Leta i den här bloggen

torsdag 13 september 2018

Israelinsuomalaisten raamattutyöntekijöiden joukko Suomen vierailulla

Israelin kansalaisuuden  saaneen K.O. Syvännön ja hänen vaimonsa  Maire Syvännön  sukukunta Israelin maalla on  tuottan ut myös hengellisiä jälkeläisiä näille  hengen jättiläisille,  jotka Jumala kutsui Palestiinaan,  kun maa oli vielä  suureksi osaksi asumatonta erämaata  eikä Israelin valtiota vielä ollut perustettu.  Sain Jumalan johdatuksesta  oppia tuntemaan heidän  neljä lastaan,  jotka  olivat  oikeastaan aika lähellä omaa ikäluokkaani.  vanhimmat , pojat, Olavi ja Kalervo,  ovat nyt yli 80 vuotiaita  ( itse  olen 72). Myös  nuoremmat Syvännöt , tyttäret, ovat  jonkin vuoden minua vanhempia.  Mirjam ja Rauha-Lilja.
Jokaisella heistä on  puolisonsa ja perheensä  sekä lastenlapsia, Näin käsitin asian. Kaikenkaikkiaan
 juhlille  kotipitäjääni kokoontui 8 Syvännön sukukunnasta ja jokainen heistä  kertoi omasta työalueestaan tavalla tai toisella.  Raamatussa mainitaan että ihmisen elinikä on 70 tai korkeintaan 80 vuotta-  se ihmiskunnan  keskimääräinen elinikä- ja siitä kalervo puheessaan mainitsi- mutat  täytyy muistaa että Mooses  aloitti vasta 80 vuoden iässä valtakunnan työn- kansan johtamisen pimeyden orjuudesta  Jumalan lasten kirkkauteen ja kasvavaan valkeuteen.
Moose sai elää  yksilöelämäänsä ja prinssikoulujaan kolmanneksen ikäänsä ja sitten paeta  pimeyden ruhtinasta toisen kolmanneksen ja vasta kolmannen kolmanneksen hän saattoi käyttää  Hengen voimassa   siihen tehtävään, johon hänellä oli koulutus ja talentit ja Jumalan valinta. Erämaan vuosinaan hän oli nähnyt miten paljon  korkeampiotasoinen oli rannikon foinikialaisten kirjoitus verrattuna  vanhanaikaisiin egyptin hiroglyfeihin- joten hänellä oli aikaa pukea heprean kielensä  uuteen aakkostoon, jolla hän kansan siten valisti totuuteen.  Ne 40  erämaakoulun vuotta  johtivat Mooseksen löytämään foinikialaiset aakkoset.  Varmaan se  Jumalan pappi  Melkisedek siellä Jebusissa Jerusalmeissa jo Aabrahamin aikaan  tunsi  foinikialaisia kirjaimia. Ei  turhaan Jumala johtanut kansaa sumerilaisista ja kaldealaisista kielipiireistä foinikialaiseen ja kreikkalaiseen  vaikutukseen ja lopulta pois egyptin hhieroglyfikirjoituksen vaikutuspiiristä mitä yksikertaistetuimman  huippudatorisen  alkuheprean  kehityskykyiseen alueeseen.

On Jumalan suurta  viisutta sulkea  alkukieli  pitkäksi aikaa  kultaiseen standardiin, jossa se välttyy murtumasta  tuhansiksi murresirpaleiksi ja niin ehti tulla uusi aika ja tietokoneellistuminen ja siten Jumala salli heprean  kielen jälleen elpyä ja  olla eräitä parhaita  tietokoneelle asettettavissa olevia kieliä mitä maan päällä ilmenee.  ja lisäksi juuriperiaateen  sovelluksin on mahdollista luoda uusia termejä  rajattomasta, jos on  tarvetta uusille keksinnöille löytää oma nimi.  raamatun heprean sanavaraston rajallisuus ja kirjoitusten  rajoitettu mitta  on kaiken  taivaallisen älyn huippu.  Chalmersin  eräs lehtori opettaessaan  opiskelijoita tekemään referaatteja korosti, rajoitamisen  tärkeyttä- kaikki tieto on rajoitettava, aihepiiri on rajoitettava, jotta se on pedagogisesti opetettavissa muille ja helposti  muiden vastaanotettavissa.

Sieltä Israel-raamattutyön päiviltä löysin kirjapöydältä  hyödyllisen kirjan "Elää hepreaksi"  ja  siihen kuuluvan CD- levyn  ja ostin ne.  Hän joka myi sanoi että  ohjelmassa on luentaa 4 tuntia.  Siis neljässä tunnissa  voi saada läpi nuo 4000 lausetta, joisa 490 verbiä ilmenee. .  Aloitin eilen ja olen nyt kuunnellut 101 verbiä esimerkkeineen.  Hyvin hyödyllisiä lauseita.
kirja on sikäli erikoinen, että jokaisen lauseen kohdalla on suomalainen käännös. kirjan on kirjoittanut Johanan Elihai.kirjaa on ollut aiemmin saatavilla ranskan, englannin ja venäjän kielisin  selityksin ja nyt ensimmäsitä kertaa se julkaistaan suomalaisin selityksin. Helena Paavilainen on asettanut suomalaiset sanat.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar