Leta i den här bloggen

tisdag 30 maj 2017

Kinneretin veden suolapitoisuus

Päivän lehti Aruz7 kertoo 30.5. 2017
A drought is again hitting the Kinneret (the Sea of Galilee), causing problems for farmers who rely on the water for agricultural purposes.
An annual report published by the Regional Council of the Jordan Valley has found that Israel’s national lake, the Kinneret, is becoming saltier every year.
The report was commissioned by the “Tzomet Nisionot” agricultural center and the agricultural commission of the Regional Council of the Jordan Valley.
According to the report, authored by Director of the Soil and Water Laboratory “Sherut Hasadeh” Nurit Ben-Hagai, the salinity of the Kinneret has risen by about 30% in the past 5 years.
The Regional Council of the Jordan Valley responded to the findings. “There is no doubt that, for farmers, this is not encouraging news, to say the least. Yesterday, they were informed of a leap of dozens of percentage points in the price of water for agricultural purposes. If the water of the Kinneret becomes unsuitable for irrigation purposes, the price farmers will be required to pay is likely to jump up again.”

Yleensä kun oolin israelissa, saapuminen muualta israelia kinneretiin tuntui selvästi ilman veden tuoksuna, samanlaisena kuin Suomen järvivesien tuoksu, jos tulee porista tai muualta rannikolta Hämeeseen.  Muta tänä vuonna tämä tuoreenveden tuoksu oli heikompi häivähdys ja ilma oli myöskin kuivempi kuin mielestäni entisaikaan 1970- luvulla. lisäksi vesi joka  säästä huolimata oli aiemmin vilpoista, tuntui rantavedessä suorastaan lämpimältä. Aurinko hehkutti päälakea tuimankuumana  ja pienessä ajassa veden peilit ja taivaan hehku poltti jopa päälaen, jos ei ollut hattua. Siis ilmeinen evaporaatiovaikutuskin on todella ilmakehiä poraavan  vahva. Silti vaikka oli evaporaatiovaikutus, nousi järven päälle vain muutama  pieni marenkinen kumuluskokkare.  Myöskään sitä auervärinää ei ollut nyt kuten aiemmin-  sumun tapainen auer kattoi tienoota niin että eilma värisi sekä päivällä että yöllä.  Siis olennainen muutos oli tapahtunut verrattuna vuoteen 1972, jolloin useammin kävin jären rannalla.  Tietysti Kinneret alun alkaen on ollut vulkaaninen järvi ja vieläkin siellä juoksee noro rikkipitoista nestettä, jota ohjataan sivuun.  Pohjoisrannan rinne vuotaa vettä, joka  lirisee järveen. Sen huomaa kun kävelee Tabghan kohdalta hieman kohti kapernaumia. En huomannut maistaa kielenpäällä sitä vettä oliko se  jotain tuorevedestä poikkeavaa. Siinä kohtaa on ollut  useita kaivoja, koska Tabgha sinänsä tarkoittaa seitsenkaivoa.  Tiedä vaikka  sieoltä jostain poraamalla saisi muutakin kuin vulkaanista  rikkipitoista vettä- vaan en kyllä nyt ensi sijassa siihen tulivuoren jäänteeseen laitaisi reikiä.  Siitä voisi aiheuta  tulivuoren herääminen  jostain ikiunesta. Vielä niitä vuolkaanisia kiviäkin rantaviivassa ja  ainakin ennen korasinin kohdalla. nyt en käynyt katsomassa korasinin kiviä.

Katsokaa taivaan lintuja, eivät ne työtä tee eivätkä kokoa aittoihin, ja teidän taivaallinen isänne ruokkii ne. Ettekö te ole paljoa suurempiarvoiset kuin ne?
Katselkaa kedon kukkia, kuinka ne kasvavat, eivät ne tee työtä eivätkä  kehraa, ja kuitenkin teidän Taivaallinen isänne vaatettaa ne---
---
Matt. 6: 26, 29.'Miten? Näin voi kysyä. Ei kuitenkaan ole niin, että Jumalan myriadeista enkeleistä kenenkään pitäisi erikoistua  kantamaan lintuja tai johdattamaan nidien poikasia: jumala luomisen aikaan valmisti lintuparit ja niiden  geneetiseen varustukseen asetti kaikki kehorakenteen muodostajat siipien geenit  , erilaisiin elintarvikkeisiin soveltuvien nokkästruktuurien geenit ja  vaistot ja vietit  ja niin  miljoonista vuosista toiseen on kehittynyt  nykyiset sipposet ja kauniit lintulajit ja kehittyvåät edelleen ja niillä on tietty osuutensa luomakunnassa. Niillä on  linnun talentti, joka toimii siitä elämän hengestä jonka jumala antoi lintukuntaan. Sillä tavalla  Taivaan isä ruokki ne ja ruokkii edelleen.  Ihminen ei voi muuta kuin mytävaikuttaa antamalla sopivan laadun jyviä joskus talvisydännä  tai ainakin olla voi olla  vaikutamatta  haitallisesti.  lintujen talenttia lätheeä muutolintuna  sopiviin oloihin kun   pohjolan talvi ky ankaraksi. Silloin ihminen haittaa  estämällä muuttoviettiä  ja antamalla  valhesignaalia.

Entä kukat? ei niihinkään ole enkeliä joka käy kiinnittämässä terälehtiä ja  maalaamassa värejä vaan aikojen alusta Jumala sommiteli kasvien geenejä ja ennen kuin ihminen oli  luotu Hän loi iloisensaq kaikenlaisia erilaisia kasveja, eri ominaisuuksia , sateenkaarin kaikissa väreissä. Näitä geenipakkauksia hän  valmsiti ja mitä kasvitekee. Katsoo  Jumalan armon aurinkoa ja juo juurillaan  Jumalan antamaa elävää vettä ja antaa Jumalan tahdon tapahtua  itsessään geenipakettinsa , talenttiensa mukaan.  Ne heijastavat sitä Jumalan  hyvää tahtoa ja ennättävää armoa.  Israelilaiset sanovat kedon kukkia  kerubin silmiksi.

Erikoinen esimerkki aksvista oli eräs viikunapuu, ehkä metsäviikunapuu, joka tuotti vain lehtiä  muttei yhtään viikunaa, vaikka sen genistössä oli  myös viikunan kehittymisen  mahdollisuudet.
Jeesus tuli ja etsi kasvista hedelmää.  Kasvi ei tarjonnut lajinsa antia-  ei edes edellis talven sadon jäljeltä jäänyttä kuivunutta viikunaa ollut lehtien joukossa- ja jeesus vihastui viikunapuulle ja se kuivettui eikä sen jälkeen se puu voinut tuottaa edes versoa.  Toisessa kohtaa  hän taas sanoo, että viikunapuu on oleva merkki:  kun viikunapuu viheriöi (Pyhässä Maassa) ja muut puut- silloin Hänen tulonsa on lähellä. Tässä hän tarkoitti pyhää Maata, koska Hän tuli ainoastaan Israelin alueelle tässä tulemuksessaan, Egyptin  purosta  pohjoiseen rajaan asti.  Suuresta merestä  Jordanin vesistöalueeseen asti.

Nyt kiinnittää huomiota viikunapuu, joita tapaa useissa kohdin Israelia. Kahdessa tuhannessa vuodessa on kehitetty uusiakin lajeja ja  ne ovat hedelmällisempiä kuin entiset lajit.


Entä ihminen? Ihmisen geenipakettiin Jumala punoi enemmän kuin lintujen ja kukkien pakettiin: Hän asetti kyvyn vallita luomakuntaa ja  ja olla Jumalan ystävä  siinä työssä, maan materiaalin alistamisessa.  Sillä kaikessa materiassa on eräänlainen entropium-  jokainen amteria  on tavallaan villiä materiaa ja noudattaa jotain fysiikan lakia tai orgaanisen  maailman lakia, jos on geenistö niin geenien antamia  mahdollisuuskia villisti. tähän  villiyteen  aineen syntymiseen, aggrekoitumiseen ja  orgaaniseen kasvuun Jjumala halusi  ystäviä aineen puolella itselleen ja Hän loi ihmisen  aineen puolelle.  Jos on aine, on aika.  Se joka on aineesta on ajallinen.

Jeesuksen aikanakin tapahtui leivän ihme, kuten Eliaan aikana.
Mooseksen aikan tapahtui veden ihme. Myös Jeesuksen aikana Herar puhui usein vedestä, elävästä vedestä.
Kerran opetuslapset valittivat että ei ollut leipää väelle: Jeesus sanoi: Antakaa te heille syötävää.
Viimeisissä sanoissaan Jeesus sanoi Pietarille: Ruoki minun lampaitani ja karitsoitani. Niitä kaitse ( =johdata paikkaan, jossa on  ravintoa ja missä ei ola vaaraa pedoista).  tässä kolmi- ja puolivuotisessa apostolikouluss Jeesus valmisti  apostoleista Jumalan Ystäviä tähän  väestön opetukseen  ja seurakunnan ohjaukseen. Hän oli edeltä valinnut henkilöitä, joilla oli  talentteja pitää väestöä henkissä: kalastajia,  viikunapuun kasvattajan,  tullimiehen ( otane huomioon että valtiolliset verot  normaalisti koituvat  väestön  hyödyksi)-  Nyt hän jakoi näille henkilöille Jumalan henkeä niin että  he voivat pitää Israelin seurakunnan lisäksi myös muita kansojakin maailman ääriin asti  hengissä ja kasvattaa niitä jumalan ystäviksi-ihmisiksi jotka hyviä tekoja ahkeroivat, mikä on Luojan mieleistä elämää ajassa. Silloin Jumalan tahto tapahtuu maassa, niinkuin taivaassa.
On huomioitava että israel oli ahdistuksessa ja luotti siihen että Jumala  ihmeen kautat puuttuu kansan elämään ja lähettää messiaan joka ratkaisee ongelmat ja vahvan kuninkaan joka voittaa  sotajoukoillaan kuin daavid maan takaisin. Muta jumala lähetti Messiaan, joka teki  kansan valituista Jumalan ystäviä kuten Aabraham oli jumalan ystävä ja lähti sinne minne Jumala läheitt. nämä valitut kukin lähtivät sinne minne jumala lähetti valmsitaakseen Aabrahamin kansoiksi kansoja kaikkialta maailmasta.  Jumalalle oli koko maapalloa käsittävä projekti.
Vielä tänä päivänä on näin: On ihmisiä, joilla on talenttia  kantaa vastuuta väestöstä, suuristakin väestöistä. Näistä Jumala toivoo voivansa valita kussakin aikakaudessa  riittävän määrän henkilöitä, joille Hän antaa Henkeänsä ja  maailma voi siirtyä asteen taas  enemmän Jumalan tahdon täyttymistä kohti: Tapahtukoon Sinun tahtosi niin Maassa  ( maapallolla) kuin taivaassa- näin jo rukoillaan päivittäin koko maapallolla. 
OSa kristikuntaa  on kuin unessa ja toivoo ihmeen toisensa jälkeen, näyn tai unen tai merkin tai jonkin ksittämättömän yliluonnollisen tapahtuman.
Tästä Sana sanoo: heräjä sinä, joka nukut!

Ihmisissä on  valmiina näitä  ratkaisuja, kyky tehdä suuria keksintöjä, löytöjä, pieniäkin  löytöjä ja  saada aikaan jotain,   mikä vaikuttaa mahdottomalta. Tämän  Sana sanoo niille, jotka havaitsevat että nyt ei tieto ja taito riitä ratkaisemaan uutta ongelmaa: Jos joltakin teistä puuttuu viisautta, anokoon sitä Jumalalta, joka antaa kaikille alttiisti ja soimaamatta, niin se hänelle annetaan, mutta anokoon uskossa, ollenkaan epäilemättä; sillä joka epäilee, se on meren aallon kaltainen, jota tuuli ajaa ja heittelee. Jaakob  1: 5.

Ihmiseen luodusta  genomista vielä.  Koko Raamattu toimii siten, että se virittää sitä genomista talenttia joka uskovassa on, niissä,  jotka  luottavat Sanaan ja Aabrahamin Jumalaan. Ajatus minkä profeetat ovat sanoneet, virittävät  uskovan sydämen ja  herättävät  halun nähdä asiat toteutuneena ja  silloin asia on jo !puoleksi tehty" kun sen toteutuminen on sisäistetty, nähty  edeltä. Näin Israel on kokoontunut ja  edelleen sisäistetyt profetiat jatkavat valtavirtana täyttymistään.  Jos jokin on ilmoitettu  tapahtuvaksi, sen suuntaiset toimet menestyvät, koska niitä myötäilee Jumalan henki.  Jos koetat tehdä jotain niitä virtoja vastaan, " potkii tutkainta vastaan" . Tässä onkin  niin, että moni  profeettakin aikanaan tutkisteli, mihin aikaan asiat viittaavaat ja moni kansasta ja vartijoista kysyi: Mikä aika nyt on?  Israel on monien sinettien maa: Joka asialla on profetiansa, aikansa  ja sinettinsä.
Hes. 37: 25, 27.  Ilm. 21: 22.

Nykyisiä  ongelmia on mm. vesiasia, mtua se on asia joka kuristaa jo suuria osia maapallosta ja heijastuksena muiden ympäröivien maiden kuivuudesta ja vesien katoamisesta sotien melskeissä, myös Irael on joutunut  näkemään vesien muuttumisia.  Ehkä tilanne on ohimenevä, ja jos sodat loppuvat vedetkin saavat palautua uomiin ja padot pysyvät ehjinä eri maissa.  Mutat  tässä on se  pietarin saama opetus tarpeen: Ruoki, Kaitse lammaslaumaa.  Siinä tehtävässä pietari ja lopulta menora siirtyivöät Roomaan.  nyt taas voidaan tuoda  elintarvikkeita ja pullotettua vettä Roomasta, joka on ikuisessa liitossa  Israelin kanssa.  Huomasin 9.5. 2017 istuessani sisilialaisessa ravintolassa Tel-Avivissa, että  vesi, jota tarjottiin ruoan kansa oli sisilialaista tuontivettä. Erittäin hyvää.
Jumala vaikuttaa  ihmisen  vastuuntunnon ja viisauden kautta paljon uusia asioita, joilla Jumalan lammaslauma nykyajassa  pysyy   niin hvässä kunnossa, että voi ahkeroida niitä  hyvä tekoja, joihin se on luotu. Isrfaelilaisilla on  paljon huolta oman kansan,  vainista kootun kansan, huolehtimisessa. muut kristikunnan kansat voivat huoeklhti niistä muista  laumoista, joita Jeesus lähti kaitsemaan Joh. 10: 16. ( Kesti kauan ennen kuin Pietari ja muut messiaaniset uskovat käsittivät että Jeesus Messias  ottaa seurakuntia  myös muista kansoista kuin Israelin heimosta ja että kansoista  nousee  monia Aabrahamin Jumalan kansoiksi. Ps. 47: 8-10; Ps. 48.

Kuten tiedetään,  Siionin tyttäret alkoivat voida riemuita vasta  Uuden Testamentin päivinä niin että naisten ylistyslaulu kaikui temppelissä. Kuten  nykyisinkin tytöt ja naiset voivat korottaa äänensä Jumalan  ylistyslauluun seurakunnassa. Olisiko naisille oikeus vain parkua murheesta:  Raakel itkee lapsiansa.  Miksei iloita ja kiittää Jumalaa  seurakunnassa ?  Lk.  1: 46-55.  Lk. 1; 42-45.  Lk. 2: 38.

Niin- aloitin puhua Kinneretistä-  Vesiasia on kuin kallio Mooseksen aikana.  Mooseksen piti puhua kalliolle ja se olisi antanut vettä.  Jotain tällaista saataa nykyajankin vesiasia olla.  Tässä täytyy  koettaa  löytää  se vektori, jonka Sana osoittaa ja  asettaa henkensä sen vektorin  suuntaan ja siten pyytää Jumalalta  viisautta ongelman ratkaisuun. sehän on globaali.  Hirvittävä vedenpuute kalvaa maailmaa  monin paikoin.  Veden puute ihmiskunnassa  on niin  suuri, että sen ajatteleminekin näännyttää sielua.
Yhden vesilasillisen laki: Mt. 1:42.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar