Leta i den här bloggen

söndag 27 augusti 2017

Ruotsalaista taidetta

 Selailin Ruotsaliasta taidehistorian kirjaa ja huomasin  kabbalistisen maalauksen, kabbalan kolmet  akselit ingredienssinä. henkilö  nimeltään Peter Freudenthal oli kuvannut näitä  tasoja: horisontaalisia, diagonaalisia ja vertikaalisia pintoja omaavina eri väreissä, siis   tässä kuvassa mustavalkoisen vivahteissa. valon ja pimeyden  ja raja-alueen vivahteissa. 
KIRJA:
Mereth Lindrgren, Louise Lyberg, Birgitta Sandström, Anna Greta Wahlberg. Svensk Konsthistoria.  Bokförlaget Signum.. Andra upplagan, 4:e tryckningen. kristianstadts Boktryckeri AB 1999. ISBN 91-85330.72-8.
Maalaus kiinnitti huomiotani ensin vain siksi, että  joskus  kymmeniä vuosia siten näin unia tuollaisista putoavista mustista palkeista ja sanoin niitä Time-Stone"- aikakiviksi.   Ja myös  unessa näin tuollaisia valkoisia neliöitä, jotka  aivan olemattomasta puhkesivat , ensin vertikaalitasossa ja leiskahtivat auki  valoneliöiksi- kuin  kimmeltävä valkokangas, joka äkkiä aukaistaan rullasta,  ja  yhdessä unessa valokuutioksikin  joka asettui maan päälle metsään, jossa silloin kesällä asuin,  ja sitten avautui  kuin pakkauslaatikko joka aukesi ja levisi  tilavuudeksi. ja vain oleva  maisema jäi näkyviin.  ( Se alue kotimetsää myytiin ja siinä on nyt 4 komeaa modernia  taloa) ( Muutama timestone -asia oli amordiaa, tilavuuden katoamista myöhemmin käytännössä- itse asiassa 3/4 osaa kotitilasta katosi ja talot purettiin).   

  Silloin tällöin pohdin  miten kummallisen geometrisia voi unetkin olla. ikäänkuin tuo Peter Freudenthalin taulu. katson mi9tä muuta hän on maalannut, jos vain löydän.
Joistain taidemaalauksista löydän samanlaisia näkymiä kuin joissain geometrisissa unissani. 
Kirjan sivulla  473 on tämä  peter Freudenthalin taulu: Reading the Torah, 1983. 
Siis tuon kabbalistisen  fundamenttitaulun nimi on Lainkirjan lukeminen. Olin juuri pari päivää sitten katsonut Kabbalan Elämänpuun  geometrisen kuvan.

Israelissa  nyt keväällä 2017  näin jälleen kabbalistista taidetta. Itse asiassa  menimme Karmelin  rinteellä erääseen taidenäyttelyyn, johon oli kyltti Jafe Nof- kadun varrella . Mane Katz- taidenäyttely ja siellä taas tapasin tuon valon ja rajapinnan taiteen teoksia. Samoin Safedin taidenäyttelyissä.
En ole niin hyvä kuvaamaan tuollaisia moniulotteisia  geometrioita, joten on hyvä kun löytyy valmiina jostain.  Sitäpaitsi maalaaminen vie kovasti aikaa. Jos aloitaisin jonkin maalauksen on samanlainen olo kuin  "älä tärise matkalaukku, juna meni jo".- jää niin kuin kiinni  menneeseen aikaan ajan virrassa.

Peter Freudenthal
Född 6 juli 1938 (79 år)
Norrköping
Nationalitet Sverige Sverige
Konstnärskap
År aktiv 1966
Fält Måleri
Utbildning Konstfack
Peter Freudenthal, född 6 juli 1938 i Norrköping, är en svensk konstnär. Freudenthal debuterade i Stockholm 1966 och har ställt ut konst bland annat i USA och på olika ställen i Europa. Son till Heinz Freudenthal och bror till Otto Freudenthal.
Freudenthal är troende jude (konvertit) och är representerad bland annat på The Jewish Museum i New York och i Israel. Han föredrar att kalla sin konststil, som i regel omnämns konstruktivism, geometrisk abstraktion. Han har yttrat "Jag hatar 'judisk konst'".[1] Vissa av hans motiv har sitt ursprung i den judiska traditionen. Freudenthals verk har ansetts vara "musikaliska".
Freudenthal mottog 2012 Östgöta konstförenings stipendium[2].

Externa länkar

Referenser

  1. ^ Judisk krönika 2005[död länk]
  2. ^ ”Medlemsbrev Östgöta konstförening”. Första vårprogrammet 2013. Östgöta konstförening. Läst 4 december 2013.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar