Leta i den här bloggen

lördag 24 december 2016

Tiaisilinnuista, Parus, Paridae, Passeriformes

Tiaiset, Mesar, Meisen, Tits, Parus,

Tiaislinnut, mesfåglar, Paridae, Passeriformes


Englantilainen Wikipedia esittää neljä olevaa tiaislajia ja kolme fossiilia muotoa.
Parus on vanhan maailman lintujen tiaisperheeseen kuuluva laji. Ennen siihen luettiin Paridae- heimon 50 lajista useimmat. Genus Paridae on sitetmmin jaettuna useisiin sukuihin genera, kun oli julkaistu yksityiskohtaisia molekulaarisia fylogeneettisiä analysejä vuonna 2013. Genus Paridae on latinaa ja tarkoittaa tiaista (engl. Tit, ruot siksi mes, saksaksi Meise).

Olevaiset neljä lajia talitiaisia  engl. Wikipedian mukaan (vuoden 2013 jälkeen):
1. Parus major, Talitiainen, Talgoxe, Great tit.

2. Parus minor (split from P. Major), idästä tuleva talitiainen), Östlig talgoxe, Japanese tit,
(Unkariksi käytetään nimeä Japanin talitiainen; A japán széncinege)

3. Parus cinereus (split from P. Major), Grå talgoxe ( värittömämpi laji) Cinereous tit .

4. Parus monticolus, Vihertalitiainen , Orienttalgoxe, Bergkohlmeise, Green-backed tit, Parus monticolus, https://sv.wikipedia.org/wiki/Orienttalgoxe(sekä Fossiilit havainnot: Parus robustus (Pliocene of Csarnota, Hungary) , Parus parvulus (Pliocene of Csarnota, Hungary) , Parus medius (Pliocene of Beremend, Hungary)).

Vähän useampi sana tavallisesta talitiaisesta (Wikipedialähde ja sanomalehdet)


Parus major, Talitiainen, Talgoxe, Kohlmeise, Great tit.

BirdLife International: Parus major IUCN Red List of Threatened Species. Version 2013.2. 2012. International Union for Conservation of Nature, IUCN, Iucnredlist.org. Viitattu 21.2.2014. (englanniksi)

Tavallisin talitintin ruokailutavoista: Wikipediaselitys plus lehtileikkeitä havainnoista.

Talitiainen on kaikkiruokainen. Se syö siemeniä, jyviä ja kesällä hyönteisiä ja muita selkärangattomia. Keväällä se syö mielellään silmuja ja versoja ja käy juomassa lehtipuiden mahlaa, ja talvella se tavataan usein nokkimassa rasvaa ruokintapaikoilla ja haaskoilla. Talvella talitiainen syö puiden oksissa talvehtivia ötököitä ja vierailee ahkeraan lintulaudoilla. Poikasia ruokitaan pääasiassa hyönteistoukilla, kirvoilla ynnä muilla, joskus myös siemenillä tai maapähkinöillä. Englannissa talitiaiset oppivat 1960-luvulla nokkimaan maitopullon foliosuojuksen rikki ja syömään maidon pinnalle kertyneen kerman. Sama tapa levisi myös Suomeen. Unkarissa talitiaisten on havaittu muun ravinnon puutteessa metsästävän pieniä talvehtivia lepakoita.[9] Myös Suomessa joidenkin talitiaisten on havaittu metsästävän toisia siivekkäitä eläimiä, nimittäin toisia pikkulintuja: http://www.iltasanomat.fi/kotimaa/art-2000000582378.html
ja vähän muutakin.

Tiaisista Meisen saksalaisessa Wikipediassa:.
”Die Meisen (Paridae) sind eine Familie in der Ordnung der Sperlingsvögel (Passeriformes), Unterordnung Singvögel (Passeri)” - ( Passeri tarkoitaa muuten laululintua. )

Sisäinen systematiikka ( Innere Systematik) saksalaisssa nettiversiossa:

tTämän saksalaisen lähteen mukaan mukaan voi ”entiset tiaiset” sitten asettaa vähitellen omaan ryhmään. Nämä saksalaiset sivut ovat päivityksessä, huomaan. Havaitsen 13 ryhmää, jossa kuudentena ovat nämä varsinaiset talitiaiset, joita tässä alunperin aamulla ajattelin luetteloida. Saksan Parus -ryhmässä on 5 lajia. Englantilainen mainitsee neljä. Löytyneekö jokaisella moderni suomalainen vastine? Ainakin unkarilaisia löytyy.

Saksalanen systematiikka tiaislinnuille ( Meisen)
1. Poecile

6. Parus
Kohlmeise (Parus major)
Bergkohlmeise (Parus monticolus)
Weißflügelmeise (Parus nuchalis)
Kronenmeise (Parus xanthogenys) 
 
7. Pseudopodoces
8. Macholophus
12. Sylviparus
13. Melanochlora

Muistiin 24.12. 2016

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar