sunnuntai 
  Bussimatka Haifasta Safediin Ylä Galilean kautta. Bussi lähti ensin kohti Akkoa ja sain käsityksen modernin Akkon kaupunkin laajuudesta. Sitten bussi ajoi usean kylän läpi, osa arabikyliä. Yksi kylä oli kuin autonromujen hautausmaa. Ehkä jokin romuttamo. Myös Carmiel ohitettiin. Siellä kävin aikanaan Lilly Wreshnerin ja Rose Warmerin mukana 1972, kun he kävivät tapaamassa uudisasukasperheitä.
Sitten alettiin nousta korkeammille vuorille. Rama- nimisestä kaupungista minulla ei ollut aiempia käsityksiä. Oli Rama Alef, Rama Beit, Rama Gimel ja se vaikutti arabikaupungilta, sijaitsi korkeilla rinteillä. Sitten alkoi nousut Galilean korkeimman vuoren Meronin kupeelle. Meronin huippu on 1208 m merenpinnnasta. Asfalttitie kiersi Meronin eteläistä rinnettä, Kfar Sammai -kyltin havaitsin. Ensin luin sen Taivaan kylä ( Kfar Shammaim), mutta sitten muistin rabbi Shammain, joten varmaan kylän nimi oli Shammain kylä. Myös Meron- kyltin näin ja yhdessä kurvissa olikin hienoja näköalapaikkoja sieltä korkealta alas Ylä-Galileaan. Sieltä auto vielä laskeutui laaksoihin serpentiinimutkilla ennenkuin alkoi Safed hahmottua eteen. Sekin on korkealla (850 m) , vaikkei yhtä korkealla kuin Meronin huippu (1208 Välimeren pinansta ylöspäin) . Tulimme laaksorinteessä sijaitsevälle Safedin linja-autoasemalle ja sieltä aloimme nousta ylöspäin kerros kerrokselta etsien sitä vanhaa kaupunginosaa, jossa oli galleriat ja se kaupunkikeskus, jonka jyrkät kadut muistan entisestään. Löysimme hyvin paljon gallerioita. Ostin Safed-aiheisen taulun ja Shiv´a mihim- aiheisen lasimaalauksen.
Palasimme toista tietä Safedista Eggedin bussilla alas Tiberiaan kautta. Nyt laskeuduimme merenpinnan tason alapuolelle. Tie meni Rosh Pinna- kaupungin kautta ja Kapernaumin ja Tabghan alueen yläpuolelta Gennesaretia ja Magdalaa kiertäen. Kinneretin maisemat sen linja-autoreitin ikkunasta olivat mahtavia. Kamerani patteri oli strategisesti jälleen sammunut. Kännykällä ottamani kuvat tulivat lähinnä autontuolin selkämyksistä , liikennevaloista, omista vaatteista ja muusta myöhäsyntyisestä kohteesta. Siis näkymät oli talletettava muistiin.
Sanoin kuljettajalle, että hänen reittinsä näkymät olivat hyvin kauniit. Serpentiiniteitä oli siihen suuntaan vähemmän. Erään tiedon mukaan Kinneret on 23 km pitkä ja 4,8- 11,3 km levelä ja pinta-ala on 166 neliökilometriä. Järvi sijaitsee 210 m merenpinnan tason alapuolelta.
Genesaretin suurimmaksi syvyydeksi mainitaan 48 metriä.
Tiedot ovat eri lähteissä erilaisia riippuen veden pinnan aktuellista korkeudesta, jota tarkasti seurataan.
Siis Meronin huipputason 1208 ja Gennesaretin pinta tason 210 m+ pohjatason 48 m välinen ero on 1466 metriä.
Palatessamme Merkaz HaMifratsiin olemme jo oppineet ottamaan oikean  paikallisbussin Haifaan päin.

 • HAIFA, AKKO,  LOHAMEI HAGETAOT,  ROSH HANIKRA, NAHARIA, HADAR ,

8.5. 2017 Maanantai. 
 Haemme vuokra-auton HaHistarrut -kadun varrelta. Lähdemme autolla Akkoon ja Rosh HaNikraan.
Akkossa kiertelimme vanhaa linnoitusta ja markkinakojuja. Joimme jäistä passifloramehua, mikä siinä kuumuudessa oli todellinen ihana juoma. Otimme useita valokuvai Akkosta.
Ennen Nahariaa on Gettotaistelijoiden museo, johon lyhyesti tutustuimme. Aineisto oli laaja ja raskas. (Lohamei HaGetaot)
Rosh Hanikrassa menimme ensin turistikahvilaan kahville ja ostimme liput alas luoliin. Sitten menimme köysiradalla alas turistikohteeseen, sinne entisen rautatieaseman päätetasoon. Saimme ohjeita. Lähdimme ensin kiertämään luolat ja Norsun jalan ja otimme valokuvia. Sitten odottelimme kun kokoontui suuri ryhmä kuntelemaan filmiesitystä paikan historiasta. Amerikkalaisia koululaisia oli iso joukko ja esitys oli englannin kielellä elokuvateatteriksi laajennetussa suuressa luolassa, jossa oli vielä rautatien kiskojen merkit jäljellä lattiassa . Siellä oli mys ulkopuolella kioski josta sai juotavaa ja jotain välipalaa.
Paluumatkalla Rosh Hanikrasta etsimme jotain kahvilaa tai ravintolaa. Oli viljelmiä pitkin tienvarsia runsaasti, banaania kuten aiemminkin 1969 ja muita puita ,  mutta ei varinaisia turistiravintoloita. Nahariassa sitten kiertelimme autolla  kaupunkia meren rantaa myöten. Hienoja rakennuksia ja hotelleja.Sitten löysimme supersol-kaupan, josta saimme ostaa runsaasti tarvitsemiamme  elintarvikkeitta ja hedelmiä. Gluteenitonta leipää oli myös. Le-lå-gluten – hyllyltä. Sitten ajoimme hotelli Edeniin ”Kultaisen sillan” kautta suoraan Hadarille. Silta nostaa liikenteen Hadarille Silloin ei joudu suoraan vanhaan alakaupunkiin. Tämä Olskrokenin  tapaisen liikennesolmun sillan nimi ilmaistiin kylteissä hebreaksi Gesher Paz.
Nyt soittivat Jerusalemista Alisa ja Ofra ja Tel-Avivista Avi ja sovimme tapaamiset eri päiville.


 • HAIFA, RAMAT GAN, JAFFA, TEL-AVIV, HADAR

9.5. Tiistai. 
 Lähdemme Ramat Ganiin tapaamaan Avia. Avi tarjoaa lounaan meille kotonaan ja sitten luotsaa meidät läpi Tel-Aivivin Jaffaan, jossa koetan saada paikallistettua nahkuri Simonin talon, kuten joskus ennen. Siellä majaili Apostoli Pietari jonkin aikaa. Otan valokuvia . Sieltä lähdemme autolla Hesekiel -katua myöten, Hesekiel Koifman avenue.
Sitten parkeerataan auto Jarkonille ja kävellään rantakatua kahvilaan. Sen edessä on alija-aallosita kertova teräksinen laiva-muistomerkki. Exoduslaiva mainitaan. Eräs tuntemani henkilö Kibbuts Kirjat Anavimista (Raphael) tuli Exodus laivassa Israeliin.
Ja sen jälkeen kävelimme Dizengofille syömään. Kosher ravintola, sisilialainen.  Sitten palaamme auringon laskettua. Avi ottaa bussin kotiinsa. Olemme myöhään Haifassa.Olimme ajaneet   Ramat Ganiin 2 tietä ja palasimme samaa rannikkotietä, joka myötäilee merta.

 • HAIFA, JERUSALEM, ARAVAN TIE,  EILAT

10.5. 2017 Keskiviikko .
 Lähdimme kohtin Jerusalem  nr 4 -tietä, joka myötäilee  Saaronissa Karmelin juurta.  Otimme kahvit Saaronin alueella. Piti tankatakin jo. Siirryimme sitten nousemaan Juudeaan  1- tietä ja olimme vasta 14 aikaan  Juudan Talpiotissa Alisalla. Ofrakin tuli sinne klo 16 aikaan tuliaispussi mukanaan ystäville Ruotsiin vietäväksi. Joimme yhdessä teetä ja söimme salaattia, juustoa ja leipää- Sovimme ensin , että Eilatista palaamme Jerusalemiin Ofran vieraaksi Beit Shemes-tietä, mutta Lisse halusi palata samaa Aravan tietä, jotta uintimahdollisuus Suolameressä varmistuisi. Olimme aika myöhään pimeällä Eilatissa. Oli sen takia hyvä tulla valossa  sama tie takaisin.


 • EILAT, PUNAINEN MERI,  ARAVAN TIE QALYA, SUOLAMERI,  JERUSALEM , HADAR 

11. 5. Torstai.
 Aamun iloinen yllätys oli  Eilatin  CustoClub- hotellin ikkunan alla oleva uima-allas. Siinä sitten oli matkan neljäs uinti. Kun kirjauduimme ulos hotellista, lähdimme Punaisen Meren rannalle hotellista saamamme ohjeen mukaan, sillä sieltä löytyy ilmaisia vapaita rantoja. Ajoimme aivan Mizraim-  tien päätyyn rajalle ja kiersimme Menahem Begin muistomerkin ja sitten katselimme niitä mahdollisia uimakohtia. ja siitä kertyi viides uinti. Paikassa oli aurinkosuojina telttakatoksia puupylväiden varassa. Sellainen pieni alue oli merkattuna köysin ja palloin, missä ei olisi vaaraa koralleista. Tosin snorkkelilliset uivat koralliriutoilla alueen ulkopuolella.
Ostimme sitten Eilatin kaupungista leipää ja juotavaa, vesipulloja. Omat vesipullot olimme lisäksi täyttäneet hotellissa jo aamulla. Kahvitkin juotiin. Leivänpäälliseksi ostin Nutellaa ja Lisse osti mantelimassaa. Keskipäivän jälkeen palasimme Aravan tietä ja otimme valokuvia. Yksi taukomme  oli  autiossa kohdassa:  leipää , mantelimassaa leivällä Lissellä ja  Nutellaa minulla + vettä.  Meillä oli  yli 300 km ajo keskipäivän auringossa Aravan autiomaan läpi ja sen jälkeen Suolameren rantamia siihen tiehaaraan, josta kääntyy nousu Jerusalemiin  plus nousu vuorille Jerusalmeiin. Auto toimi moitteettomasti ja viilensi sisäilman miellyttäväksi.  Olin saanut kameran ladattua hotellissa. Pysähdyimme siten  kahville erämaassa kun kahvipaikka nökyi olevan olemassa,  ja ostin CD levyn jonka Rafael Hajezira, kahvilanpitäjä, oli tehnyt. Tämä lie ollut Tsukim kohdalla, vaikka kylä ei näkynyt tielle.
Pysähdyimme Sodoman kohdalla kuvaamaan Lootin vaimon patsasta. 
 Pari miesliftaria olisi halunnut, että viemme heitä jonnekin taaksepäin Ein Gedistä Boqeqiin yleiselle uimarannalle takaisin päin tietä 15 minuutin pituisen ajomatkan verran, mutta en suostunut. Oli itsekin selviydyttävä kuumuudesta ja pimeyden nopeasta tulosta. Kohteemme oli nyt Jerusalem, ei Sodoma jne. ja auto oli vuokra-auto, ei oma.   Sitäpaitsi autojono Eilatin suuntaan oli silloin  aika vahva muutenkin, joten  miehet varmasti löysivät  jonkun, joka otti liftaajia autiomaassa.
 Ajoin eteenpäin Ein Gedistä, joka oli sulkenut rantansa juuri kun sinne tulimme. Löysin lopulta Qalyan jonka ranta oli auki 19 asti. Se oli ortodoksienkin suosima ja vartioitua. Kuudes uintimme. Ostimme kortteja ja hamssoja. Sinne oli pääsymaksu. Sitten lähdimme nousemaan Jerusalemiin ja saavuimme kaupunkiin auringon laskettua. Löysimme Ofran osoitteen. Ofra tarjosi pitsat ja jugurtit. Palasimme sitten Haifaan. Kello oli noin puoli yksi yöllä kun tulimme perille yösydännä.


 • HAIFA, MERKAZ, HAMIFRAZ , NASARET, WADI NISNAS, HADAR

12.5. 2017 Perjantai.  
Auton palautus. Ensin etsittiin pesupaikka ja löytyihän se aika läheltä Histadrut-katua. Kun ne muodollisuudet olivat ohi, oli vielä jonkin verran aikaa retkeen. Päätin, että käymme nopeasti Nasaretissa. Tulimme Nasaretiin klo 14 ja viimeinen bussi lähti 17:30 Haifaan. Ehdimme käydä yhdessä kirkossa. Siinä jonka tienoossaoletetaan olleen Joosefin ja Marian kodin, siis Jeesuksen lapsuudenkodin. . Ostimme kortteja. Palasimme Haifaan siten , että Nasaretin viimeinen linja-auto päätyi Hof HaCarmelille johtavalle kadulle. Kävelimme sieltä syömään Wadi Nisnasiin. humusta, tehinaa ja pitaa jo toisen kerran.

 • HAIFAN MESSIAANINEN SEURAKUNTA BETHESDA , WADI NISNAS, KARMEL PANORAMA, ( HOF HACARMEL) , HADAR

13.5. 2017 Lauantai. Sapatti  
Menen  saamaani osoiteeseen messiaanisen seurakunnan  kokoukseen 10-12. Salli on täynnä väkeä. Lisse tulee aivan srk-talolle asti mutta palaa tekemään jotain projektityötänsä datalla.  Olin siinä seurakunansa kokouksissa 1972. Palaan sieltä hotellille.  A.K. tulee käymään . Menemme Wadi Nisnasiin syömään jälleen humusta ja pitaa. Sieltä menemme Karmelille  Panorama hotellin puistoon kahville. A.K. tarjosi kahvit ( kosher) ja palasi Ramat-Ganiin. Hän toi meille kaksi pakettia gluteenittomia sämpylöitä.
Palasin hotellille ja lepäsin, muta energinen  Lisse meni hakemaan uintipaikkaa Hof haCarmelista. Siellä oli paljon väkeä musiikkijumpassa. Lissen seitsemäs uinti.
Pakkaamme.

 • HAIFA, BEN GURION, KASTRUP, KÖÖPENHAMINA, HOLSTERBO

14.5. 2017 Sunnuntai. 
Varhainen nousu Haifan Eden hotellissa. . Linja-autolla menemme junalle. Ja junalla lentoasemalle. Juomme kahvit siellä: Iso capputsino Siellä ostamme vielä tuliaisia. Lento Tanskaan oli hyvä ja tasainen. Join kahvia ja vettä lentokoneessa. Tulimme iltapäivällä Kööpenhaminaan ja kävimme syömässä turkkilaisessa ravintolasas (buffet)  ja sitten menimme junalla Holstebrohon.


 • TANSKA , HOLSTEBRO
15.5. 2017 Maanantai Holstebro. Aamiaseksi  maukkaita GFD- sämpylöitä Ramat- Ganista. Pesemme matkapyykit. Käymme kaupassa ostamassa vähän lisää ruokatarvikkeita. Ostan kassin, koska vaatetta on niin paljon vielä  Holtsebrossakin jo ennestään.


 • HOLSTERBRO,  FREDRIKSHAVN,  GÖTEBORG 

16.5. Palaan laivalla Göteborgiin kiitollisena Israelin matkan lahjasta. Tämä  oli 8. Israelinmatkani.  Ja ensimmäinen, että minulla oli matkan ajan gluteeniton dieettini, jonka aloitin 1981.
Aiemmat seitsemän matkani olivat 1967- 1978 välillä
.Kiitös Israelilaiset ystävät ! Kiitos  Perheväki!

37 kommentarer:

 1. banyak yang menarik silahkan kunjungi www.ayamsabung.com

  SvaraRadera
 2. Mau Banyak Bonus?, Yuk Gabung Disini >> bangkok ayam

  SvaraRadera
 3. gan, Masih Ingat tahun 2012 Dengan Poker permainan kartu yang sering agan beli chip ma Teman Dengan Chip 1M Rp.10.000 >> kalau Sekarang www.pokervita.com sudah menyediakan game poker chip tersebut dengan system online gan.. jadi tidak perlu mencari chip melalui teman dengan harga mahal gan, Cukup Online Dengan Rp. 10.000 Sudah dapat bermain gan.. Sungguh Zaman Naw ya agan (^_^).. D88B0154 (pokervita)

  SvaraRadera