Leta i den här bloggen

söndag 16 december 2012

Opole Lubelskie

http://en.wikipedia.org/wiki/Opole_Lubelskie
Suomen marsaalkka Manneheimin muistelmissa on Opole-keskisiä karttoja I osassa sivuilla 168, 169,  170 kuvaten I maailmansodan aikaista taistelunkulkua 15.8. 1914, 16.8. 1914 ja  17.8. 1914.  kolmen päivän operaatio Opolen luona.

 1914, heinäkuu
Mannerheimin prikaati oli purettu junasta 30. heinäkuuta Lublinissa 1914, josta sen oli ratsastettava 40 kilometria Krasnikin kaupunkiin, noin 30 km päähän Galitsian rajalta, joka täällä kulki San-joen pohjoispuolitse.  Rajalinjan ja Sanin välillä oli itävaltalaisilla niin ollen laaja sillanpää.
1914 elokuu
 Saksassa oli kutsunnat meneillään ja yleinen mobilisaatio 31. heinäkuuta ja 1. elokuuta Saksa julisti sodan. 6. elokuuta Itävalta-Unkari noudatti Saksan esimerkkiä, mikä osoitti, kuinka suuressa määrin poliittinen aloite oli siirtynyt Berliiniin. 
Krasnikin hallussapito oli tärkeätä, sillä kaupunki oli tieverkon solmukohta Ivangorodin ( Deblinin)-Lublinin- Holmin rautatien eteläpuolella.  Krasnikin taistelujen tuloksena Mannerheimille myönnettiin  P. Yrjänän sapeli.

Siten taistelu jatkuu, nimiä, jota mainitaan luvuissa  ovat: Veiksel, Lublinin- Ivangorodin rautatie, (joukkojen kiireiset kuljetukset), Opole, metsäisten suomaiden ympäröimä kylä sijaitse juuri Veikselin sivujoen Hodelin eteläpuolella,  Erään divisioonan komentajan.  Eversti Ernst Löfströmin nimikin mainitaan näissä suomaataisteluissa.  Sitten mainitaan Przemyslin linnoitus, Zolkiewkan, Tarnawkan, Pikulan, Momotyn kylät,  Janovin kaupunki, Sanin valtaus, saksalaiset tulevat itävaltalaisten avuksi,   uudelleen ryhmityksiä. Mannerheim mainitsee Opatowin, Koprzywianka-joen, Sandomirin Klimontovin, Annopolin, . Tämän vaiheen taisteluista Mannerheimille myönnettiin P Yrjänän ritarikunnan IV luokka.
1914 lokakuu
 Lokakuun 1914 lopulla oli Venäjän armeija voinut työntää länsivihollisen  miltei koko Venäjän puoleisesta  Puolasta. Mutta Venäjän offensiivia Puolassa seurasi takaisku. Itävaltalaiset  hyökkäsivät Galitsiaan ja saksalaiset Itä-Preussiin ja pakkanen nousi.  Nyt  määrättiin Mannerheimin erillinen kaartinratsuväkiprikaati  Galitsiaan kenraali Brusilovin alaisena.  Mannerheim kävi välillä purkamassa Varsovan asuntonsa ja totesi siellä sairaalat täynnä potilaita, niiden jouksossa saksalaisten ensimmäiseksi käyttämien myrkkykaasujen uhreja.
Kts. tästä tietoa Wikipediasta:  http://sv.wikipedia.org/wiki/Kemiska_vapen_under_f%C3%B6rsta_v%C3%A4rldskriget
 1915
Helmikuun lopulla 1915  hän yhdytti prikaatinsa Lembergin lähellä  ja sieltä armeijan esikuntaan ja taas uudelle komennukselle  Stanislaun taisteluihin komentamaan 12. ratsuväkidivisioonaa.  . Dnestr, Karpaatit, Prut- joki,   Nadvornan kylä, Kolomea, Zaleszczykin kaupunki, Uscie Biskupie,  Bessarabia, - mutta  nyt alkoi Venäjä menettää Puolaansa  ja Itämeren maissa menetettiin Kaunas ja Vilna. Vasta syyskuussa vakautui Riika-Väinänlinna-Baranowicze-Dubno Rarnopol--Czernowitz- linja.
Paikannimiä:  Sniatyn, Bukovina, Haliczin kylä, Gnilaja Lipa, Zlota Lipa, Hussiatin,  Pripetin suot, Romanian raja,  Luckin kaista, Kowel, Wladimir-Wolynski liikennesolmu,  Rovno, Dubnon linja, Warkowiczyn kylä, Styr joki,  Torczynin tiesolmu,  Boratynin kylä,  Zaturcyn kylä, Kiselinin kylä,Woronczyn kylä,  Galitsiassa  saavutettiin suuria voittoja- mutta Kowelin ja Wladimir-Wolynskin suunnilla oli vastahyökkäys .Ne taistelut kestivät 12. elokuuta  1915.  Näinä taisteluviikkoina Mannerheimin divisioonaa, joka oli yhä alistettuna 8. armeijalle, heiteltiin kaistalta toiselle selvittämään kriisejä tai toimimaan siellä, missä paikalliset menestykset näyttivät tekevän syvyysiskun mahdolliseksi....--
 ja näin taistelujen kuvaus  I maailmansodan ajalta kylä kylältä etenee.
Vuonna  1916 Romaniaan siirrettyihin voimiin kuului myös Mannerheimin divisioona. Transsilvanian alpeilta  määrättiin 12 ratsuväkidivisioona Bessarabiaan  Kishinevin lähelle  Romanian  ajalta Mannerheimille myönnettiin Romanian tunnustuksen ulkonaisena merkkinä Mikael Rohkean III luokan urhoollisuusristi.
Bessarabiasta  Mannerheim anoi lupaa käydä Suomessa. 1917.  Hän tuli 25.2. 1917 Suomeen.
 Vielä toukokuussa 1917 Mannerheim palasi  Transsilvanian alpeille ratsuväkiarmeijakuntaa komentamaan  Yleistilanne kuitenkin huononi, Mannerheimille vahvistui käsitys siitä että hänen paikkansa ei ollut enää Venäjän armeijassa - Venäjän vallankumous oli lähtenyt liikkelle ja Suomi alkoi itsenäistyä. Korkeita  upseereita kuten hän alettiin vainota  Venäjällä.. Mutta nyt  Suomeen  palasi mies, joka oli nähnyt Euroopan vaarat ja tiesi  tilanteen vakavuuden. Vielä tässä vaiheessa ei ollut antisemitismi hahmottanut  itseään kuten  seuraavassa sodassa.-

 Nämä  realistiset kokemukset  omaavana Venäjän  kaartin upseerina ja sen armeijojen joukossa  ansiota niitänyt  Mannerheim ei sitten II maailmansodan tullen suostunut  ajamaan Saksan rotupolitiikka eikä tuhoamaan Pietaria tai  oman maan juutalaista väestöä. Hän myös kykeni varoittamaan Suomea ennen II maailmansotaa mm kemiallisten asetten vaarasta ja 1939 oli väestönsuojeluohjeet  annettu koko kansalle ottaen uudien aseitten mahdollisuus huomioon. Tosin  suomalainen aivo ei voinut käsittää mitä julmuuden syövereitä oli silloin jo  kehittymässä.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar