Leta i den här bloggen

fredag 8 april 2016

Interim

Olin ajatellut mennä vasta kesällä Suomeen ja  tuli tieto sukumme vanhimman henkilön poismenosta ja täten  hautajaisista, joissa kävin Suomen puoellla kotipitäjässä.  Nämä Suomessa käynnit palauttavat aina päiväjärjstykseen sukuhistoriankin ajattelun. Tällä kertaa siskoni  oli viime aikoina ottanut hydroterapian historian myös kirjalliseen ohjelmaansa ja koonnut  sukuammatin, kylpylätoiminnan, taustajuurista  artikkeleita, joita paikallislehti siellä julkaisee. Neljä artikkelia on ollut tähän emnnessä.  Hän  käsiteli  henkilö henkilökltä niitä  miehiä, jotka loivat hydroterapian, josta uoti-järjestelmä juontuu.
 Koska minä taas henkilökohtaisesti olen keskittynyt dietetiikan linjaan, valitsin  isäni kirjastosta mukaani Ruotsiin dietetiikka ja ravitsemusta käsittelevän  kirjasen.   Täällä Ruotsissa  sitten olen perehtynyt nykyisiin Pohjoismaisiin suosituksiin NNR  vuosilta 1996, 2004 ja 2012.  Dietetiikan kurssilla  kyllä mainitsin  siitä vuoden 1933 kirjasta ja viitasin  siihen, että ennen toista maailmansotaa tiedettiin jo tarkasti miten paljon ravintoaineita ja energiaa ihminen tarvitsee.Nälkätilaa pystyttiin  tieteen avulla kehittämään  biologioseksi aseeksi, mikä kuuluu kaikkialla maailmassa sodan  ilmiöihin,   myös Suomen sodissa ja tämän heteken Levantin sodissa.
Nyt  kun palasin Suomesta,  otin jälleen esiin nuo kirjat vuodelta 1933 ja 1932 ja  aloin kerrata niitä. Nyt kiinnitin huomioni siinä käytettyihin runsaisiin viitteisiin ajan auktoriteeteista ja konsepteista ja hypoteeseista.  Suluissa tekstissä esiintyi  tiedemiehen tai lääkärin nimi, usein ilman etunimeä.  Olen nyt tällä viikolla otatnut selvää näsitä henkilöistä sivu sivulta ja samalla nousee esiin sen ajan juutalainenkin yhteiskunta, sillä juutalaisissa oli monia lääläreitä.  Vuonna 1932-3 ei ollut vielä   voimassa ne lait jotka erottivat juutalaissyntyneet oppineet , ja asettivat ravinnon administraatioon natsiliehittelijät ja natsit. 
Isäni KJ Uoti joka halusi opiskella  Itävallassa ja Saksassa lääketiedettä siirtyi 1929  New Yorkiin opiskelemaan ja valmistui 1933, jolloin hän hankki nämä saksalaiset kirjat  Rudolf Franck Moderne Therapie ja Moderne Ernährungstherapie.   Sodan aikana Suomessa hänen tehtävänsä oli  omassa laitoksessa ja muonituksessa.
Löysin esim tällaisia historioita.

Gersonin dieetti
 http://sawilsons.com/library/gerson-history
Gerson emigroitui USA.han.  Sodan aikana ei Euroopassa ollut hänen  sairaitten potilaittensa vaatimaa dieettiäkään  saatavilla.

Emil Abderhalden tarvitsi epätieteellisiin  koeiluihinsa identtisten kaksosten verinäytteitä, joita ilmeisesti Mengele Auschwitzista  toimitti.
 https://de.wikipedia.org/wiki/Emil_Abderhalden

Kun etsin  Kestnerin nimeä, löytyi professori Otto Kestner, isän sukunimi  Cohnheim.  allaolevasta tiedemiesten luettelosta. 
 https://books.google.se/books?id=47XdGC6Ch-wC&pg=PA79&lpg=PA79&dq=Prophessor+Dr+O.+Kestner&source=bl&ots=AESL6SBjQm&sig=_OvVHXB60hdG4iCZHHIp4x1SjCM&hl=sv&sa=X&ved=0ahUKEwiDscPF3_fLAhUiYZoKHStUAPEQ6AEIKTAC#v=onepage&q=Prophessor%20Dr%20O.%20Kestner&f=false
Luettelo. Displaces German Scholars A Guide to Academics in Peril in Nazi Germany During the 1930s.

Pappenheim- niemestä löytyy kokonainen kulttuurihistoria.  

ja näitä on monta muuta nimeä kirjassa.
Olen katsomass varsinaisesti ravintosuosituksien kehittymisen historiaa, ja siinä ohessa tuli esiin näitä asioista, joten asetan ne tähän blogiin 8.4. 2016 


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar