Leta i den här bloggen

torsdag 20 september 2012

Israelpäivät 8-9. syyskuuta Lempäälässä

Tulin  7.9. illalla Suomeen ja ehdin  sitten lauantaina Israel-juhlille, jossa  kuuntelimme raamatunkäännöstyöhän antautuneen Mirjam ja Halvor Ronningin perheen sanomaa  Samoin  Olavi ja Kalervo Syvännön  sanomaa. he jakavat  Raamattuja Israelissa ja pyynnöstä myös Israelin ulkopuolelle niillä kielillä, joilla  Sanaa on pyydetty. Ostin myyntipöydältä israelilaista musiikkia  KolBaMidbar, ja sitten Ruotsiin palattuani kuuntelen disketin.

Raamattukoti  Huudean vuoristossa on omistautunut opettamaan Raamatun käännöstyötä  eri maista kotoisin oleville lahjakkaille  nuorehkoille henkilöille. Käsittääkseni useimmat kurssilaisista ovat Afrikan mantereelta tällä hetkellä, mutta Kaukoidästäkin  lie joku.

Kun on hyvin kaukaa ja kyse on  Israelin olosuhteissa luodusta terminologiasta on  tärkeä että  jokainen kaukaa tullut saa käsityksen dimensioista, mittasuhteista, jotta osaa kuvata käsitteet  omalle kansalleen heille  selkokielisenä.  Esim. meille pirkanmaalaisille Juudean vuoristo on tosiaankin vuorimaata, ellei nyt voisi sanoa, Lapin vaaramaisemia muistuttavaa ylänköä. Juudean, Galilean ja Samarian  vuoria voi sanoa vaaroiksi, koska useissa tapauksissa niitten laki on asuttavaa tasankoa ja rinteet  viljelyskelpoiseksi pengerrettäviä.  Mutta Tiibetistä ja Himalajalta tulleelle  Jerusalemin kukkulat ja laaksot ovat miniatyyrimaisia ja niille täytyy löytää selvityksensä joka ei ole Himalajan alueen vuoren kokoa  tarkoittava  tai Himalajan vuorialueen laakson laajuutta  tarkoittava -  Israelissa "laakso" voi olla leveydeltään kilometrin, kun taas Tiibetissä  laakso on 50 km:n luokkaa. Israelin koko maahan on  vain 70 km levyinen. 

Pyhä Maa on Raamatussa kaikin tavoin mitattu, kaikki pyhät esineet ja asiat omaavat mittansa. Kaikki kirjoitusten ilmoittamat pelastukseen ja lunastukseen kuuluvat raamit  ovat tehdyt ihmisen mitan mukaan, ihmiskäsityskyvyn piiriin sopivaksi ja opetettavaan muotoon. Pelastuksen puitteet , ilmestysmaja, kansan leiriytyminen, ajan käyttö, yhteiskunnalliset lait, valtiollinen johto, pääkaupunki, temppeli, sopivat ihmisen käsityskykyyn, heimoalueet, oikeuslaitos, tiedonvälitysjärjestelmä, sosiaaliset lait, terveydenhoidolliset ohjeet  ym,  ajanlasku-  historiankirjaaminen.  Kyse on   lähes 6000 vuoden ajanlaskusta.  Vanhasta ajasta on  Israelin kansa paimennettu nykyaikaan ja   ja tämän  kansan välityksellä on punottu ihmiskuntaan tietämys pelastuksesta ja Uudesta Liitosta. Raamattu kuvaa myös erehdykset ja niiden seuraamukset historiallisina tosiasioina, jottei  tulevaisuuden kansojen tarvitse kulkea  erehdyksestä oppimisen tietä vaan jotat voidaan valita oikein.

 Raamatussa  sanotaan enkelin mitta on ihmisen mitta.  Tämä tarkoittaa  sitä, että Jumalalta  tulevat sanomat ovat ihmisen ymmärryksen  mukaan annettuja.  Jos  on isoja enkeleitä, kuten  Ilmestyskirja mainitsee:  ne ovat isoja koska ne koskevat mannerta, merta, ihmiskuntaa, kansaa, eikä yhtä yksilöä.

Uusi Liitto,  uusi testamentti  selvittää Pelastuksen sanoman merkityksen, ettei tulevaisuuden kansat ala alkeistiedoista siinä mielessä, että alkaisivat ensin tehdä Mooseksen aikaista ilmestysmajaa tai muuta vastaavaa  vaan  saattaisivat erottaa  aineen ja  abstraktin. 

Silloin tulee mahdolliseksi kääntää Raamattua, opetella kielioppia. Taivuttaa verbeja.
Jos opettaja sanoo taivuta  "käydä kaupassa  eilen" imperfektissä ja kaikissa persoonissa
Minä kävin kaupassa eilen , sinä kävit kaupassa eilen , hän kävi kaupassa eilen jne.
JOS ei osaa erottaa ainetta ja abstraktia, voisi sanoa esim: En minä käynyt eilen kaupassa, etkä sinäkään eikä hänkään käynyt. Se oli toissapäivänä.

Maagisessa ajattelussa ei ole mahdollista sanoa asiaa mikä ei ole  olevaista. Esim  ei voi sanoa   
Minulla on käsi kipeänä, jos kerran käsi ei ole kipeä.
Jne.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar