Leta i den här bloggen

fredag 16 november 2018

Kinneret statuksesta

Löysin uutisia selatessa artikkelin Kinneretin tilanteesta

https://www.i24news.tv/en/news/israel/188705-181115-shrinking-sea-of-galilee-has-some-hoping-for-a-miracle

Artikkeli kuvasi niin hyvin tilannetta, että palautui mieleen ne havainnot jotka itse olen tehnyt  Tiberiaassa käydessä.
Näin Kinneretin ensimmäisen kerran kesällä 1967, kun Kirjat Anavimin kibbutsista  tehtiin kuorma-auton lavalla  retki Jordanin laakson kautta  Golanille ja sieltä  pohjoista ylikulkutietä- Kuneitrakin katsottiin-  alas Kapernaumin ja Korasinin  kautta Kinneretin rantaan  ja yövyttiin jossain Magdalan alapuolella olevassa hotellissa. Silloin illalla kävimme uimassa Kinneretissä.  Järvi oli runsasvetinen, raikasta  vettä ja se erikoinen makean veden tuoksu, mikä siellä  Tiberiaan laaksossa vallitsee,  oli vahvana tunnettavissa.  Ilmassa oli myös miellyttävää kosteutta.  Kesälämpö  Jordanin laaksossa oli miellyttävää Pohjoismaitten viileyden vastapainoksi, vaikka oli kuivan kuumiakin paikkoja autiomaakohdissa.
1970 olin muutamia viikkoja Tiberiaassa, siellä Syvännöillä, ihan kuumina öinä  vedin kenttäsängyn katolle taivaan alle siellä  katolla olleeasta Porfeetan kamarista.  Kävin rannassa uimassa.  Tien päädyssä oli kohta, mistä  väkeä meni rantaan uimaan.  Raikasta ja kirkasta vettä. Äkkisyvää.
1972 olin Nasaretissa  pääasiallisesti, mutta sieltä kävin joitain kertoja Tiberiaassa.  Se oli alkuvuotta ja  talven puolta, joten  välillä oli sateita, ukkosia  ja kylmää.  Ei muistaakseni ollut   Kinneretin suhteen mitään erityistä  huolen aihetta. Yksi puolen päivän matka   oli engl. sairaalaväen  järjestämä    järvenrannalle.  Järvi oli   normaalikorkeudellaan. Oli kylmää ja tuulista, joten  uimisesta ei ollut kysymys. Oli  kokous ,  englantilaisen kristillisen sairaalan väki oli vuokrannut  oman bussin tätä matkaa varten  Nasaretista. Vilustuin läpikotaisin , tärisin kuin talvipakkasessa ilman päällystakkia.  Jopa  sain korkean kuumepiikin yöllä, kun olin yötöissä; olin lähtenyt matkalle  ohuessa satiinileningissä ja tuli tavattoman kylmä sade ja tuuli.  Siihen vuoden aikaan aurinko helotti kuumana päiväsaikaan, mutta yöllä lämpötilat olivat hyvin matalat.  Niihin aikoihin  koin myös sen elämäni ukkosilman Nasaretissa.  Koko taivas oli kuin sotatanner, horisontaalisia salamoita meni edes takaisin ja vuoret jylisivät ja tärisivät pauhusta. Nasaretin vanha kaupunki  oli monen vuoren  ympäröimässä laaksossa;  tietysti nykyään  on asuntoja  vuoren rinteet täynnä lakea myöten.
 Ehkä noin 1973 aikaan olin  turistimatkalla veljeni ja  yhden kollegani kanssa - silloinkin viikko Jerusalemissa ja viikko Tiberiaassa.  Ystävättäreni Soile  oli oikein  Lapin tunturien kulkija ja partiossa aikanaan  sekä harrasti judoa, hänellä oli judovaatteet jopa matkalla mukana, koska hän ajatteli löytää  - kuten hän sanoi- Nasaretista  jonkin judokerhon- siis  sillä matkalla  kiersimme koko Kinneretin länsirannan - tosin  autolla- saimme   sikäläisiltä   järven eteläkulmilta autokyydin eteläkärjestä pohjoiskärkeen- ja sitten opastuksen siellä pohjoisrannalle erikoiseen  ilmeiseti luonnosuojelulueeseen, jossa oli  tavattoman rehevä rantakasvillisuus kurnuttavine sammakoineen ja  veden yli kaartuvine rehevine puineen.  En muista panneeni merkille mitään huolestuttavaa Kinneretistä. Minusta   Kinneret oli silloin kuin ennenkin.  Kävelimme   Kinneretin rantaa  pohjoisesta kulmasta  Tiberiaan hotelliin  yhtenä päivänä ja  seurasimme  sivujuoksutusuomaa, jossa  johdettiin vulkaanista rikkipitoista  vettä ohi  järven altaan.Sellasita kitkerän rikkistä vettä tulee jostain sieltä Korasinin alamaista ja se pitää juoksuttaa ohi. 
1978  Olin lyhyellä Turistimatkalla, poikalapseni olivat mukana;  kahdet lastenvaunut.  Näin järven, ilmasto oli hyvä, toinen pojista  oli potenut pohjolassa  yskää, joka lähti sitten siinä  Tiberiaan erittäin hyvässä kostean lämpimässä ilmassa. En uinut sillä matkalla järvessä.  Vain 2 viikon matka ja siitä vain viikko Tiberiaassa.  Kinneretissä ei ollut mitään ongelmaa siihen aikaan muistaakseni. Ei mainittu sellaisesta.
Sitten kului aikaa, ennenkuin  tuli mahdollisuus käydä Tiberiaassa.  Sain syntymäpäivälahjaksi Israelin matkan, joka toteutui toukokuussa 2017.  Olimme päätäneet käydä uimassa Kinneretissä ja niin sitten teimme yhden linja-automatkan keskipäivän helteessä- ilman lakkia muuten-  kuten tyhmät turistit  tekevät. Halusin kävellä sen rantamatkin , jonka silloinkin kun asuin Syvännöillä, eihän se ollut kuin 3,5 km.
 Mutta tällä kertaa kuumuus oli  suorastaan  toisenlainen, ilma oli kuivempaa kuumuutta ja  aurinko tosiaan poltti päälakeni.


  Sitten kun tulin vanhaan uimapaikkaani, siinä oli mitä: Uimahallilaitos!  Tuossa näkyy tie, mistä  polku Syvännön entiselle  asunnolle  johti ja  tässä kohtaa oli entinen uimapaikkani rannalla. Siis nyt siinä (kuvan ootopaiksta seläntakana) on uimala.



 Koetimme etsiä jostain  jonkin pätkän vapaata rantaa josta voi vain pulahtaa viileään veteen vaikka vaatteet päällä - jos alkaa olla jo niin  trooppisen kuumat oltavat .   Kylttejä oli  monin paikoin  hebreaksi, mutta  ei muilla kielillä, että uiminen on kielletty.  Jostain kohtaa kuitenkin  kävimme uimassa. Järven pohjaa oli tullut esiin jo monelta vuodelta, koska  vesijättömaa kasvoi jo männyn ja muiden puiden taimia Turismin merkkejä näkyi  joka aarilla useita.


 Mutta uitua tuli.  Huomasin  että vesi maistui suussa hieman suolaiselta. Se entinen kinnerettuoksu oli nyt heikentynyt, se makean veden ilmaston tuoksu.  Tai hajuaistini on sitten huonontunut.  Tuleeko toinen suolameri, tuli mieleen. Evaporaatio mahtaa olla aivan valtava.  Pilven mudoostus  taivaalle pään päälle oli kuin  kerman vispilöintiä  kokkareiksi- hetken  ne olivat siinä palmun päällä auringon hehkussa   ja sitten katosivat silmissä.  

Kävelimme pikkuisen eteenkin päin. 
Otin kuvan Tiberiaan suuntaan.
ja kuvan tiestä etelään päin.

Tuolla taustalla on yksi kukkula, jolle kiipesin puoleen väliin  lukemaan Raamattua , kun löysin sopivan kielekkeen rinteestä (1970).
Toukokuista kukkaloistoa.



 Tässä vaiheessa kuuuus alkoi jo  niin kärventää että palasimme kohti kaupungia ja - otimme bussin takaisin.
Tuolta Ganei Hamatin  edestä löytyi sitten bussipysäkki.

Ihan jokaista kukkaa ei kyllä siinä ehtinyt valokuvata.
Pilvet viekoittelivat pohjoisrannan suuntaan.
Ja  ohdakkeetkin olivat ihanan värisiä!
Ser  du mig o förgät mig ej!
Pilvet ovat Kapernaumissa päin!


 Miten voi estää järven evaporaation. Pinta on valtavan laaja. Koko arabian niemimaan evaporaatio-ongelma alkaa jo tuntua Israeliinkin ja jäytää rajamaata.  Olisipa Ruuben Gaad ja Manasse  pysyneet paikoillaan ja pitäneet maan vihreänä. ja vartioinet vesilähteitä. Olen ihmetellyt, miten Israelissa on ollut niin vihreää, kun ympärillä  autiomaan kasvu,  sodan aiheutama raunioitaminen  ja pohjaveden kato kiihtyvästi lisääntyy ja kansat alati sotivat.  Jossain vaiheessa Israel joutuu näännyttävään tilanteeseen, jos ei kaikkiin  arabimaihin tule ajattelutavan muutos ja vesiasiankin  pohtiminen  satavuotisella suunnitelmalla vähintään, ellei 120 vuoden suunnitelmalla - siis periaattein jotka kattavat sukupolven vaihtumisien  psyykkiset ongelmat (seuraava sukupolvi haluaa tehdä kaiken päinvastoin kuin edellinen).

Onneksi eletään aikaa, että  tekniikan avulla voidaan  paljon järjestää tässä   entisessä Eedenissä.
Mitään suoraa suolavettä ei tietysti kannata  asettaa edes suolamereen,  luulisin, Desalinoitu on ensisijaisesti ihmisille tärkeä.  Sadevesiä voi toivoa ja lunta.
 Täytyy toivoa että  maapallon osaksi tulevat  suuret vesimassat ja vesimolekyylin muodostus tulee myös Arabien niemimaan  puolelle. Saattaahan tuuli kääntyä. Onneksi Syyrian sodan liekki alkaa hiipua ja siellä näkyy ihan tavallisiakin  kohtia maassa jo uutisten mukaan.  Vesiongelma  on niin suuri asia, että pelkästään sen ratkaisuun kannattaisi kaikin keinoin pitää rauhaa yllä. Laihakin vetinen  rauha on parempi kuin lihava öljyinen  riita.

Ruotsikin koki  rutikuivan kesän niin että ruohokellastui yhtä ruskeaksi kuin heinäkuussa Israelin autiomaissa. Sen sijaan nyt marraskuussa meillä on vihreät niityt ja tänäänkin +8 astetta,
--Vert.   1990-luvulla sai amrraskuussa  kahlata joskus reittä myöten lumihangessa , kaikki raitio- ja linja-autoliikenne pysähtyneenä joitain kertoja. Tämä lämminhenkäys talvisäässä johtuu jostain  kaukaisen orkaanin  jälkivaikutuksesta. Kävin katsomassa onko vedet tämän kylän järviin palanneet. Nyt on pinta noussut niin , ettei enää ole mittari punaisella alueella, vaikka  entinen pintakorkeus ei ole palannut vielä. Väki on ollut hyvin säästäväistä veden suhteen- viranomaisten kehoituksesta-, eikä vedet ole loppuneet suurkaupunkimme  talouksista kesäkuuman takia.

Siis kaikin puolin-   äkillinen  ilmastonmuutos - globaali-  on tapahtunut- eikä vain mahdollisesti eikä todennäköisesti, vaan ihan   tosiaan  Mannaminne ei Ruotsin järvissäkään  ole ollut sellaista pinnan laskua kuin viime kesän aikana.
Alan pitää  aamurukouksen yhteydessä  hyvästä raikkaasta  juomavedestä ja vesilasista kiittämisen rukouksen. 



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar