Leta i den här bloggen

onsdag 6 mars 2013

Vaskiallas

Kun Mooses antoi ohjeita israelilaisille Ilmestysmajan rakentamiseen, hän noudatti sitä kaavaa, minkä Jumala oli hänelle näyttänyt. Ilmestysmajaan kuului vaskiallas.

II M. 30: 18- 21.
"Tee myös vaskiallas jalustoineen peseytymistä varten ja aseta se Ilmestysmajan ja alttarin välille ja kaada siihen vettä. Ja Aaron ja hänen poikansa peskööt siinä kätensä ja jalkansa. Kun he menevät Ilmestysmajaan, peseytykööt vedessä, etteivät kuolisi, samoin myös, kun he lähestyvät alttaria ja käyvät toimittamaan virkaansa polttamalla uhrin Herralle. He peskööt kätensä ja jalkansa, etteivät kuolisi. Ja tämä olkoon heille ikuinen säädös, hänelle itselleen ja hänen jälkeläisillensä, sukupolvesta sukupolveen".

Sitten kerrotaan miten tällainen vaskiallas rakennettiin, koska  erämaamatkalla piti kerta toisensa jälkeen lähteä liikkeelle ja  asettua uuteen paikkaan. Sen piti olla  maasta irrallaan ja kannettavissa.

Taitava vaskiesineitten valmistaja oli nimeltääb BEZALEL   Uurin poika, Huurin pojanpoika,  Juudan sukukunnasta.  (2 Moos. 31: 2. Toinen taitava mies, jolla oli  taitoa ja tietoa sekä kaikkinaista kätevyyttä, oli Daanin sukukunnasta OHOLIAB, Ahisamakin poika.  II M. 35: 34.
 Bezalel teki vaskialtaan.  
Allas ei  kaiketi ollut monimutkainen, koska siitä mainittiin lyhyesti: Hän teki vaskialtaan vaskijalustoineen niiden naisten kuvastimista, jotka toimittivat palvelusta Ilmestysmajan ovella.
II M. 38: 8
Sitten kun MOOSES  pystytti asumuksen, hän otti altaan ja asetti sen Ilmestysmajan ja alttarin väliin ja kaatoi siihen vettä peseytymistä  varten. Ja Mooses ja Aaron ja hänen poikansa pesivät siinä kätensä ja jalkansa. kun he menivät Ilmetysmajaan tahi lähestyivät alttaria, niin he aina peseytyivät, niinkuin Herra oli Moosesta käskenyt. II M. 40: 30- 32.

Kun Israelilaiset olivat tuleet JOOSUAN  aikana Kanaanin luvattuun maahna, he toivat Ilmestysmajan osat  mukanaan. Majan  tarvikkeet pidettiin  Israelin puolella Joosuan sukukunnan Efraimin alueella . Alkusotien jälkeen mainitaan että Ilmestysmaja pystytettiin SIILO-nimiseen (Shiloh) kylään Sikemnin eteläpuolelle.   Joosua  18: 1  Laintaulujen  valkoiset  kivet olivat t  Eebalilla Sikemissä  ja Sikemiinkin   kokoonnuttiin Jumalan eteen  ehkä  Lain suurten tekstien lähelle.  Joosua 24:1.  Maja oli Siilossa  yli 360 vuotta. Samuel - profeetta   kävi oppiaikansa siellä  varhaislapsuudestaan alkaen Arronilaisen papin oppilaana. hän itse oli toisesta kehatilaissuvusta juuriaan,   Aaronin isän veljen suvusta.  Hänestä  tuli  sitten Israelin  suurin tuomarihenkilö ja hän kokosi psalmien kirjaa ja hänen suvustaan on psalmilaulajia ja  veisaajia sekä   soitonlahjaisia jotka daavid ja salomon tarkasti asettivat virkoihinsa. Samuelin, viimeisen tuomarin  jälkeen Israel siirtyi kuningaskuntaiseen hallitusmuotoon.
DAAVID kuningas  sai kuten Mooses  näyssä tiedot minkälainen  kiinteän paikallaan pysyvätn temppelin tulee olla.  Daavid  kertoi tästä pojalleen SALOMOLLE, joka toteutti   ensimmäisen kiinteän Temppelin rakentamisen
SALOMO toteutti vaskialtaan täten: Ensinnäkin se oli niin tilava allas, että sitä kutsuttiin vaskimereksi.
 Nyt oli vaskitöitten erikoisosaajana Tyyrosta  (Asserin alueelta) kotoisin oleva HIIRAM, Naftalin sukukunnasta. Hänen isänsä oli ollut vaskiseppä.  Hän tuli Salomon luokse ja valmisti kaikki hänen työnsä.  ( I Kn 7: 13-14)
HIIRAM teki myös meren, valetun kymmentä kyynärää leveän, reunasta reunaan, ympärinsä pyöreän ja viittä kyynärää korkean ja kolmenkymmenen kyynärän pituinen mittanuora ulottui sen ympäri. Sen reunan alla oli metsäkurpitsakoristeita, jotka kulkivat sen ympäri, kymmenen jokaisella kyynärällä. Metsäkurpitsakoristeet olivat kahdessa rivissä, valettuina meren kanssa yhteen. Ja se seisoi kahdentoista raavaan varassa, joista kolme oli käännettynä pohoiseen, kolme länteen, kolme etelään ja kolme itään päin; Meri oli niiden yläpuolella, niiden varassa, ja kaikkien niiden takaosat  olivat sisäänpäin.  Se oli kämmenen paksuinen, ja sen reuna oli maljan  reunan kaltainen, puhjenneen liljan muotoinen; se veti kaksituhatta bat- mittaa.

Ison vesialtaan lisäksi Salomo teetti 10 pienempää  vesiallasta, joista  jokainen  veti 40 bat- mittaa.  Siis vettä saattoi olla käytettävissä 2000 + 10x 40 = 2400 bat- mittaa.  1 bat -mitta taas on  36,44 litraa. , yhtensä 87 456 litraa,  87,5 kuutiota.vettä.  Meressä oli 72 880 litraa, noin 73 kuutiota. ja yhdssä pikkualtaassa n.  1,5 kuutiota. vettä.
Pikkualtaat olivat siirrettäviä  seuraavalla tavalla rakennettuja:
 (I Kn. 7: 27- 39).
HIIRAM teki myös kymmenen telinettä vaskesta. Kukin teline oli neljä kyynärää ( noin 2 metriä)  pitkä, neljä kyynärää leveä ja kolme kyynärää korkea  ja telineet olivat rakenteeltaan tällaiset; niissä oli kehäpienat, ja myös poikkitankojen välissä oli kehäpienat.  Kehäpienain päällä, jotka olivat poikkitankojen välissä, oli leijonia, raavaita ja kerubeja, ja samoin poikkitankojen päällä, sekä ylhäällä ja alhaalla. Leijonissa ja raavaissa oli takomalla tehtyjä punonnaiskoristeita. Kussakin telineessä oli neljä vaskipyörää ja vaskiakselit, ja niiden neljässä jalkapylväässä oli olkapää. Olkapäät olivat valetut altaan alle; kunkin ulkopuolella oli punonnaiskoristeita. Telineen aukko oli olkapäiden sisäpuolella, ja sen reuna oli kyynärän korkuinen; aukko oli pyöreä, jalustan tapaan tehty, puolitoistakyynäräinen. Myöskin aukon reunassa oli leikkauksia. Kehäpienat olivat nelikulmaiset eivätkä pyöreät. Ja ne neljä pyörää olivat kehäpienain alla, ja pyöräin pitimet olivat telineessä kiinni. Kukin pyörä oli puolitoista kyynärää korkea. Pyörät olivat tehdyt niinkuin vaununpyörät; ja niiden pitimet , kehät, puolat ja navat olivat kaikki valetut. Neljä olkapäätä oli kussakin telineessä, sen neljässä kulmassa; olkapäät olivat yhtä telineen kanssa. Ylinnä telineen päällä oli puolen kyynärän korkuinen laite, ympäriinsä pyöreä; ja telineen pitimet ja kehäpienat olivat yhtä sen kanssa. Ja sen kehäpienojenpintoihin hän kaiversi kerubeja, leijonia ja palmuja, niin paljon kuin niissä oli tilaa, sekä punonnaiskoristeita yltympäri. Näin hän teki ne kymmenen telinettä; ne olivat kaikki valetut samalla tavalla;  yhtä suuret ja yhdenmuotoiset.
(I Kn. 7: 38).
Hän teki myös kymmenen vaskiallasta;
Kukin allas veti neljäkymmentä bat - mittaa ( 36,44 litraa), ja kukin allas oli neljää kyynärää läpimitaten( n 2 metriä). kullakin kymmenellä telineellä oli altaansa.
 (I Kn. 7: 39).
Ja hän asetti viisi telinettä temppelin oikealle sivulle ja viisi temppelin vasemmalle sivulle; meren hän asetti temppelin oikealle sivulle, kaakkoa kohti. 
Nämä olivat kiillotetusta vaskesta.
( I Kn. 7: 45).

II Kn. 24: 13.
Kun  Kaldealaiset hyökkäsivät tuhoamaan Jerusalmin Temppeliä  he ottivat kaikki  Temppelin arvometallin Kaldeaan:
Altaiden telineet ja vaskimeren, jotka olivat Herran temppleissä, kaldealaiset   särkivät ja veivät vasken Baabeliin.

HESEKIEL puhuu uudesta temppelistä:  siinä ei erityisemmin  puhuta mistään vesiastiasta, jossa olisi seisovia vesiä, vaan kyseessä    ilmeistä modernia kommunalteknik,  runsaita vesien ääniä ja virtaavaa vettä.  Vesi ei ole ongelma jota mainittaisiin erikseen. Materiakaan ei ole ongelma, Siitä ei varsinaisesti mainita erityistä.  Se on modernia materiaalia.

HERODES  rakentajakuningas  antoi   teetti vaskialtaan n 2000 vuotta siten  ja sen ennallistus on nyky Israelin Temppeli-instituutilla. 




 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar