Leta i den här bloggen

måndag 21 november 2016

Arkeologinen löytö Daavidin ajalta: Shearaim

http://www.inn.co.il/News/News.aspx/334009
Filistealaiset kokosivat joukkojaan, ja he kokoontuivat läelle Sookoa, joka on Juudassa. Ja he leiriytyivät Sookon Ja Asekan väliin. Saul ja Israelin miehet olivat myös kokoontuneet ja leiriytyneet Tammilaaksoon ( Emek Eela), ja he asettuivat sotarintaan filistealaisia vastaan.( I Sam. 17: 1-2).
Goljat  oli kotoisn Gatista. ( I Sam.  17:23)  Taistelun  tiimellyksessä filistealaiset pakenivat ja Sana mainitsee,  että vihollisia ajettiin takaa " Giyaan  ja Ekronin porteille  ja kaatuneita  oli Shearaimin  (kahdenportin kylän ) tiellä   Gatiin ja Ekroniin saakka".


Kahden portin  (Shearimin) linnoitettu  kaupunki.mainitaan Joosua 15: 36, I sam. 17: 52; I Aik. 4: 31. (Simeonilaisten kaupunki Daavidin hallitukseen asti)

Tämä  löytö jonka selvitykset ovat alkaneet 2006 aikoihin, on avain moniin raamatunjakeisiin .. Olin tässä jokin aika sitten jälleen lukenut Hesekielin temppelin porttirakenteen kuvausta-( ja sanaa azil) ja ajattelin että kummallista,  että mikään arkeologinen löytö ei selitä näitä sivukammiorakenteita- tulee ihan hiki pintaan kun koettaa  saada itselleen käsitystä niistä,  ja näin pian sain  vastauksen toiveeseeni  saada jotain valaistusta asiasta. Tässä kahden portin kaupungissa  Shearaim on näitä porttirakenteen kammioita (ta, taim)   mitkä näkyvät ilmakuvasta, joka pikkukaupungista on otettu.  Mihin porttikammioita käytettiin:: pikkutemppelinä, kulttiin kuuluvana tilana ( cult, ritual shrine, Mikdashon, Pulchan)  Jos niihin sitten tuli epäjumaliakin historian kuluessa, niin  18-vuotiaana kuningaaksi voideltu Hiskian pojanpojan poika  Joosia  puhdisti kaikki vieraat kulttimateriaalit joka kylästä ja kaupungista. (II Aik. 33: 34)


Khirbeit Kiyafa taitaa olla nykynimi alueelle.https://en.wikipedia.org/wiki/Khirbet_Qeiyafa

Sookon ja Asekan tienoo mainitaan  Raamatussa Daavidin ja Goljatin ajoilta.
Sharaimin toinen portti, pienempi, oli etelään päin ja laajempi porttirakennelma oli länteen  Sookon, Asekan , Ekronin ja Ashdodin suuntaan.

 Kun luin  Makkabealaiskirjoja, tuli silloinkin tällainen ajatus:Jos väki linnoitti kaupungin toisensa jälkeen, miksi niitä muureja ja kyliä  ei löydetä  arkeologiassa  enemmän?- maa on kuin silitettyä hiekkaa, kuin ulkoavaruudesta.   Ei varmaan kaikkia  vihollisenkaan voima pysty  sortamaan maahan, niitä kyliä oli niin paljon. Ja sitten näin tämän filmin.  Oli mukavaa katsoa sitä. Otan tähän blogiin muistiin lähteen.
 Nykyiset Israelin erämaat voivat sisältää  Hamsinien  tuhansien vuoden  aikana hitsaten  sinetöimiä kaupunkeja  paljonkin. Meidn aikamme Israel,  Ajan kansa,  on arvollinen ja pätevä aukaisemaan  arkeologisia salaisuuksia, ja koska ne vahvistavat Jumalan sanan ,Luoja itse pitää huoleen että  sekin maahan kätketty tieto tulee kansojen pelastukseksi esiin ajallaan, tällä tai toisella. 

הצצה לעיר המסתורית בעמק האלה

תערוכה חדשה חושפת לציבור ממצאים ייחודיים מתקופת ממלכת דוד. האם התגלתה העיר המקראית "שעריים" מסיפור דוד וגוליית? צפו
  אל

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar