Leta i den här bloggen

onsdag 21 november 2018

Gavrielin uutisista 11 vuotta sitten

Gavrielin uutisista 11 vuotta siten.

5.
NEGEVIN LABORATORIO tarjoaa toivoa toisille maille taistelussa aavikoitumista vastaan, lupaa Laura Rheinheimerin artikkeli (Jpost 27.04.07). Artikkelissa kerrotaan, että Israelin maa-alueesta 95 % ja maailman vastaavasta alueesta 40 % on vaarassa autioitua ihmisten paetessa alueilta sen kuivumisesta ja sodista johtuen. Näillä alueilla asuu yli 2 miljardia asukasta. Negevin erämaa leviää Välimeren rannikon suuntaan ja maailman lämpötilan noususta johtuen myös Israelin pohjoisosa kuivuu vaarantaen joittenkin kasvi- ja eläinlajien säilymisen hengissä. 

BEIT DAGANISSA sijaitsevan Volcani-keskuksen johtaja Nir Atzmon luettelee muutamia suojelutoimenpiteitä: Vedensäännöstely, kuten yleistynyt tiputus-kastelu, maapohjan laadun parantaminen, synergisesti suunnitellut yhteisöt ja puistoalueet. Atzmon osallistui kaikkialta maailmasta saapuneitten tiedemiesten, metsänhoitajien ja hallitusten edustajien kanssa konferenssiin Jerusalemissa teemalla ”Metsiä aavikoitumisen estämiseksi”.
OSANOTTAJAT VIETIIN katsomaan JNF:n rahoittamaa yritystä Gilatissa Beersheban pohjoispuolella, jossa heille näytettiin eksoottisia puita, pensaita ja kasveja kaikkialta maailmasta istutettuina karuun maaperään. Aito Negevin kasvi vastustaa kuivuutta ja tarvitsee vähän maaperää. ”Täällä jokainen kasvi joutuu taistelemaan elämästään,” sanoo Negevin puiston johtaja Elisha Mizrahi. Jokaista puuta seurataan henkilökohtaisesti ja sille annetaan sen tarvitsema huolto. Puun ja pensaitten taimia suojellaan kahden vuoden ajan, mukaan lukien suoja niitä syöviä eläimiä vastaan. 

SUURIN JNF:N RAHOITTAMA puusto sijaitsee itään Beershebasta, 30 neliökm:n Yatir Forest, joka istutettiin Hebronin vuoren etelärinteelle 1964. Tiedemiehet asensivat tarkkailupisteen metsän sisään. Analysoinnin perusteella havaittiin, että puut käyttävät yhtä paljon hiilidioksiidia kuin paljon kosteammilla alueilla Euroopassa kasvavat ja ne voivat myös imeä säteilyä.
 
KAIKKEIN TÄRKEIN on kuitenkin veden saanti. Israel käyttää enenevässä määrin puhdistettua viemärivettä varsinkin Negevissä. Se puhdistetaan Rishon Legionissa ja pumpataan pelloille Negeviin. Israelissa käytetään 250 miljoonaa kuutiometriä puhdistettua viemärivettä ja sen toivotaan kaksinkertaistuvan. 

ISRAELISSA TUTKITAAN myös omien vesivarastojen käyttöä. Suolainen lähde löydettiin 1000 m maanpinnan alapuolella, ja se ulottuu Saudi Arabiaan saakka. Suolaista pohjavettä ja myös merivettä käytetään Negevissä pienessä määrin kalalammikoissa sekä melonien, oliivien ja kukkien kasvattamiseen. Vaikka sadevettä saadaan vain 200 mm vuodessa, maanviljelijät käyttävät vedenmäärän tarkkailemiseksi vesivarastoissa uudenaikaisia menetelmiä, joitten ansiosta vähäinen sadevesimäärä ei huuhtoudu mereen vaan se pumpataan automaattisesti pelloille. 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar