Leta i den här bloggen

tisdag 14 augusti 2018

Ei täyttä vuottakaan Nobelin rauhanpalkisnnosta ollut kulunut Jizhak Rabinin salamurhaan

https://en.wikipedia.org/wiki/Assassination_of_Yitzhak_Rabin
S.1.3. 1922, k. 4.11. 1995  Z"L 
 Israelin itsenäisyyden ja rauhan  suurimpien diskrepanssien  heijastusta  on että  pääministerin surmasi oman kansan  uskonnollisen  ääriliikkeen  nuori jäsen.

Siihen pysähtyi  suuri rauhan valtavaunu  Lähi-Idässä.   Jähmettyi kuin salomonin  laaja-alaisen rauhanajan  supistuma yhdeksi ainoaksi  safiirikiveksi,  Mooseksen majan sisätilavuudeksi, Jumalan  varmoiksi Lupauksiksi, jotka kyllä ajallaan täyttyvät ja    lupauksen siemenestä tulee avautumaan organisoitunut  rauhan valtakunta, jonka kide on olemassa- kuin  on eräänlaisia  tiiviitä neutronitähtiäkin olemassa  odottamasa  tilavuustekijöitä.
Rauhan ajatuksen neutronitähtiäkin on olemassa odottamassa toteuttamista. 
On kulunut 24 vuotta ja  sen jälkeen on kuin  existenssin rautainen  puimakone pitäisi   puimatannerta, peltotilavuutta  olemassa milloin missäkin kulmassa  Maan peltoa.
Tuuli  värisee tuulikelloissa. Maa ei voi lähteä omalta radaltaan. ei Pyhä maakaan voi lähteä omalta paikaltaan.

  • Kirjoitan vuodelta 29 vuoden takaa  vuodelta   1986 erään kappaleen lehdestä Jerusalems Budbärare Nr. 1.  Siinä mainitaan Olof Palmen sanoista.  3 vuotta aiemmin, ennen Palmen salamurahaa. 

"Kristallnatten
Den 10 november var det 50 år sedan den s. k. Kristallnatten inträffade i Tyskland och Österrike. det var natten mellan den 9 och den 10 november som den fruktansvärda skövlingen av judarnas affärer, och många av judarnas synagogor nedbrändes. den judiska församlingen i stockholm hade anordnat en minneshögtid då även invandrarminsitern var med och talade. han sade då bl.a. "Vi får inte glömma den tid då nazismen så ohyggligt och brutalt regerade". han citerade också från ett tal av Palme vid en samling för tre år sedan (1985/6): " Vi får aldrig glömma förintelsens ohygglighet och vi skall alltid minnas ett folks okuvliga vilja att leva"
Han sade också:"samma ondskans beläte visar sig på nytt i olika former". och betonade även , att "krig, konflikter, förtryck och förföljelser, än i dag driver miljontals människor på flykt, i fattigdom och nöd. det ser nu runt omkring oss i denna vår värld. mot bakgrund av det grymhet vi påminner om nu här, måste vi alla gemensamt kämpa för att betvinga ondskan i vilken form den än uppträder.
rasismen är en gammal primitiv ide. Den har utnyttjats till att motivera mänsklighetens värsta grymheter, och även att nazismen fortfarande finns på sina håll. Också i Sverige finns oförsonlighet, intolerans, fanatism och rasism".
Så långt invandrarministern. Sorgligt nog så sticker nazistspöket fram vid flera tillfällen också här i vårt land. Vi kand därför tillägga, att vi alla bör vara på vår vakt. Det är mycket möjlighet att sådant judehat som förekom i det nazistiska Tyskland och tidigare i flera länder mot det judiska folket lätt kan blossa upp även i vårt land.
Särskilt måste vi kristna reagera och protestera, när vinklade eller osanna beskyllningar riktas mot judarna, antingen detta sker personligt eller, i Radio-TV eller tidningspressen. en sådan beskyllning kan vara frö som gror och växer samt blommar ut, som det gjorde i Nazityskland, med de ohyggliga följder det hade med sig.
Kristallnatten var ju bara inledningen till den fruktansvärda och grymma förintelsen av judarna. men hatet  hade vuxit fram tidigare genom förtalskampanjer som hade förekommit. Vi får därför inte glömma det som hände kristallnatten och de hemska lidanden judarna fick genomleva genom den djuriska utrotningen i nazistlägren.  /Erland Juhlin., redaktör.



  • Mordet på Palme 28 februari 1986 på Sveavägen i Stockholm var det första i sitt slag i modern svensk historia och det första på en nationell ledare sedan Gustav III.[2] Mordet på Olof Palme är fortfarande ouppklarat.
  • Strax efter att Palme tillträtt kom den internationella ekonomiska utvecklingen att försämras efter några decennier av god utveckling efter andra världskriget. Detta bidrog till valförlusten 1976, där socialdemokraterna för första gången sedan 1932 förlorade regeringsmakten. Palme uppfattades som polariserande; han var en person som väckte starka känslor både för och emot såväl nationellt som inom den internationella politiken.

https://www.palmecenter.se/article/israel-och-palestina-60-ar/

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar