Leta i den här bloggen

måndag 26 januari 2009

Raoul Wallenbergin elämäntehtävä

Ruotsalaisesta maailmankuulusta nuoresta miehestä Raoul Wallenbergista on aivan tuore katsaus internetissa
Hänen syntymästään on tänä vuonna 4. elokuuta kulunut 97 vuotta, mutta arvellaan että hän on menehtynyt nuorena vuonna 1947, vain 35-vuotiaana venäläisessä vankilassa- tämä on yksi arvelu. (On mahdollista että hän olisi tullut teloitetuksi jo heti 1945 Unkarin paikallisten natsien taholta, jos hän palasi venäläisten kanssa keskustelusta Debrecenistä).
Tämä artikkeli valaisee uusiakin tietoja Raoul Wallenbergin elämästä. Otan lyhennelmänä muutamia teitoja tähän suomeksi. Hän ja hänen työtiiminsä pelastivat yli 100 000 Unkarin juutalaista natsien kynsistä ja kuolemalta.

Lähde
http://www.jewishvirtuallibrary.org/jsource/biography/wallenberg.html

Hra Raoul Wallesberg (s.4.8.1912) on kuuluisaa ja varakasta ruotsalaista Wallenbergin sukua. Hänen isoäitinsä isoisä oli juutalainen. Raoulin isä Raoul Oskar Wallenberg oli laivastoupseeri ja serkku teollisille ja pankkiirialan johtajille Jacob ja Marcus Wallenbergille. Koska Raoul Wallnbergin isä kuoli 3 kk hänen syntymänsä jälkeen, hänen äitinsä Maj Wising Wallenberg meni uusiin naimisiin Fredrik von Dardelin kanssa vuonna 1918. Raoul Wallnebergin isoisä Gustav Wallenberg otti vastatakseen Raoulin koulutuksesta. Toivomuksien mukaan hän olisi ottanut suvun ammatin ja tullut pankkiiriksi, mutta hänen intressinsä kohdistuivat arkkitehtuuriin ja kaupankäyntialaan.
Vuonna 1930 hän tuli ylioppilaaksi saaden parhaat arvosanat venäjänkielestä ja piirustuksesta.
Armeijapalvelun jälkeen hän teki Amerikan matkan 1931 opiskellen arkkitehtuuria Michiganin yliopistossa Ann Arborissa.
Hän valmistui 3,5 vuodessa ja sai mitalin akateemisten opintojensa mitä parhaimmasta suorituksesta.
Arkitehtuurin kandidaattina hän palasi Ruotsiin 1935.
Mutta työtä ei ollut sillä allalla Ruotsissa paljoakaan, joten hänen isoisänsä lähetti hänet Kap kaupunkiin Etelä-Afrikkaan, jossa hän hoiti ruotsalaisfirmaa ja myi rakennusmateriaalia.
Puolen vuoden mentyä hän sai isoisänsä järjestämänä Haifan hollantilaispankin konttorissa töitä Palestiinassa ( joka on Nyky-Israelissa). Siellä hän tapasi niitä juutalaisia, jotka olivat paenneet Hitlerin vainoja..Kun hän sai kuulla elämänkohtaloita natsivainoista, hän järkyttyi syvästi. Hänellä oli hyvin humaani asenne elämään ja hänen isoäitinsäkin oli isoisänsä puolelta juutalainen nimeltä Benedicks ja tullut Ruotsiin 18. vuosisadalla.
Kun Raoul Wallenberg palasi Haifasta 1936, hän keskittyi jälleen entiseen intressiinsä liike-elämään. Mahdollisesti serkkunsa Jacob Wallenbergin hyvin suhteitten kautta Raoul Wallenberg tutustui Koloman Lauer nimiseen Unkarin juutalaiseen henkilöön.Hän johti ruotsalaisperäistä vienti-ja tuonti yhtiötä, joka oli erikoistunut elintarvikkeisiin ja eineksiin. Kielitaitonsa ja Euroopassa liikkumismahdollisuuksiensa vuoksi hän sopi erinomaisesti Lauerin työkumpopaniksi.
Hänestä tuli yhtiökumppani ja kansainvälinen johtaja (Mid-European Trading Company).Hänen työmatkansa kohdistuivat mm Ranskaan ja Saksaan- jotka olivat siihen aikaan natsien hallinnassa. Hän teki useita matkoja Budapestiin Unkariin ja tapasi Lauerin perhettä . Niihin aikoihin Unkari oli jokseenkin turvallinen, vaikka ympäristöt olivat vihamielisiä.

Vuonna 1944 oli kuitenkin maailmassa alettu oivaltaa, missä ongelmissa juutalaisväestöt olivat Hitlerin päämäärien takia. Kaksi juutalaista oli pystynyt pakenemaan kaasukammioista ja näin tuli tietoa maailmalle Auschwitzin tuholeiristä autenttisten silminnäkijäin välityksellä vuonna 1944 toukokuussa (vasta). Näin saatiin myös tietoon, mikä oli Hitlerin suunnitelma koko Euroopan juutalaisväestön suhteen. Tässä vaiheessa (Unkarin liityttyä akselivaltana Saksaan Neuvostoliittoa vastaan vuonna 1941) oli Unkarissa vielä arviolta 700 000 juutalaista henkilöä vuoden 1944 alussa.

Saksan hävittyä 1943 Stalingradin taistelussa halusi Unkari nyt seurata Italian jäljissä ja alkoi vaatia erillistä rauhansopimusta. Silloin Hitler käski paikalle Unkarin valtionpäämiehen Miklos Horthyn ja vaati, että Unkarin on oltava jatkossakin Saksalle solidaarinen, Kun Horthy kieltäytyi näistä vaatimuksista, Hitler invasoitui 19. maaliskuuta 1944 Unkariin. Unkari oli miehitetty 20.3.1944. Pian tämän jälkeen alkoivat juutalaisen väestönosan poiskuljetukset Unkarista. Päämääränä oli Auschwitz-Birkenau, joka sijaitsi etelä-Puolassa ja tämä merkitsi varmaa kuolemaa.
Saksalaiset aloittivat juutalaisten poiskuljetukset heti rajan ylitettyään maaseuduilta, mutta Budapestin kaupungissa tiedettiin, että heidänkin hetkensä koittaa ja tässä ahdistuksessa he kääntyivät eri konsulaattien puoleen ja koettivat järjestää passit kuntoon niihin maihin,joihin oli erityisiä yhteyksiä.

Budapestin ruotsalainen konsulaatti onnistui neuvotteluissa saksalaisten kanssa ruotsalaispassit omaavien suojaamiseen: näitten henkilöitten ei tarvinnut käyttää keltaista Daavidin tähteä ja heitä kohdeltiin ruotsalaisten tavoin. Per Anger-niminen nuori diplomaatti aloitti ensiksi nämä Ruotsin valtiollisen suojan antavien passien teon. Tästä Israel Jerusalemin Yad VaShem on vuonna 1982 on antanut Per Angerille arvonimen, joka annetaan niille eri kansojen jäsenille , jotka ovat urhoollissti sodan aikana pelastaneet juutalaisten hengen. (Righteous among nations). Pienessä ajassa he saivat järjestettyä 700 passia-( mikä tietysti oli vain yksi promille niistä jotka olivat nyt ahdistettuna kuolemaan asti). Konsulaatti pyysi välittömästi henkilökuntatäydenystä Ruotsin ulkoministeriöstä Tukholmasta.

USA oli puolestaan vuonna 1944 perustanut järjestön, jonka tarkoituksena oli pelastaa juutalaisia natsivainoista (War Refugee Board, WRB), WRB havaitsi pian Ruotsin epätoivoiset yritykset pelastaa Unkarin juutalaisväestö. WRB:n edustus Tukholmassa kutsui kokoon komitean, jossa oli Ruotsin juutalaisia keskustelemassa, kuka olisi sopiva henkilö tähän Budapestin tehtävään, mikä olisi laaja pelastusoperaatio. Osallistujissa oli Raoul Wallenbergin yhtiökumppani Koloman Lauer, Unkarin asioitten erikoistuntija.
Ensimmäinen valinta oli Folke Bernadotte, Ruotsin Punaisen Ristin johtaja ja kuninkaan sukulainen. mutta Unkarin hallitus ei hyväksynyt Bernadottea sinne, joten K Lauer ehdotti työkumppaniaan Raoul Wallenbergia kysyttäväksi. Komitea piti kuitenkin häntä liian nuorena, mutta Lauer oli sinnikäs. Raoul Wallenberg olisi oikea mies tehtävään hänen mielestään, nopea ajatuksissaan, energinen, urhoollinen ja asian puolesta ja hänellä oli hyvä maine. Pian kaikki olivat hyväksyneet hänet.

Kesäkuun lopussa 1944
Raoul Wallenberg oli määrätty ensimmäiseksi sihteeriksi Budapestin konsulaattiin tehtävänä aloittaa juutalaisten pelastusoperaatio. Raoul oli hyvin kiihdyksissään tästä Unkariin menosta, mutta ensiki hän kirjoitti Ruotsin Ulkoministeriin muistion, jossa hän hän mainitsi, että hän on päättänyt olla sekaantumatta byrokratian protokolliin ja paperitöihin. Hän vaati täyden valtuuden käsitellä niitten asioita, jotka hän halusi, tarvitsematta ottaa kontaktia Ruotsin lähettilääseen ensiksi. Hän myös halusi oikeuden lähettää tavallisten teitten ohitse diplomaattikuriireja. Koska muistio oli niin epätavallinen se lähetettiin suoraa päätä pääministerille Per Albin Hanssonille, joka konsultoi kuningasta ennen kuin ilmoitettiin Raoul Wallenbergille, että hänen vaatimuksiinsa on myönnytty.

Siihen aikaan kun Raoul Wallenberg heinäkuussa 1944 tuli Budapestiin , olivat saksalaiset Adolf Eichmannin johdolla kerinneet
lähettää pois maasta jo yli 400 000 juutalaista
miestä, naista ja lasta. Heidät oli kuljetettu 148 rahtijunassa toukokuun 14. päivän ja heinäkuun 8. päivän välillä (14.5.- 8.7. 1944)suuntana Auschwitz-Birkenau.

Kun Wallenberg tuli Budapestiin, siellä oli enää 230 000 juutalaista jäljellä.
Saksalainen SS-upseri Adolf Eichmann oli silloin suunnittelemassa, että yhtenä päivänä voisi hävittää koko juutalaisen väestön Budapestissa. Eräässä raportissaan Berliiniin hän sanoi, että” tekniset yksityiskohdat vievät muutamia päiviä”.
Jos tämä suunnitelma olisi pantu toteutumaan, Raoul Wallenbergin tehtävä olisi ollut merkityksetön. Sillä juutalaisia ei Unkarissa siltä osin olisi ollut. Unkarin valtion päämies Miklos Horthy oli sillä välin saanut Ruotsin kuninkaalta Gustav V:ltä vetoomuksen, että juutalaisten kuljetukset pitää pysäyttää. Horthy lähetti nootin Ruotsin kuninkaalle sanoen siinä tekevänsä kaiken mitä hänen vallassaan on, jotta humanitaariset ja oikeudelliset periaatteet pidettäisiin kunniassa. Tällöin saksalaisten suorittamat kuljetukset peruutettiin ja yksi juna, jossa oli 1600 juutalaista pysäytettiin Unkarin rajalta ja palautettiin takaisin Budapestiin.
Kumma kyllä saksalaiset auktoriteetit hyväksyivät kuljetusten peruuttamisen. Selityksenä lie ollut, että Heinrich Himmler, eräs johtava natsivirkailija niihin aikoihin koetti saada aikaan korkealla tasolla rauhaa. Hän ajatteli voivansa neuvotella erillisrauhasta länsiliittoutuneitten kanssa ja ehkä ajateli niinkin, että hänen asemansa olisi parempi, jos paine juutalaisväestöä kohtaan olisi vaimentunut. Sen takia Adolf Eichmann ei voinut muuta kuin odottaa.

Niihin aikoihin ministeri Carl Ivar Danielsson oli ruotsalaisen konsulaatin johtaja. Hänen lähin apunsa oli sihteeri Per Anger. Nyt Raoul Wallenberg oli sen osaston johtaja, jonka tehtävänä oli auttaa juutalaisia. Ennen kuin Raoul Wallneberg saapui, Unkarin Punaisen Ristin johtaja Valdemar Langlet auttoi Ruotsin konsulaattia. Langlet vuokrasi Punaiselle Ristille rakennuksia ja ja merkitsi niitä ruotsalaiseen käyttöön. Raoul Wallenberg ei käyttänyt traditionaalista diplomatiaa, vaan voi sanoa non- konventiellia, mikä menestyi ja sai konsulaatin myötätunnon tuloksien takia. Hän sai ensi alkuun puollettua ainakin 4500 protektiivista passia. Käytännössä luku oli kolminkertainen. henkilökuntaa oli useita satoja.

Elokuussa 1944
Unkarin päämies erotti saksalaismielisen pääministerin Sztojay ja kenraalin lakatos.
Tämä kohensi huomattavsti juutalaisten asemaa ( hetkeksi). Raoul Wallenbergin välittämän ja kannattaman diplomaattisen painostuksen ansiosta evättiin Eichmannilta mahdollisuus enempää annihiloida Unkarin juutalaisia . Tässä vaiheessa Raoul Wallenberg jopa arveli, että hänen osastonsa konsulaatissa voidaan jo purkaa ja hän voisi palata Ruotsiin. Hän odotti myös Neuvostoliiton invaasiota ja voittoisia joukkoja Budapestiin.

Lokakuussa 15. pv 1944
valtionpäämies Miklos Horthy julisti tahtovansa rauhaa Neuvostoliiton kanssa. Mutta tuskin hän oli julistanut tämän, kun natsijoukot olivat ottaneet vallan käsiin. Horthy syrjäytettiin välittömästi ja hänen sijaansa asetettiin unkarilainen natsi Ferenc Szalasi Hän oli sellaisen organisaation johtaja, jota kutsuttiin Arrow Cross, Nuoliristi.Tämä taas oli antisemitistinen järjestö joka oli tunnettu julmuudestaan juutalaisväestöä kohtaan. Nyt Adolf Eichman ilmestyi maahan takaisin ja sai vapaat kädet jatkaa juutalaisia kohtaan alkamaansa terroria.
http://fi.wikipedia.org/wiki/Nuoliristi

RAOUL WALLENBERG jatkoi nyt taisteluaan huolimatta pahasta hallituksesta ja hänet nähtiin usein epätoivottuna silminnäkijänä natsien harjoittamissa julmuuksissa. Monessa tilanteessa hänen onnistui pelastaa juutalaisia natsien kynsistä päättäväisellä toiminnallaan ja rohkeudellaan, jotka olivat hänen ainoat aseensa
Tässä vaiheessa hän alkoi rakentaa Ruotsintalojaan. Hänellä oli varattomammassa Pest- nimisessä – kaupuginosassa 30 eri taloa, joissa saattoi juutalaiset hakea turvapaikkaa. Ovella oli Ruotsin lippu ja Wallenberg julisti talot Ruotsin territorioksi. Niissä saattoi 15 000 henkilöä saada turvapaikkaa. Nyt alkoi olla muitakin neutraaleja konsulaatteja Budapestissa seuraten Wallenbergin esimerkkiä ja kirjoittamassa protektiivisia passeja. Monet diplomaatit eri maista innostuivat aukaisemaan omat suojatalonsa juutalaisille pakolaisille.
Mitä lähempänä oli sodan loppu, sitä toivottomammaksi tuli tilanne ja Wallenberg lopulta yksinkertaisti näitä suojapasseja niin, että pelkkä kopioitu sivu, jossa oli hänen nimikirjoituksensa,oli pätevä olojen ollessa kaoottiset. Nyt Unkarin vasta asetettu natsipuolue välittömästi lähti mitätöimään näitä suojapasseja. Mutta sillä aikaa Wallenberg oli tutustunut paronittareen Elizabeth Liesel Kemenyyn, ulkoministerin vaimoon, ja tämän ko-operaation takia passit saivat taas pätevyytensä.

Mutta niihin aikoihin Eichmann aloitti brutaalit kuolemanmarssit toteuttaen lupaamansa poiskuljetussuunnitelmaa ja kuljetutti suuret joukot juutalaisia Unkarista jalkaisin.
http://fi.wikipedia.org/wiki/Kuolemanmarssit

Ensimmäinen tällainen marssi Unkarsita alkoi 20. marraskuuta vuonna 1944 ja olosuhteet tuolla 200 km matkalla Budapestista länteen Itävallan rajalle ( Kohti esim Mauthausenia) olivat järkyttävät: marssivia juutalaisia nähtiin tuhansittain loputtomina jonoina nälkäisinä ja kidutettuina.
Raoul Wallenberg oli paikanpäällä koko ajan ja hoiti protektiivisten passien jakamista, ruoan ja lääkkeitten jakoa. Sitten hän teki kaikkensa saadakseen vapautettua ne, joilla oli ruotsalainen passi.
Sitten kun Eichmannin tappajat alkoivat kuljettaa juutalaisia täpötäysissä junissa, Raoul Wallenberg lisäsi pelastusponnistelujaan. Hän kiipesi vaunuihin, seisoi raiteilla, juoksi vaunujen katoilla ja työnsi niputtain suojapasseja sisälläoleville. Saksalaisia sotilaita käskettiin avata tuli, mutta heihin teki vaikutuksen Wallenbergin rohkeus, joten he ampuivat pään yli. Wallenberg saattoi siten hypätä alas vahingoittumattomana ja vaatia, että ne juutalaiset, joilla on suojapassi saavat jättää junan hänen kanssaan.

Wallenbergin osasto kasvoi ja henkilökuntaa oli lopulta 340. Heidän rakennuksissaan oli myös asumassa 700 henkilöä.
Vuoden 1944 Wallenberg muutti Budan puolelta Pestin puolelle, jossa oli 2 juutalaista ghettoa ( tiheää asutusta). Entinen vähäinen laki ja oikeus mitä oli ollut, oli nyt kadonnut kokonaan, ja Nuoliristi, poliisi ja Saksan sotakoneisto jakoivat vallan keskenään. Yksi Nuoliristin jäsen, korkeaarvoinen poliisiupseri ( Pa´l Szalay) alkoi kooperaatioon Wallenbergin kanssa, ja olikin ainoa Nuolirististä, jota ei myöhemmin teloitettu. Hänet vapautettiin koska hän oli tehnyt yhteistyötä Wallenbergin kanssa.

Vuoden 1945 tammikuun toisella viikolla Raoul Wallenberg oivalsi, .että Eichmann oli suunnittelemassa täydellistä isoimman gheton verilöylyä.Ainoa henkilö, joka saattaisi pysähdyttää asian, oli kenraali August Schmidthuber, joka oli Unkarissa olevien saksalais- joukkojen pääkomentaja. Wallenbergin liittolainen Szalay lähetettiin jättämään nootti Schmidthuberille , ja siinä selitettiin että Raoul Wallenberg pitää huolta siitä, että kenraali pidettäisiin henkilökohtaisesti vastuussa ghetton joukkomurhasta ja että hänet hirtettäisiin sotarikollisena sodan jälkeen. Tämän Wallenbergin toiminnan ansiosta gheton verilöyly saatiin viime minuuteilla pysäyttyä.

Kaksi päivää tämän jälkeen venäläiset tulivat ja löysivät 97 000 elossa olevaa juutalaista Budapestista .Yhteensä 120 tuhatta juutalaista säilyi hengissä natsien annihilaatiolta Unkarissa.
.
Per Anger, Wallenbergin ystävä ja kollega, antaa tietää, että Wallenbergin ansiosta ainakin 100 000 juutalaista on saatu pelastumaan.
According to Per Anger, Wallenberg's friend and colleague, Wallenberg must be honored with saving at least 100,000 Jews.
13 päivä tammikuuta vuonna 1945 lähestyvä neuvostoliiton armeija näki miehen seisomassa heitä odottaen erään talon edessä jossa oli Ruotsin lippu oven yläpuolella. Sujuvalla venäjällä Raoul Wallenberg selitti hämmästyneelle venäläiskersantille. että hän on Ruotsin asiain hoitaja Venäjän vapauttamalla Unkarin alueella.Wallenberg anoi ja sai luvan käydä Neuvostoliiton sotilaspäämajassa Debrecenissä, joka on Budapestin itäpuolella. Tällä matkalla pääkaupungista 17.1. 1945 venäläisellä eskortilla Wallenberg ja hänen ajajansa pysähtivät Ruotsintalojen kohdalla sanomaan jäähyväiset ystävilleen. Eräälle kollegalleen Tri ErnoPetolle Wallenberg sanoi, ettei hän tiedä jos hän tulee olemaan venäläisten vieras tai vanki. Wallenberg arveli olevansa takaisin 8 päivän päästä, mutta häntä ei kuulunut, ei myöskään hänen ajajaansa Vilmos Langfelder.
20.1. 1945 Unkarin uusi hallitus solmii aselevon Venäjän kanssa

Tiedot Raoul Wallenbergistä ovat sen jälkeen epävarmoja. Venäläiset kertovat että hän kuoli vuonna 1947 heinäkuun 17. päivä vankeudessa Lubjankassa. Mutta monen todistamana hän olisi hengissä niihin aikoihin ja voi olla hengissä vieläkin.

Jälkipuinnissa pohditaan kahta seikkaa: miksi Raoul Wallenberg halusi ottaa kontaktin venäläisiin Debrecenissä ja toiseksi, miksi venäläiset pidättivät hänet. Jälkipuinnista on pitempi teksti englannin kielellä tässä lähteessä.

1980-luvulla Wallenbergin kohtalo alkoi tulla tunnetuksi.

Vuonna 1981 hänet julistettiin kunniakansalaiseksi USA:ssa,
1985 Canadassa samoin ja
1986 Israelissa samoin.
Ruotsissa ja muissakin maissa kuten USA:sa toimii Raoul Wallenberg yhdistys, jonka tehtävänä on selvittää Raoul Wallenbergin kohtaloa.
http://www.jewishvirtuallibrary.org/jsource/biography/wallenberg.html

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar