Leta i den här bloggen

onsdag 29 april 2015

Israelin kenttäsairaala paikalla Nepalissa

Israelin  50 kadonneesta  vain yksi on enää tietymättömissä ja 40 tiedossa, mutta täytyy pelastaa tilanteesta.
Israelin lähettämä apujoukko on vahvarakenteinen, kertoo JPost ja Wallan  uutisista näkee rakenteen.
http://news.walla.co.il/item/2850056

The IDF's field hospital has opened its doors in Nepal after the Israeli delegation to the earthquake stricken country has completed its assembly.

The hospital said it will treat some 200 patients a day from all over Nepal. It relies on an independent infrastructure, and includes 50 tons of medical equipment. The field hospital has a range of wards and 125 personnel - trained and experienced medical staff - will treat patients, the IDF added.

onsdag 22 april 2015

Mietek Grocherin luentoa häirittiin Varbergin gymnasiumissa


http://www.svt.se/nyheter/regionalt/halland/mietek-grocher-skakad

Mietek Grocher

Mietek Grocher

Mietek Grocher syntyi vuonna 1926 Varsovassa. Hän on 88- vuotias juutalaisnenkirjailija ja luuennoitsija . Toisen maailmansodan aikana hänenkin kohtalokseen tuli joutua keskitysleriin  Holokaustin aikana. Toisesta maailmansodasta alkaen hän on asunut Ruotsisa, tällä hetkellä Tukholamssa. Muita asuinpaikkoja on ollut Köping ja Västerås.  Monet vuodet hän työskenteli ASEA.ssa.
Kun  Puolaan tapahtui invaasio, oli  Mietek Grocher 12 vuotias  poikanen  ja juuri silloin   kesäleirillä.  Hänen kirjojensa lehdiltä voi seurata hänen elämäänsä Varsovan ghetton kauhuista vapauteen ja uuden elämän alkuun Ruotsissa. .
Grocher kiertää nyt koulusta kouluun Ruotsisa kertoen  Holokaustin ajan muistoista. Vuonna 2009 hän piti 147 luentoa. Kirjaansa  Jag överlevde! ( Minä selvisin hengissä!) hän on koonnut sen ajanjaksonsa  muistot. Hän kertoo elämästään Varsovan ghettossa ja miten hänet internoitiin isänsä kanssa ja kuinka  he joutuivat yhdeksään eri keskitysleiriin ja miten Grocherin onnistui välttää kaasukammia,  mistä asiasta  on  paljon  väitelty. Grocher  joutui  kulkemaan yhdeksän keskitysleirin kautta ja niissä oli Majdanek ja Buchenwald.

Mietek Grocher, född 1926 i Warszawa, är en judisk föreläsare och författare som överlevde Förintelsen. Sedan andra världskriget är han bosatt i Sverige, nu boende i Stockholm men har varit bosatt i Köping sedan Västerås och arbetade på ASEA under flera år. Mietek var en helt vanlig 12-årig pojke på sommarkoloni när invasionen påbörjades av Polen. I hans bok får man följa honom från Warszawa ghettots fasor till friheten och ett nytt liv i Sverige.
Grocher reser runt i skolor i Sverige för att berätta om sina minnen av Förintelsen. Under 2009 höll han 147 föreläsningar[1]. I boken Jag överlevde! har han samlat sina minnen från den tiden. I den berättar han om hur han levde i Warszawas getto, internerades tillsammans med sin far, hur de följdes åt genom nio koncentrationsläger och hur Grocher lyckades rymma ur en gaskammare, vilket i sin tur är högst omdiskuterat. Grocher kom att vara i nio olika läger, däribland Majdanek och Buchenwald.

Elämäkerta, Bibliografi

  • Grocher, Mietek, Jag överlevde, Johanneshov: Inova 2001 (ny, reviderad upplaga 2011), ISBN 91-85996-41-6

Viiteitä , Referenser

  1.  Mietek Grocher överlevde Förintelsen” (på svenska). Östgötakuriren. 2010-03-11. Läst 2011-03 28.

Externa länkar

onsdag 1 april 2015

Temppeli-instituutin uutisista

http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/193464
Temppeli-instituutin tutkijat ovat pystyneet  elvyttämään  tiedot pääsiäislampaan valmistuksesta  Temppelissä.

Tämä liharuoka oli yli 2000 vuotta sitten  tyypillistä pääsiäisen vietossa Mooseksen ajoista asti ,  samoin  viikon ajan syötävä happamaton leipä, matza. Myös Jeesus  pyysi opetuslapsia valmistamaan  pääsiäislampaan  heidän ryhmälleen ja he söivät sen Siionin vuorella.

  Jokaista huonekuntaa kohden  tehtiin yksi lammaspaisti ja lammas syötiin juhlaruokana  pääsiäisen aattoiltana. Ilmeisesti opetuslapset ottivat yhden lampaan heitä 13 henkilöä kohden ja käyttivät sen Temppelin pappien  teurastamossa, papit teurastivat koosheristi, mutta pääsiäislampaasta ei ilmeisesti  saatu   työn palkaksi  lampaannakaa ( II M 12 8-9) koska se piti kokonaan grillata, ei siis  vain keittää vedessä. 


Nämä pääsiäislampaat olivat perheitten ruokaa, eikä  mitään  sellaisia polttouhreja jotka olisivat jääneet  Temppeliin  tai  osittain pappien ruoaksi. Jerusalemissa oli  hyvin paljon  väkeä kautta maan ja ulkomailtakin   viettämässä tätä perhejuhlaa, joten  teurastustehtävä  oli siihen koulutetuilla papeilla ( hygienikoilla). ja kuten aina  juhlissa pappien monipuolinen  työ oli raskasta ja siksi monista  eläinuhreista  tuli heille  hyvät lihaosuudet  ja arvokkaat nahat.

Jos  lampaanlihaa syötiin muualla kuin Jerusalemissa, se oli kuin mikä tahansa  riista ( koosher riista), mutta  jumalanpalvelusuhreja ne eivät olleet,  sillä niitä saattoi  esittää vain Jerusalemin Temppelissä ja  se toiminta  loppui 70 A.D. Jumalan sallimuksesta ja ehkä tarkoituksesta.

  Nykyisin  koosherlihan syöminen on siis kuin  minkä tahansa koosherin  riistan lihan syömistä ruokana- ei  Temppeliuhrina.   Juutalaisuudessa ei uhrata  koskaan toista yksilöä-  ei edes eläintä, vaan on valittu  se, minkä profeetat ilmoittivat  eläinuhreja paremmaksi asiaksi. Jesaja 1: 16-17.

Jeesus selvensi  pääsiäislampaan merkitystä  pääsiäisiltana Siionin vuorella   ja siihen kuuluvan happamattoman leivän ja viinin Hän  siunasi muistoateriaksi.Huomaa: Hän ei  tehnyt pääsiäislampaasta  sakramenttia vaan sen lisukkeista: viinistä ja leivästä selventäen että Hän itse oli kokonaisuhri  Israelin lammashuoneen lampaitten puolesta. Hyvä Paimen joka antoi henkensä lammastensa puolesta. Hän ei uhrannut  tai kadottanut ketään  ihmistä   opettamansa uskon  takia.   mutta  kun seurakunta  sai Hengen kautta  ymmåärtää että Jumala on Rakkaus ja mitä Jeesus  oli tehnyt  heidän puolestaan, he valitsivat - vastarakkautensa määrän mukaan-  Hänen tiensä valon lapsena.
Hän ilmoitti tästä 33.sta päsiäislammasateriasta, johon Hän maapallolla oli osallistunut.
" Minä olen halajamalla halannut syödä tämän pääsiäislampaan teidän kanssanne ennenkuin minä kärsin. Sillä minä sanon teille, etten minä sitä enää syö ennenkuin sen täyttymys tapahtuu Jumalan valtakunnassa. (Lk. 22: 15). "
Mk. 14: 12-16, 17.
Mt. 26: 17-20.
Pietari ja Johannes vastasivat pääsiäiskaritsan valmistuksesta. Tämä heijastuu Pietarin kirjeestä ja Johanneksen kirjoituksista.
I Piet. 1: 15-25. 2: 5. 
Ilm. Luvut 4 ja 5-
Joh. 10: 11. 15. 16.