Leta i den här bloggen

lördag 30 mars 2019

Aakorin laakso ( Valley of Achor) Toivon Oveksi (Petah Tikva)

Joosuan kirjassa on kertomus  Juudan pojan serahin suvun yhdestä perhekunnasta, joka  tuomittiin  sotarikoksesta perhekuntineen.

Joosua 7. kertoo  tappiosta Joosuan sodassa. Kyse oli Jerikon valloituksesta ja siitä oli tarkka stretegia. Arkki oli mukana. Mitään tuhonomaksi vihittyä ( saastaista, infektoitunutta)  ei saanut ottaa saaliiksi, Sellaista mikä oli pestävissä toi tulella steriloitavissa  heillä oli lupa  ottaa  ja antaa Pyhäkön aarteiksi.Ei kenellekän henkilölle itselleen.
Kuietnkin Serahilainen  Aakan, Karmin poika, Sabdin poika , Juudan sukukunansta, otti itselleen tuhonomaksi vihittyä - jonkin  kauniin  sinerarista peräisin olevan ulkomaisen  kankaan sekä kultaa, ja hopeaa ja piilotti ne asuntoonsa.  Kansasta arvottiin esiin  sukukunta sukukunnalta henkilö ja tämä Aakan  tunnusti mitäoli tehnyt. hänen koko perhekuntansa ( alavirtaan päin) sai  kuolemanrangaistuksen ja paikka niemttiin aakorin laaksoksi.  Näin statistisesti ajatellen tämä olit avallaan symbolinen ratkaisu, jonka järkyttävä vaikutus  aiheutti koko kansassa käytöksen muutoksen.  Nähdäkseni   osa  Aakanin perheistä ei ollut missään yhteydessä tähän rikokseen, esim. pikkulapset. Sen takia he ovat  sijaiskärsijöitä ja on ymmärrettävää, että kaikki tuollainen  sijaiskärsijäksi  joutuminen saa joskus korvauksensa. . Myöhemmissa  profetioissa tästä Juudan sukukunnan  rajamerkistä  Aakorin laaksosta sanotaan  hyviäkin sanoja.  Koetan etsiä niitä

Tämän tapauksen jälkeen
Joosua 8. luku  kertoo toisen tilanteen Israelin  alkusodista Pyhässä Maassa. Joosua piti kansan katselmuksen  (Joosua 8: 10)  Jumalan henki oli antanut vahvistuksen että Jumala tukee Joosuan kättä  ja armeijaa tässä sodassa pakanuutta vastaan, mutta  kansan oli  lupa ottaa saaliista ja  karjaa;  raunioitettava kuitenkin  tuo pakanallinen kulttikeskus. Väki teki niin.  Silloin he saivat ottaa tiettyä sotasaalista  valtiolle eikä kukaan joutunut sotarikoksesta tuomituksi. Nämä sotarikostapaukset ovat  myös kaikissa aknsoissa hyvin nopeita äkkituomioitakin jos sota on meneillään. Toisissa olosuhteissa ei rangaistus ehkä olisi samnaasteinen, mutt tässä oli vaikutus koko  miljoonakansan käyttäytymiseen hengenvaarallisessa tilanteessa.

Löydän  maininan Hoosean kirjasta, joka on muutenkin ei-konventionelli profetia.

Hoosean kirja esittää, miten Jumala aiemmein rankaistuaan omaa kansaansa, nyt koettaa voittaa takaisin kansansa mielisuosion ja luottamuksen ja vastarakkauden.
"Minä taivuttelen hänet , kuljetan hänet erämaahan ja viihdyttelen häntä. Annan hänelle sieltä alkaen hänen viinimäkensä, ynnä Aakorin laakson ( Emeq Achor)  Toivon Oveksi.  (Petah Tikva) - ja hän on oleva siellä kuuliainen niinkuin nuoruutensa päivinä, niinkuin sinä päivänä, jona hän Egyptin maasta lähi.
Hoosea 2: 14(16)- 15(17)
 Muistiin 30.3.2019.
P.s. Koetan löytää missä kohta Aakorin laakso kartalla on.
 https://books.google.se/books?id=fKpJCgAAQBAJ&pg=PA347&lpg=PA347&dq=valley+of+Achor,+Emeq+Achor&source=bl&ots=fMscVAIYqH&sig=ACfU3U06b3GB-UXMANR7kRP4amsDfbcfPA&hl=sv&sa=X&ved=2ahUKEwiI49Dh6qrhAhVN4KYKHcSsDbUQ6AEwCXoECAcQAQ#v=onepage&q=valley%20of%20Achor%2C%20Emeq%20Achor&f=false

Tämä paikkakuntien luettelo tässä Juudan sukukunnan rajalla tuo mieleen UT:n kartomuksen Sakkeuksesta, joka  tuli  parannukseen ja sai  armon ja korjasi omat vääryytensä.
Luukas 19: 4-10.
Joosua  mainitsee  seuraavat paikkakunnat Juudan Pohjoisrajalla.
"Juudan alueen pohjoinen raja alkaa siitä Suolameren pohjukasta, jossa on Jordanin suu. Sieltä raja nousee Beet-Hoglaan ja kulkee Beet-Araban pohjoispuoliste; edelleen raja nousee Boohanin, Ruubenin pojan, kiveen. Sitten raja nousee Debiriin Aakorin laaksosta ja kääntyy  pohjoiseen päin Gilgalia kohti, joka on vastapäätä  puron eteläpuolella olevaa Adummimin  solaa; sitten  raja kulkee een-Shemeksen veteen ja päättyy Roogelin lähteeseen. Joosua 15: 5: 7..

( Adummimin sola lienee se Wadi Kelt ja sen pohjalla on purovettä, Nahal Prat. Olen käynyt tuolla Wadin pohjalla. Siellä on  kalliorinteessä eräs luostari)
Adummim  kylä on  nyt  siellä Jerusalemin  lähistöllä  korkealla vuorella.


Wadi Qilt. Also known as Wadi Qelt, Wadi Kilt, Wady el-Kelt, Wady Kelt ... Along it runs the “Ascent of Adummim,” the main route from Jericho to Jerusalem.

Muistiin 30.3. 2019


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar