Leta i den här bloggen

tisdag 14 augusti 2018

Vuodelta 1999 ICEJ:n lehdestä Ulla Järvilehdon Kauko-Idän matkasta

kirjoitin musitiin 15.12. 1999 -aikaan tulleenn lehden artikkelista. Tri  Ulla Järvilehto oli tehnyt matkan Tampereelta Kaukoitään pienellä ryhmällä käyden  tutustumassa  idän kansanmereen ja  koettaen etsiä merkkejä juutalaisesta yhdyskunnasta.
KHABAROVSK Siperiassa oli yksi matkakohde. Se sijaitee  300 km Birobidjanista, jonne Stalin aikoinaan houkuteli juutalaista väestöä, sinne karun taigan keskelle tarjoamalla ilmaisen junalipun ja 600 ruplaa.  tämä tapahtui vuosina 1920-1930. Stalin vakuutti alueen toimivan juutalaisten uutena kotimaana.  Alue alkoi kukoistaa. Sinne nousi kibbutz. Silloin Stalin kääntyi mielialassaan kuin faarao ja tuhosi kibbutsin viimeistä miestä myöten.  Muta nykyään Birobidjan on  elävä paikkakunta ja kaupunki.  Siellä oli vuoden 1999 aikaan ainakin kahdeksan kertaa   se määrä juutalaisia, mitä Suomessa oli, tosin pientä muuttoliikettä israelia kohden tapahtui. Joka kuukausi muutti  useita kymmeniä, muta osa viihtyi erittäin hyvin Birobidjanissa, vilkaassa kaupungissa. Mutta venäjäläinen  natsimielinen liike oli alkanut migroitua siihenkin suuntaan ja synagogaa oli alettu töhriä.

Venäjän tuntemattomissa ytimissä on juutalaisten yhteisöjä, jonne  ei kukaan ollut  nykymaailman puolelta vielä käynyt solmimassa yhteyksiä.



Entä SHANGHAI Kiinassa? Siihen aikaan kun Eurooppa hytisi natsi-imperiumin luukourassa, Juudan kansaa virtasi Kiinaankin päin ja suvaitsevainen Shanghai avasi ovensa, kun monet maat sulkivat maahanpääsyn. Ennen Mao Ze Tungin aikaa  siellä oli synagoga, juutalaisia kouluja ja sanomalehtiä monin kielin. Sieltä kuitenkin jo ennen Maon aikaa  oli muuttovirtaa Israeliin ja USA:han. Vielä 1999 on jäljellä Mooseksen Ilmestysmaja-niminen synagoga ( OHEL MOSHE). sen ikkunoista  voi nähdä  juutalaisen kaupunginosan entisen  kattomeren.  Nyt -1999- oli vielä  pari sataa juutalaista  jäljellä Shanghaissa. He ovat  1980 - 1990 vuosien diplomaatteja ja liikemiehiä. He ovat kutsuneet seurakuntaansa Israelista rabbiinin ja ovat kunnostaneet seurakuntasalin OHEL RACHEL, Raakelin maja ( Tabernaklet Rachel). Tässä modernissa synagogassa on vieraillut presidentti ja rouva Bill Clinton. Vuonna 1999 rakennus ei vielä toimi synagogana, vaan museona ja kulttuurijuhlien pitopaikkana.

KAIFONG.Kiinan ikivanha pääkaupunki omaa vanhimman juutalaisen seurakunnan,. Sen juuret viittaavat  800-luvun silkkitiehen. 1300-luvusta alkaen on ollut kukoistavaa seurakunnallsita toimintaa. Song-dynastian keisari antoi seitsemälle juutalaiselle suvulle uudet arvonimet Zhao, Zhang, Gao, Li, Ai, Jin, Shi  ja niiden nimien taakse kätkeytyy tavallisia hebrealaisia nimia Cohen, Kaz, Kagan, Kaplan- jos aletaan etsiä kokoon Juudan kansaa. Arvonimien merkitykset ovat kauniita kuten rakakus, korkein, kulta, viitaten leeviläisiin sukunimiin Kaifong ei enää ole pääkaupunki, vaan 700 000 asukkaan pikkukaupunki ja synagogan yli onvierinyt sodat ja tulvat . Siellä oli 1800-luvulla 12 Toora-kääröä Jesajasta ja silloin ei osattu lukea vanhaa hebreaa ja kaupungissa kuulutettiin:

Aamuin illoin, kyynelsilmin ja suitsutusta uhraten me toivomme, että uskontomme alkaisi jälleen kukoistaa, mutta emme ole löytäneet ketään, joka ymmärtäisi Pyhää Kieltä, ja tämä on tuottanut meille syvää surua. 

Viimeinen tulva huuhtoi synagogan ja vei kirjakääröistä suuren osan. Mao Ze Tungin aikana ei ollut uskonnonvapautta. Vielä tänä päivänä siellä on  painostusta juutalaisten juurien takia. Työpaikan voi menettää, ID-korttiin vaihdetaan mielivaltaisia etnisyyksiä  kuten kiinalainen tai islamilainen. Kaifungin juutalaisista 600 joutui vaihtamaan pakosta ID-tunnuksensa pari kuukauta ennen kuin Ulla Järvilehdon ryhmä kävi siellä.
lähde www.icej.fi   (1999 joulukuu) 


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar