Leta i den här bloggen

torsdag 8 juni 2017

KESAREA

LÄHDE Caesarea National Park. Israel Nature and Parks Authority. www.parks.org.il

KESAREA (Caesarea) Kansallispuisto

(Kesarea oli ennen tätä toukokuista turistimatkaani  yhtenä kohteena, mutta  siinä päivien nopeasti kiitäessä  ainaostaan  ohitimme muutaman kerran Kesarean tienhaaran pysähtymättä. Aiemmin olen ollut käymässä Kesareassa kaksi kertaa: 1967 ja 1968.Halusin nyttää tyttärelleni monia niistä kohteista, joita olin itse nähnyt , mutta ei sitä kahdessa viikossa ehdi näyttää asioita, joita on yhteensä  puolessa toista vuodessa itse saanut nähdä. Ja 50 vuodessa asiat muuttuvat lisäksi paljon!
Minulla on yksi turistiesite englannin kielellä tästä kohteesta 

Google haku: 4950 hakuvastausta kun käyttää suomalaista sanaa Kesarea.
Entä jos käyttää englantilaista Caesarea?: 4 100 000 vastausta.


Käännän tästä tuoreesta  traktaatista, joka minulla on, seuraavia asioita:

Kesarean historian jaksot ovat kronologisesti seuraavat:

Persialainen aikakausi 568- 332 eKr.
Hellenistinen aikakausi 332- 37 eKr.
Rooman aikakausi 37 eKr.- 324 jKr.
Bysanttilainen aikakausi 324- 638 jKr.
Arabialainen aika 638- 1099 jKr.
Ristiretkien aika 1099- 1291 jKr.
Mamelukkien aikakausi 1291-1561 jKr.
Ottomaanien aikakausi 1561- 1917. 

Mitä arkeologisia muistomerkkejä näiltä ajoila on säilynyt.

Numeroituna 1- 17.

I. Teatteri (The Theatre), oka on kaikkein vanhin Israelista löytynyt teatteri ja se on rakennettu Herodeksen aikana ja se oli käytössä satoja vuosia Herodeksen jo kuoltua. Sen sijainti oli oman aikansa kriteerien mukaan erittäin tarkasti valittu, siinä oli kaksi istuinaluetta 8cavea) ja sinne mahtui 4000 katselijaa. Orkesterin kohta oli marmorin kaltaisella kipsillä koristeltua ja sitä aikojen kuluessa uusittiin usein. Näyttämön taustana toimi alunperin kolmikerroksinen korkea muuri, scenae frons, ja se oli rakennettu korkeitten pylväitten avulla. Bysantin ajan lopulla teatteri muutettiin linnaksi ja arabien valloituksen jälkeen se autioitui.

2. Niemekkeen palatsi (Promontory Palace) sijaitsee teatterista länteen ja se on on peräisin roomalaiselta ja bysanttiselta ajanjaksolta. Palatsin rauniot on kaivettu esiin ja siellä on myös 3-länsiosissa vesiallas.

3. Herodiaaninen amfiteatteri (Herodian Amphitheatre) . Kaivauksissa on paljastunut U-muotoinen kenttärakenne, johon kuuluu areena ja runsaasti katselijapaikkoja. Amfiteatterin mitat 250 x 50 m ja alunperin 12 riviä istumapaikkoja, noin 10 000 katselijalle. Myöhemmässä vaiheessa oli liitetty kaksi pylväsriviä itäiseen osaan. Herodeksen aikana sitä kutsuttiin amfiteatteriksi (Antiq. XV: 341) ja se saattaa olla se stadion, jonka Josephus Flavius mainitse kirjassaan Juutalaistenn sota 8II: 9,3).

4. Katujen verkosto (Network of Streets)
 Osa roomalaista ja bysanttilaista kaupungia on rakennettu ristikkomaisin kaduin . Saarekkeet (Insulae)  erottavat näitä ristitseviä katuja.

5. Kylpyläkompleksi (Bathhouse Complex) .
Ylellinen yleinen kylpylä käsitti yli puolet insula-alueesta (saarekkeesta) . Se rakennettiin ilmeisesti sen jälkeen kun Herodeksen teatterin toiminta oppui.

6. Liike-ja hallinnollinen alue (Commercial and administrative Areas)
Roomalais-bysanttilaisen saarekkeen eteläosaan rakennettiin kauppa-alue holveineen ja varastohuoneineen. Yksi holvikammioista oli tehty epäjumala Mithrasin pyhäköksi.

7. Linnoitettu keskiaikainen kaupunki (Fortified Medievel City)
9. vuosisadalla, arabialaisena ajanjaksona ympäröi satamaa linnoitettu kaupunki. Arabikaupungin muurit sulautettiin sittemmin kuulumaan Louis IX:nen vaikuttavaan linnoitukseen, jolla oli korkea muuri ja 9 metriä syvä kuiva vallihauta. Muuri oli 900 m pitkä ja 13 m korkea ja portteja siinä oli pohjoisessa, idässä ja etelässä sekä useita salakäytäviä. Lounaaseen pystytettyä satamalinnoitusta erotti kaupungista merivedellä täytetty kaivanto.

8. Satama ( The Harbour) 
 Iso keinotekoinen satama ( Sebastos) rakennettiin tänne Herodeksen aikana. Siinä oli ulompi satamalaituri - aallonmurtajalla oli  pituutta 400 m - ja sisempi laituri sekä ankkurointialue, jonka varrella oli pylväitä ja paaseja laivojen kiinnitykseen.  Aallonmurtaja vajosi ja luhistui roomalaisaikana, mutta satama korjattiin Bysantin keisarin Anastasiuksen (491-518 jKr) aikana. Arabivalloituksen jälkeen satama jäi käyttämättä ja liettyi, mutta korjattiin jälleen 9. vuosisadalla. Ristiretkien aikaan tehtiin uusi aallonmurtaja, johon otettiin bysantinaikaisen Kesarean raunion pylväitä. Sisempi lietteen tukkima allas tehtiin asumakortteliksi. Nykyinen kalastussatama rakennettiin sinne sen jälkeen kun Israelin valtio oli muodostunut.

9. Temppelin koroke ( The Temple platform, podium) 
Herodeksen aikana rakennettiin tänne korkea koroke, joka toimi perustana Roomalle ja Augustukselle omistetulle ylelliselle temppelille. Sittemmin sille kohdalle pystytettiin kahdeksankulmainen bysanttilainen kirkko ja sen jälkeen arabiajanjaksona moskeija ja sittemmin vielä ristiretkeläisten katedraali.

10. Patsaitten aukio ( the Statues Square) 

Tämä toriaukio on osaa bysantinaikaisesta tiestä ( the cardo), jota koristi kaksi patsasta- toinen marmorinen ja toinen porfyyristä ja mahdollisesti ne esittivät Rooman keisareita ( Joidenkin mukaan porfyyrinen patsas esitti Hadriania). Mosaiikkikirjoituksen perusteella aukio uudistettiin 6. vuosisadalla pormestari Flacius Stratigiuksen aikana.


11. Synagooga ( The Synagogue)  
 Bysanttilaisen synagogan rauniot on löydetty tältä paikalta arkeologisissa kaivauksissa. On löydetty musaiikkilattia ja murtunutta ristikkoa, jossa on lueteltuna 24 papillista tehtäväaluetta. Arvellaan tässä sijainneen Kesarean juutalaisen korttelin koko sen ajan kuin Kesarea on ollut olemassa.

The Twenty-four Courses  — Arrangement of the priests into twenty-four courses

12. Roomalainen muuri ( Roman Wall)
Rooman Kesarean linnoituksen rauniot on kaivettu esiin kaupungin luoteisrajoilta. Ne käsittävät osan muuria, suorakaiteen muotoisen tornin, pyörötornisen portin. Portin läpi johtaa kivetty katu ja sen alla viemäritunneli. Tämä osa muuria on todennäköisesti rakennettu ikivanhan Stratonin Torni-linnoituksen päälle- se oli Kesareaa edeltänyttä kylää.

13. Amfiteatteri ( Amphitheatre)
On tullut esiin myös soikean roomalaismfiteatterin rauniot . Ne ovat todennäköisesti peräisin 2. vuosisadalta jKr. Tätä amfiteatteria käytettiin gladiaattorien ja eläinten kamppailuihin. 

14. Bysanttilainen muuri ( Byzaantine Wall) 
2000-metrinen ympärysmuuri kiersi bysanttilaista Kesareaa. Siinä oli useita portteja ja neliömäisiä torneja. Eteläportti löytyi perustettaessa Kibbutsia Sedot Yam.

15. Sirkus ( Hippodrome ”Circus”)
Ravikilpailuja varten rakennettiin tämä sirkus 2. vuosisadalla jKr. ja se oli 450 m pitkä ja 90 m leveä ja katselijoita mahtui 30 000. Areenalta löytyi maan kätköistä pylväitä, joita oli asetettu seinämään kilparadan keskustaan (spina). Lisäksi on löydetty 27 m korkea porfyyrinen obeliski.

16.Korkea akvedukti ( The High-level Aqueduct) 
  Koska Kesarealla ei ole jokia eikä lähteitä, roomalais-ja bysanttilaisajan kaupunkiin oli juomavesi tuotava akveduktin kautta. Sen lähtökohtana oli Shunin lähteet. Myöhemmässä vaiheessa liitettiin muitakin vesilähteitä kuten ylempi Krokotiilivirta.
Akvedukti sisälsi kolme kanavaa, joista kaksi lisättiin sen käyttöaikana. Matalilla sijaitsevilla alueilla akvedukti kulki kaarilla (arcadia) . Matkallaan kaupunkiin akvedukti ohiti kurkar harjun kiveen hakatun tunnelin kautta nykyisessä a´Zarkan kylässä ja päätyi Kesareaan korkeudella ollen 8 m merenpinnan tason yläpuolella;  sen kaltevuusaste oli 20 astetta kilometria kohden.

17. Matala Akvedukti (The Low Aquedukt) 
 Tämä akvedukti johti vettä keinotekoisesta altaasta, joka oli muodostettu Krokotiilivirran vesiä patoamalla. Akvedukti oli 5 km pitkä ja saavutti Kesarean korkeudella, joka oli 5,5 m merenpinnan yläpuolella.

Käännöstä aloitettu 9.6. 2017 Jatkuu...

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar