Leta i den här bloggen

onsdag 1 april 2015

Temppeli-instituutin uutisista

http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/193464
Temppeli-instituutin tutkijat ovat pystyneet  elvyttämään  tiedot pääsiäislampaan valmistuksesta  Temppelissä.

Tämä liharuoka oli yli 2000 vuotta sitten  tyypillistä pääsiäisen vietossa Mooseksen ajoista asti ,  samoin  viikon ajan syötävä happamaton leipä, matza. Myös Jeesus  pyysi opetuslapsia valmistamaan  pääsiäislampaan  heidän ryhmälleen ja he söivät sen Siionin vuorella.

  Jokaista huonekuntaa kohden  tehtiin yksi lammaspaisti ja lammas syötiin juhlaruokana  pääsiäisen aattoiltana. Ilmeisesti opetuslapset ottivat yhden lampaan heitä 13 henkilöä kohden ja käyttivät sen Temppelin pappien  teurastamossa, papit teurastivat koosheristi, mutta pääsiäislampaasta ei ilmeisesti  saatu   työn palkaksi  lampaannakaa ( II M 12 8-9) koska se piti kokonaan grillata, ei siis  vain keittää vedessä. 


Nämä pääsiäislampaat olivat perheitten ruokaa, eikä  mitään  sellaisia polttouhreja jotka olisivat jääneet  Temppeliin  tai  osittain pappien ruoaksi. Jerusalemissa oli  hyvin paljon  väkeä kautta maan ja ulkomailtakin   viettämässä tätä perhejuhlaa, joten  teurastustehtävä  oli siihen koulutetuilla papeilla ( hygienikoilla). ja kuten aina  juhlissa pappien monipuolinen  työ oli raskasta ja siksi monista  eläinuhreista  tuli heille  hyvät lihaosuudet  ja arvokkaat nahat.

Jos  lampaanlihaa syötiin muualla kuin Jerusalemissa, se oli kuin mikä tahansa  riista ( koosher riista), mutta  jumalanpalvelusuhreja ne eivät olleet,  sillä niitä saattoi  esittää vain Jerusalemin Temppelissä ja  se toiminta  loppui 70 A.D. Jumalan sallimuksesta ja ehkä tarkoituksesta.

  Nykyisin  koosherlihan syöminen on siis kuin  minkä tahansa koosherin  riistan lihan syömistä ruokana- ei  Temppeliuhrina.   Juutalaisuudessa ei uhrata  koskaan toista yksilöä-  ei edes eläintä, vaan on valittu  se, minkä profeetat ilmoittivat  eläinuhreja paremmaksi asiaksi. Jesaja 1: 16-17.

Jeesus selvensi  pääsiäislampaan merkitystä  pääsiäisiltana Siionin vuorella   ja siihen kuuluvan happamattoman leivän ja viinin Hän  siunasi muistoateriaksi.Huomaa: Hän ei  tehnyt pääsiäislampaasta  sakramenttia vaan sen lisukkeista: viinistä ja leivästä selventäen että Hän itse oli kokonaisuhri  Israelin lammashuoneen lampaitten puolesta. Hyvä Paimen joka antoi henkensä lammastensa puolesta. Hän ei uhrannut  tai kadottanut ketään  ihmistä   opettamansa uskon  takia.   mutta  kun seurakunta  sai Hengen kautta  ymmåärtää että Jumala on Rakkaus ja mitä Jeesus  oli tehnyt  heidän puolestaan, he valitsivat - vastarakkautensa määrän mukaan-  Hänen tiensä valon lapsena.
Hän ilmoitti tästä 33.sta päsiäislammasateriasta, johon Hän maapallolla oli osallistunut.
" Minä olen halajamalla halannut syödä tämän pääsiäislampaan teidän kanssanne ennenkuin minä kärsin. Sillä minä sanon teille, etten minä sitä enää syö ennenkuin sen täyttymys tapahtuu Jumalan valtakunnassa. (Lk. 22: 15). "
Mk. 14: 12-16, 17.
Mt. 26: 17-20.
Pietari ja Johannes vastasivat pääsiäiskaritsan valmistuksesta. Tämä heijastuu Pietarin kirjeestä ja Johanneksen kirjoituksista.
I Piet. 1: 15-25. 2: 5. 
Ilm. Luvut 4 ja 5-
Joh. 10: 11. 15. 16.




Inga kommentarer:

Skicka en kommentar