Leta i den här bloggen

lördag 4 mars 2023

Kirjahyllymatka historiaan.

Merkkasin kirjahyllyni  vanhoihin kirjoihin niiden ilmestymisvuosia  vuosisadan alkupuolelta 1900 jälkeen  maailmansodan päiviin ja Suomen itsenäisyyden  alkuvuosikymmeniin.  1900-luvun alkupuolella isäni veljineen lähtivät opiskelemaan lääketiedettä , yksi lähti opiskelemaan valtiopolitiikkaakin. opiskelukieli oli saksa siihen aikaan.

Minulla on musitona muutama  lehti  siltä ajalta, kuten  Zeitschrift für die gesamte Physikalische Therapie.   Katselin muutamia neurologian alan  otsikoita, sotavammoista ensimmäisen maailmansodan päivinä.   Yksi kirjoittajista oli M. Lewandovsky: handbuch der Neurologie.  Etsin sitten henkilötietoja  ajan paikallstamiseksi. Esiin tulin laaja suku samalla nimellä. ehkäjuutalainen suku. Osan  tiedot olivat puolan kielellä ja tekstistä vilahti sana Auschwitz ja vuosiluku 1944 erään  heistä kuoleman vuotena. Tämä  fysikaalisen terapian lehti 1939  (38. Band.4.Heft) on täynnä  abstrakteja ja lääkärien nimiä ja  ensimmäinenkin nimi  jo johtaa  sen nimistä suvunjäsentä  Holokaustiin.  Katsoin lisätietoja  ja sitten tuli toisesta neurologista tietoa . Hän oli siirtynyt ennen Holokaustia Israeliin.  Otin sitaatin tähän kohtaan:  löysin samalla juuret hebreankieliseen israelilaiseen lääkärinvalaan.

 

 https://www.researchgate.net/publication/254285429_The_Neurologist_Lipman_Halpern-Author_of_the_Oath_of_the_Hebrew_Physician

The Neurologist Lipman Halpern—Author of the Oath of the Hebrew Physician

> https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/27364622/

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar