Leta i den här bloggen

torsdag 20 februari 2014

Hyvän miehen muisto

Dagens Nyheter lehden juan Flores kertoo, että  Tshekkiassa Brnenec kylässä  ollaan myymässä sitä rakennusta, jossa Schindler maailmansodan aikana piti tehdastaan ja  smalla  osaltaan auttoi 1200 juutalaisen hengen säilymistä.  

http://www.seetheholyland.net/schindlers-grave/

Schindlers fabrik till salu

Publicerad i dag 10:42


Oskar Schindlers gamla fabrik i forna Tjeckoslovakien är till salu. I den räddade han omkring 1.200 judar undan Förintelsen. Fast fabriken är i rätt risigt skick numera.


Oskar Schindlers gamla fabrik i forna Tjeckoslovakien är till salu. I den räddade han omkring 1.200 judar undan Förintelsen.Det är ett stycke världshistoria som bjuds ut till försäljning i byn Brnenec, i nuvarande Tjeckien.
I fabriken, som använts mest som textilindustri, räddade Oskar Schindler 1.200 judar genom att hävda att de var oersättliga för produktionen, något som beskrivits i storfilmen ”Schindler's list” från början av 1990-talet.
Schindler tillverkade köksredskap i en fabrik i polska Krakow. Under andra världskriget övergick man till att producera ammuition, men mot slutet av kriget när ryssarna närmade sig Polen, flyttade Schindler produktionen och de judiska arbetarna till byn Brnenec.
I dag är fabriken nedgången, och det finns uppgifter om att marken är förgiftad av olika kemikalier efter textiltillverkningen.
Borgmästaren i Brnenec säger till till Bloomberg News att byggnaderna passar för vilken typ av lätt industri som helst, eller som Förintelsemuseum, men att ”det ser ut som Dresden efter bombningarna”.
Den tjeckisk-tyske industrimannen Oskar Schindler var spion och med i nazistpartiet, och efterlystes när kriget tog slut. Han tog sin tillflykt till Sydamerika, där han misslyckades med att driva företag. Mot slutet sörjdes han för av judiska grupper, skriver Bloomberg.
Juan Flores

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar