Leta i den här bloggen

måndag 31 december 2012

Israelin valinnasta

Kertasin jäleen Roomalaiskirjeen. Nyt painottui mieleeni Paavalin syvät pohdinnat hänen alkaessaan konfrontoida sen aikaista Rooman  imperiumia, joka ei ollut juutalainen ja julistaa evankeliumia niilte, jotka jo ajattelivat olevansa maailman viisain ja johtavin kansa.  Kuinka koskaan roomalainen voisi käsittää Jumalan, joka olisi valinnut erään pienen heille miltei tuntemattoman itäisen heimon ja  miksi heidän, jumalten suosimien valtiaitten  tulisi kääntyä sen heimon "kulttiin"? Paavali käyttää  paljon palstatilaa  juutalaisuuden kuvaamiseen maailman pelastustyön kannalta.
Ja lopulta  myös  selittää, mitä etuja juutalaisilla on ollut ja  mikä on se juutalaisten valinta Jumalan sanansaattajakansana.

 Alkuluku kuvaa ihmikunnan yleistä globaalisti  kelvotonta tilaa ja toisessa luvussa  muistutetaan ihmisen vaelluksen ja tekojen  syyn ja seuraamuksen laista  ja  tulosten  hedelmästä ja tässä vaiheessa on maininta juutalaisista ja kreikkalaisista , mutta tässä ei vielä sanota "roomalaisista"- ehkä sen takia että evankeliumi oli ensin juutalaisten kuultavana, sitten kreikkalaisten ja sitten vasta roomalaisten. Asian tietämisen  aikajana teki tuon  vastuujärjestyksen.  Mainitaan vain pakanoista (goijim, muista kansoista)

Kolmannessa luvussa Paavali esitti retorisen kysymyksen: Mitä etuuksia on siis juutalaisilla tai mitä hyötyä on ympärileikkauksesta.

Paljonkin, kaikin tavoin: ennen kaikkea se, että heille on uskottu, mitä Jumala on puhunut.

Tästä kertoo psalmitkin:
Ps-. 147: 19, 20a. 
Hän ilmoittaa sanansa Jaakobille, käskynsä ja oikeutensa Israelille. Niin Hän ei ole tehnyt yhdellekään pakanakansalle, ja Hänen oikeuksiansa ne eivät tunne. 

Mooses puhui myös tästä asiasta: V Moos. 4:
"Te, jotka riipuitte kiinni Herrassa, teidän Jumalassanne, te kaikki olette elossa vielä tänä päivänä. katso , minä olen opettanut teille käskyt ja säädökset, niinkuin Herra, minun Jumalani, on minua käskenyt, että te seuraisitte niitä siinä maassa, jota te menette ottamaan omaksenne. Noudattakaa ja seuratkaa niitä, sillä se on oleva teidän viisautenne ja ymmärryksenne  kansojen silmissä. Kun ne kuulevat kaikki nämä käskyt, sanovat he: Totisesti, viisas ja ymmärtäväinen kansa on tämä suuri kansa. Sillä onko toista suurta kansaa, jonka jumalat ovat sitä niin lähellä, kuin Herra, meidän Jumalamme, on lähellä meitä, niin usein kuin me häntä rukoilemme? Ja onko toista kansaa, jolla on niin vanhurskaat käskyt ja säädökset, kuin on koko tämä laki, jonka minä tänä päivänä teille annan? Ole vain varuillasi ja ota itsestäsi tarkka vaari, ettet unohda, mitä olet omin silmin nähnyt, ja ettei se lähde sinun sydämestäsk koko elinaikanasi, vaan että ilmoitat sen lapsillesi ja lastesi lapsille.-"

Israelissa vahvistui sukupolvien ketju ja tieto  Jumalasta ja Hänen sanastaan siirtyi sukupolvesta toiseen samoin kuin usko Jumalaan.
Kun Mooses oli jo miltei 120 vuoden ikäinen, hän tuli käsittämään, että Israelin kautta tulevat joskus kaikki kansat saamaan tietoa Elävästä Jumalsta.  Mooses kertoo näkynsä:

V Moos.33: 1-3
"Herra tuli Siinailta,
Seiristä Hän nousi loistaen heille.
Hän ilmestyi kirkkaudessa Paaranin vuoristossa,
Hän tuli kymmentuhantisesta pyhien joukosta;
Hänen oikealla puolellansa liekitsi lain tuli.
Hän rakastaa kansoja;
kaikki niiden pyhät ovat sinun kädessäsi.
he asettuvat sinun jalkojesi juureen, ottavat oppia sinun sanoistasi.
 
Uudesta Testamentista muistetaan, että Jeesus täytti Mooseksen lain ja sen jälkeen Hän palasi Jumalan tykö ja asettui Jumalan oikealle puolelle. Nyt tuossa Jumalan oikealla puolella hehkuvassa laintulessa on Jeesus, joka rukoilee jatkuvasti meidän puolestamme ja Jeesuksen takia on meillä nyt armon aika. (Room 8: 34).
Olemme velvolliset käyttämään tätä  aikaa kaikkien kansojen pelastamiseksi   siten että annamme kaikkien tietää, mitä Jumala odottaa ihmisiltä, ettei Hänen vihansa ihmiskuntaamme kohtaan muutu ylenpalttiseksi kasvavan pahuuden takia ja nopeuta tuomion päivän tuloa, sillä kaikilla teoilla on seurauksensa, niin hyvillä kuin pahoilla teoilla. Joskus Luojan ikuisen kärsivällisyydenkin mittapuu tulee täyteen sillä ihmiskunnan lankeemus ja pahuus voi todellakin kasvaa tähtitieteellisiin määriin. Eikä pahojen ja uskottomien majoriteetti tee mitättömäksi Jumalan sanan totuuksia.  Niitten relevanttisuudesta  ei äänestetä uskottomien ja pimeyksien kanssa.
Paavali mainitsee, että joskus ne, jotka ovat tietoisia Jumalan tahdosta, tekevät tieten tahtoen pahaa, jolloin ne joilla on vaikka pakanuuden lähteistä, jokin hyvyyden eettinen oppi ja omatunto, ovat parempia ja viimeisellä tuomiolla  otetaan huomioon heidän pyrkimyksensä olla hyviä omantuntonsa ja sisäisen lakinsa mukaan, vaikka heille asti ei ole ehtinyt  Pyhän Hengen kirkastama evankeliumi, koska seurakunta käyttää hengelliseen nukkumiseen maalliset aikansa.

Joskus  ihmiset haluaisivat tehdä valintoja ja heittää arpojansa  Jumalan edessä että  Jumala sitten kahdesta , kruunusta tai klaavasta, ilmoittaisi tahtonsa taivaista. Jumala ei ole karma eikä sattuma.
juudaksen sijaisapostolikin valittiin täten arvanheitolla kahdesta mahdollisesta.

Arvelen että  Paavali on kysynyt Jumalalta,  miksi hänet valittiin apostolien joukkoon. sillä hän muistuttaa samoista sanoista kuin ne, jotka Mooses sai kuulla Jumalalta kun Jumala olisi halunnut valita selektiivisesti leeviläisistäkin lopuksi vain Mooseksen perheen suvun  koko israelilaisjoukon sijasta-  sen kultaisen vasikan tapauksen jälkeen, muta Mooses rukoili armoa kansalleen.
Moosekselle Hän sanoi: Minä olen armollinen, kenelle olen armollinen, ja armahdan ketä armahdan. 2 M 33: 11
Tämä lause on  sikäli erikoinen että  antaa  ihmisen ymmärtää että hän on heikkoa materiaa
ja Jumala on näkymätön , taivainen voima, Kaikkivaltias.
Olen ollut  armollinen hänelle ( menneessä ajassa) jolle olen oleva (tulevassa ajassa)  armollinen, olen jo armahtanut ( menneessä ajassa)  sen jonka olen armahtava (tulevassa ajassa) . 
 Tämä on Jumalan olemus: Hän on ollut, on ja on oleva. Onhan täytynyt olla jokin  tapaus,  armahtaminen, että tämä maailma jäi tällaiseksi plastiseksi  Eedeniksi, biologiseen muotoon, kun kaikki universum ympärillä on Kelvin -nollan jäistä tai  tuhansien  asteitten tulista  ääripäätä,  sinkoutuvaa kiveä tai  muita tuntemattomia energiamuotoja, jonka keskellä meidän moni miljaridivuosinen planeettamme  versoo ja tuottaa uutta  ihmiskuntaa. vuosisadasta toiseen. 

Jumala näki pitemmälle ihmisen, ikäänkuin  yksilön genomisen pelastavuuden - kuka oli sitä laatua että vielä tuhansien vuosien päästä tuottaa messiaanista pelastuksen siementä ja eläviä  lapsia Jumalan valtakuntaan, ja kuka taas hankkii  itselleen ja vaimoilleen  hyvän palatsin palkkapaimenena muutamaa  ehkä vain omaa sukupolvea varten itseään hemmotellen ja kuka taas kadottaa sieluja ja on todella varottava, sekä ruumiin että sielun että  hengen kadottaja.
 Jeesus itse pyydysti kadottajan ottamalla opetuslapseksi Juudaan, joten se kadotus, mikä olisi lähtenyt liikkeelle Juudaksesta  pysähtyi Juudakseen itseensä eikä levinnyt kuin jokin kuoleman rutto  joka suuntaan.  Hän myös pystyi kärjistämään  suppeasti omaan itseensä kaiken elävää pelastavaa Jumalan voimaa vastaan kohdistuvan vihan aikanaan ja  hetken saattoi suojata koko seurakuntaa  annihilaatioaallolta ja antaa ohjeet paeta kaikkiin suuntiin , maailman 360 asteen suuntaan viemään Jumalan sanaa eteenpäin ja vahvimman sanansaattajajoukkonsa hän kohdisti imperiumien ytimiin, kuten Roomaan.  Tänä päivänä Rooma on Kristukselle uskollinen ja Rooman lähetystyö ja laupeudentyö on laajempaa kuin muitten.









Inga kommentarer:

Skicka en kommentar